main

PoradnikiRestauracje

5 najlepszych ramenów w Warszawie

2018-01-28 — 2

vegan-ramen-shop-3-1190x793.jpg

Uwaga – poniższy ranking jest z początku 2018 roku. Od tamtego czasu wiele się zmieniło. Warszawskie rameny, którymi powinniście się zainteresować w 2020 roku to:

Warto wspomnieć też o:

  • MOD
  • The Cool Cat
  • MUGI

—————–

Na Pyzie pojawiło się do tej pory prawie 40 wpisów o ramenie, ale jeszcze nie było tu żadnego rankingu. Nie jest to przypadek – po co stwarzać zestawienia, gdy poważnych graczy można policzyć na palcach jednej ręki? I to niestety na palcach ręki starego drwala. Na szczęście rok 2017 był dobrym okresem dla tego dania – i nie mówię o pojawieniu się ramenu w każdej suszarni i wielu „pol-vietach”, a o wzroście jakości tej potrawy w Polsce oraz większego zrozumienia czym ramen jest (i czym nie jest).

Restauracje

Bún bò giò heo w Viet Street Food

2018-01-26 — 0

vsf-bun-bo-3-1190x793.jpg

Na kaca nie ma lepszej zupy od phở – to prawda objawiona przez Wietnamczyków wszystkim narodom świata. Jeśli jednak po zupie oczekujecie czegoś więcej niż pokrzepienia dla serca i żołądka, takiej na przykład ZŁOŻONOŚCI, to przedstawiamy nową kreację Viet Street Food. Pionierską, ale nie fusionową, tylko porządnie osadzoną w kuchni ulicznej.

Przepisy

Azjatyckie śniadanie: tamago kake gohan

2018-01-24 — 0

sniadanie-tamago-5-1190x793.jpg

To jedno z moich ulubionych śniadań, a przygotowuję je w 5 sekund: wystarczy ugotowany ryż i surowe jajko. Po kilku ruchach pałeczkami powstaje z nich japońskie tamago kake gohan (卵かけご飯), w skrócie nazywane TKG. Niestety sama wizja połączenia tych dwóch składników odbiera apetyt większości znanych mi osób, a szkoda – czasami sedno smaku kryje się w prostocie.

Restauracje

Tang Hotpot – prawdziwie chiński kociołek w Wilanowie

2018-01-21 — 0

tang-kociolek-15-1190x793.jpg

Samodzielne gotowanie w restauracji to koncepcja, która może być dla niektórych trudna do zaakceptowania. Wymaga przynajmniej godziny zasiadania przy stole, zestaw składników bywa bardzo kosztowny, a na dodatek potrzebna jest chociaż minimalna znajomość zasad gry. Jeśli jednak tylko rozsmakujecie się w tym kolektywnym sposobie jedzenia, to gwarantuję wam ucztę jakich mało.

PrzepisySkładniki

Azjatyckie śniadanie: tajski omlet

2018-01-18 — 0

sniadanie-omlet-tajski-3-1190x793.jpg

Czy można zrobić azjatyckie śniadanie w 5 minut? Przepis na puszysty, a jednocześnie chrupiący omlet khai jiao (khai jeow, khai jiaw, ไข่เจียว) jest tak prosty, że wystarczy jedno spojrzenie na listę składników i można go robić z pamięci. Dla mnie to bardzo ważny warunek, aby danie mogło na stałe zagościć w naszym domowym repertuarze. W przeciwieństwie do temari sushi czy kleiku ryżowego, khai jiao nie wymaga wcześniejszego przygotowania i zazwyczaj wszystkie jego niezbędne elementy będziemy mieć w lodówce.

Restauracje

Tonkotsu ramen w The Cool Cat – warto było czekać!

2018-01-17 — 1

cool-cat-ramen-2-1190x793.jpg

Na fanpejdżu The Cool Cat od dawna pojawiały się zdjęcia zup z makaronem pszennym i jajkiem na pół-miękko. I wiecie co? Nie nazywano ich ramenem! Szanuję to. W czasach gdy każda suszarnia, wege-bar i każdy viet-pol ma w swojej ofercie tak lubiany przez Polaków „ramen” to miła odmiana. Miła, bo nazywanie ramenem inspirowanych Azją wywarów z makaronem instant, udonem czy ryżowym (sic!) jest niestety smutną gastronomiczną normą. Po wielu eksperymentach Cool Caty jednak ostatecznie wprowadzili do swojego menu ten japoński specjał, który możecie spróbować (w różnych wersjach) w ramach Środa Ramen. I mogą być ze swojego ramenu dumni!

Restauracje

Nowy tantanmen w Vegan Ramen Shop

2018-01-16 — 0

vrs-tantanmen-5-1190x793.jpg

To nie jest elegancki gość w doborowym towarzystwie wegańskich ramenów z Vegan Ramen Shop. Pieprznie wybuchowy, kwasi chińskim octem, kąsa w język mieszanką chili, a na dodatek rzuca sojowym mięsem. Nie można sobie życzyć lepszego kompana do rozgrzania atmosfery w mroźną, polską zimę. Prawda?

Przepisy

Miến lươn trộn – przepis Diep na makaron z chrupiącym węgorzem

2018-01-14 — 0

mien-tron-luon-2-1190x793.jpg

Odkąd wietnamska kuchnia to dla nas chleb powszedni niewiele rzeczy (i osób z nią związanych) jest nas w stanie zaskoczyć. No chyba, że Diep. Przesiąknięta miłością do jedzenia przypomina czasami boginię o tysiącach dłoni: jedną grozi wszystkim tym, którzy sponiewierają jej rodzime smaki, drugą sięga po matchę latte, trzecią robi zdjęcia, czwartą spełnia fine diningowe fantazje, a piątą wręcza nam torbę składników, każąc ugotować z nich makaron z węgorzem.