main

SkładnikiZakupy

Azjatka – nowy sklep azjatycki przy Marszałkowskiej

Wiktoria Górecka - 2018-01-12

Wierzcie lub nie, ale nie zamieszkaliśmy na stałe w Little Hanoi w Wólce Kosowskiej. 😉 Mimo wszystko Azja gości w naszej kuchni codziennie, dlatego cieszymy się jak dzieci, że doczekaliśmy się sklepu azjatyckiego z prawdziwego zdarzenia w centrum Warszawy – z normalnymi cenami!

Azjatka to nowa siostra Vietnamki i Koreanki. Jak sama nazwa wskazuje znajdziecie w niej składniki z różnych krajów, od japońskich wodorostów, przez koreański ryż, wietnamską kawę ziarnistą aż po tajskie tasaki. A to, czego nie ma dojedzie na specjalne zamówienie. To nie koniec: jeśli traficie na właścicielkę to szczegółowy plan na azjatycki obiad dostaniecie gratis. 🙂

Azjatka to nowa siostra Vietnamki i Koreanki

Przeszperaliśmy dla Was półki i chłodnie, aby wybrać to, co z naszego bardzo subiektywnego punktu widzenia jest najciekawsze w Azjatce – sklepie azjatyckim, który sprawi, że na każde pytanie o azjatyckie produkty przestaniemy odpowiadać „na Bakalarskiej / na Marywilskiej / w Wólce”. 😉

Zestaw składników w jednym miejscu

Niektóre ceny są niższe, niektóre wyższe niż w innych sklepach specjalizujących się w azjatyckich kulinariach, ale dla nas najważniejsza jest wygoda. Nie musimy już kupować części składników przez internet, jeździć osobno do delikatesów koreańsko-japońskich i na targowiska do sklepów wietnamskich. Jeśli chcemy zrobić sushi w Azjatce znajdziemy wszystkie podstawowe składniki (razem z bambusową matą), jeśli koreańskie kociołki – olej z mocno prażonego sezamu, sos sojowy (dobra cena!), gochugaru i gochujang. Dla mnie największym hitem są zestawy do phở z chłodni – świeży kurczak zagrodowy i jajka trứng non (niewyklute) czy rzadkie produkty takie jak księga wołowa.

Zero waste: przyjdźcie z własnymi pojemnikami

Świeże produkty takie jak tofu (dobra cena!) czy cięte zioła pakowane są na życzenie, więc jeśli macie dość foliowych torebek, przyjdźcie zaopatrzeni we własny pojemnik. Podoba nam się to podejście praktykowane we wszystkich wietnamskich sklepach spożywczych w Polsce, choć rzadko jest tak modnie nazywane.

Zjedz na miejscu

Jeśli jesteście głodni możecie wybrać jedną z blisko dwudziestu (albo i więcej) rodzajów zup typu instant (koreańskie, japońskie, wietnamskie i tajskie) i… zjeść ją w sklepie. To rozwiązanie popularne jest w Japonii, jeśli jednak wysoce przetworzone zupy nie są Wam w smak, to chodzą słuchy, że niedługo w sklepie pojawić się mają pierożki na parze i rozgrzewająca jaśminowa herbata.

Specjalistyczne produkty

Azjatyckie produkty dostępne są w wielu delikatesach, ale często w bardzo ograniczonym wyborze. Tak jest na przykład w przypadku papieru ryżowego, który ma dwie formy: do sajgonek smażonych i spring rollsów. Ten ostatni jest rzadko spotykany – w Azjatce rozpoznacie go po trzech bambusach na opakowaniu.

Kolejnym rzadko spotykanym produktem jest wietnamska kawa w ziarnie. Polscy klienci w przeciwieństwie do wietnamskich wolą właśnie taką formę, ponieważ umożliwia dostosowanie grubości mielenia do stosowanego sposobu zaparzania.

W przypadku chińskich produktów zwróciliśmy uwagę na dość rzadko dostępną pastę z czarnej fasoli oraz chili i bobu, z koreańskich szczególnie polecamy zestaw przypraw i ziół leczniczych do kurczaka samgyetang (삼계탕 약재), a z wietnamskich przegląd chłodni, bo znajdziecie tam wszystko: od jedwabników po świeże liście pandanu.

Wkrótce ma pojawić się też chińskie wino do gotowania shaoxing i sake – coś, czego nie kupicie w sprzedaży wysyłkowej.

Ceramika i utensylia kuchenne

Jeśli podobnie jak my jesteście pod wrażeniem ceramicznych naczyń, w których podawane są dania w Koreance czy Vietnamce, to mamy dla Was dobrą wiadomość: w sklepie znajdziecie ich mnóstwo. Są niewielkie podstawki na pałeczki i talerzyki, ale również spore miski na azjatyckie zupy. Na dodatek powstały w wyniku współpracy właścicielki z polską artystką, więc w razie stłuczenia możliwe jest dorobienie brakującego elementu zestawu.

Mniej widoczne od naczyń są noże marki Kiwi, produkowane w Tajlandii. Nam szczególnie podpasował tasak oraz najbardziej uniwersalny nóż szefa kuchni o ostrzu przypominającym japońskie santoku. Są w naszej kuchni już około 5 lat i chociaż nie powstały z najlepszej stali, to ich największym atutem jest możliwość łatwego, samodzielnego ostrzenia.

Do zobaczenia na zakupach. 🙂

Azjatka – sklep azjatycki

Adres: ul. Marszałkowska 18, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 10:00-20:00
Telefon: 536 445 000

Pasta z fermentowanej fasoli
Sos z bobu i chili
Herbata tajska
Papier ryżowy do spring-rollsów
Zestaw koreańskich ziół leczniczych
Larwy jedwabnika
Zestaw kurzych podrobów
Świeże zioła (mniej znane np. liście chryzantemy czy seler azjatycki cần ta)
Liście pandanu
mieszanki mąk i przypraw do przygotowywania naleśników i pierożków
Kiszony musztardowiec, świeże tofu, kolendra
Koreańska pasta z chili i soi (gochujang)
Czarny kardamon do aromatyzowania zupy pho
wietnamski cynamon
Koreańskie zupy instant
Kawa wietnamska mielona i w ziarnie
Noże tajskie