O nas

Pyza made in Poland powstała spontanicznie pod koniec 2012 roku, kiedy mój świeżo zanabyty mąż zorientował się, że w naszej kuchni rządzi Azja, a pałeczkami je się każdego dnia. Uświadomił mnie, łączącą od dziecka Polskę i Wietnam, że nie jest to standardowy sposób na życie i warto się nim podzielić.

Na blogu zamieszczamy przede wszystkim przepisy kuchni azjatyckich. Przekraczamy granice na talerzu odtwarzając i interpretując autentyczne potrawy, które mieliśmy okazję jeść podczas naszych podróży. Recenzujemy restauracje, opisujemy wydarzenia kulinarne, przygotowujemy bardzo subiektywne przewodniki, rankingi i testy produktów.

Azja to dla nas stan ducha, odnajdujemy ją wszędzie. Nie ograniczamy się jednak tylko do niej, bo na świecie jest zbyt dużo smacznych rzeczy – po co mają się marnować przez sztuczne zahamowania? 😉 Pociąga nas współczesne cukiernictwo, intrygujące fermentacje, rzemieślnicze metody pracy, a euforię wywołują świeże polskie warzywa.

Od dwóch lat nasze zainteresowania poszerza Mała Pyza. Wychowana na sosie rybnym i śmigająca pałeczkami, pomaga nam patrzeć na jedzenie w domu, restauracjach czy podczas podróży z perspektywy dziecka i rodzica. Wpływa to oczywiście na zawartość bloga, ale treści parentingowe dozujemy z umiarem, ponieważ wciąż się uczymy (również na wychowawczych błędach).

Doha, a potem już tylko Hanoi :)#ToToPhoTrip

Opublikowany przez Pyza made in Poland na 6 maja 2017

 

Wszystko, co robimy łączy się z jedzeniem. Ja, tytułowa Pyza, jestem psychologiem kultury i jedzenia, psychodietetykiem, wykładowcą Food Studies i trenerem kuchni wietnamskiej Instytutu Sztuki Kulinarnej. Pan Pyz aka inżynier, z maniakalnym zacięciem usprawnia działanie strony. Oboje lubimy robić zdjęcia jedzenia, dlatego fotografia stała się ważną częścią naszego bloga.

Pyza to przede wszystkim inteligentni czytelnicy i fani. Pisanie jest dla mnie przyjemnością, ale to dopiero aktywny kontakt z osobami o podobnych pasjach sprawia, że blogowanie staje się inspirujące. Organizujemy unikalne wyprawy kulinarne, spotykamy się na warsztatach, dyskutujemy w komentarzach. Aktywność barwnej społeczności fanów zarówno online jak i w realnym świecie, jest jednym z tych elementów, który zdecydowanie wyróżnia Pyzę na tle innych blogów. A szacunek do czytelnika to nie tylko treści, ale też forma. Strona została starannie dostrojona, a użycie nowinek technologicznych pozwala na błyskawicznie ładowanie się wpisów, zmniejszenie zużycia transferu danych i przyjemny odbiór treści bez zbędnych rozpraszaczy. To szczególnie ważne dla czytelnika mobilnego!

Masz pytanie? Chcesz zorganizować warsztaty? Potrzebujesz sesji fotograficznej dla swojej restauracji? Masz pomysł na ciekawą współpracę? kontakt@pyzamadeinpoland.pl albo użycie formularza kontaktowego.