main

[SZORTY]

Prosty przepis na pizzę

2020-03-30

Królowa jednak jest tylko jedna. Pizza neapolitańska. Według naszej zupełnie prywatnej opinii – najlepsza pod każdym względem.

Na blogu znajdziecie przepis na pizzę neapolitańską, ale jest on dość czasochłonny i wymaga działania z wyprzedzeniem. Jeśli chcecie DZISIAJ w domu zrobić pizzę w stylu neapolitańskim (nie nazywam ją pizzą neapolitańską, bo domowa uproszczona wersja to tylko jej namiastka – bardzo smaczna namiastka), to ten przepis powinien się sprawdzić.

Czego potrzebujecie? W tym przepisie upraszczamy to do maksimum:

  • piekarnik domowy
  • łopata do pizzy lub płaska deska

Składniki na ciasto (dwie pizze):

  • 310 g mąki (Szymanowska typ 480 lub inna uniwersalna)
  • 190 g wody zimnej
  • 10 g soli
  • 0,7 g drożdży świeżych (lub 0,4 g drożdży suchych instant)

Dodatki:

  • 200 g pomidorów bez skórki
  • 2 kulki mozzarelli
  • liście bazylii
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie ciasta:

  1. Zmieszaj wodę i drożdże.
  2. Dodaj mąkę, a potem sól.
  3. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.
  4. Odstaw ciasto do dojrzewania w misce na dwie godziny pod szczelnym przykryciem.
  5. Wyjmij ciasto z miski i podziel na dwie równe części.
  6. Uformuj dwie kulki i odstaw je do dojrzewania na sześć godzin w głębokiej blaszce do ciasta pod szczelnym przykryciem.

Przygotowanie dodatków:

  1. Zblenduj pomidory dodając do nich solidną szczyptę soli.
  2. Pokrój mozzarellę w plastry i schowaj do lodówki.

Wypiek (ok. 8 godzin po wyrobieniu ciasta):

  1. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. W piekarniku umieść kamień lub blachę płaską do góry dnem na najwyższej półce.
  2. Po 60-90 minutach od włączenia piekarnika wyjmij jedną kulkę ciasta i obtocz ją w mące.
  3. Rozciągnij ciasto nie zgniatając jego rantów.
  4. Przełóż ciasto na natartą mąką łopatę do pizzy i nałóż sos pomidorowy.
  5. Włóż pizzę do piekarnika (na kamień lub blachę) na dwie minuty w trybie „góra”.
  6. Po dwóch minutach dodaj mozzarellę, oliwę i bazylię, a następnie piecz przez kolejne dwie minuty w trybie „góra”.
  7. Wyjmij pizzę z piekarnika, odczekaj minutę i pokrój na 6 równych części.

Smacznego!

Pizza na blogu: