Jest takie miejsce, gdzie siedząc na chłodnej macie tatami, pachnącej słomą ryżową, przenoszę się myślami do Japonii. W dłoni ceramiczna czarka, w której wnętrzu miesza się Wschód z Zachodem: zielona sproszkowana herbata i mleczna pianka.
main
[SZORTY]
21 najbardziej apetycznych zdjęć z pierwszej połowy 2017
#1 Chả cá Lã Vọng (Spring Roll)
#2 Clear Shoyu Ramen (Vegan Ramen Shop)
#3 Modern China
#4 Matcha ramen (MOD)
#5 Warung Jakarta
#6 Asam laksa (Marcin Wojtasik)
#7 Gua bao (The Cool Cat)
#8 Phở gà (Pyza)
#9 Shio ramen (Shin-Yokohama Rāmen Museum)
#10 Sajgonki (Hanoi)
#11 Phở bò (Raj)
#12 Matcha latte (Odette Tea Room)
#13 Shoyu ramen (Tsuta)
#14 Soondubu jjigae (Korea Town)
#15 Samgyeopsal sandwich (Koreanka)
#16 Bún ốc (Yến Béo)
#17 Eklerka (NANAN)
#18 Phở bò (Hanoi Street)
#19 Bún bò Huế (Quán Cẩm)
#20 Shio ramen (Tekeda)
#21 Phở tái (Phở gánh)
PodróżeRestauracje
Rameny w Tokio – (nie)ranking
Jeśli mieliście okazję oglądać najsłynniejszy spaghetti wetsern Tampopo to wiecie, że w Japonii ramen jest największym przysmakiem… kierowców. 😉
PoradnikiSkładnikiZakupy
Które mleko skondensowane do wietnamskiej kawy?
Intensywna, gęsta, słodka kawa wietnamska najlepiej smakuje kiedy buzujące życiem Hanoi dopiero przeciera oczy ze snu. W tej szarówce poranku na puste ulice wychodzą starsi ludzie, którzy jak w filmie o zwolnionym tempie ćwiczą tai-chi, grają w badmintona i słuchają komunikatów z socjalistycznego radiowęzła. Siedząc nad kawą patrzymy na zmieniającą się scenografię, podjadamy kleisty ryż zawinięty w palmowy liść i ze spokojem czekamy aż rozstawią się pierwsze stoiska z phở. Czas płynie, a my minuta po minucie nasiąkamy atmosferą miasta.
[SZORTY]
Nowa zupa bún bò Huế w Wólce
Lato przynosi zmiany menu w Wólce i to jakie! Pojawiło się sporo nowych dań: zupa krabowa z wołowiną (bún riêu cua bắp bò), kleik ryżowy z kurczakiem lub sercami (cháo gà/ cháo tim), wieprzowe nóżki à la psina (giả cầy), smażone pierogi z wieprzowiną (bánh gối), pyzy w liściach palmowych (bánh giò) i długo wyczekiwana słynna zupa z cesarskiego miasta Hue na bazie wołowiny i wieprzowiny: bún bò Huế.
[SZORTY]
Weganie kontra mięsożercy
Ciągle nie jesteśmy pewni po której stronie mocy stanąć, dlatego postanowiliśmy pofolgować sobie i przetestować dwa ekstrema – wegański ramen, w którego powstaniu nie maczały żadne zwierzęce paluszki (Vegan Ramen Shop) oraz nocnomarketową świeży(o)nkę: czosnkową wiejską bułkę z wędzonym ozorkiem/poszarpanym dzikiem oraz kiełbasę z dziczyzny (Ogień & Dym).
SkładnikiWydarzenia
Phở gà w RICE bar
Według skomplikowanych obliczeń astrologicznych to dziś jest ten dzień, kiedy szanse na powodzenie nowego biznesu sięgają zenitu. Stawiłam się, więc żeby sprawdzić czy gwiazdy sprzyjają właścicielom nowemu lokalu na Żelaznej, który nęci smakami Azji Południowo-Wschodniej.
Restauracje
Hanoi Street – kuchenne rewolucje w Mordorze
W latach 90 Polska po cichutku pokryła się siecią barów orientalnych. Wypełniły one niszę ekonomiczną, a tania, sycąca i oswojona egzotyka idealnie wpasowała się w polskie podniebienia.
Restauracje
Kuchnia Kambodży w Polsce: Bayon Bar
W odległej krainie zwanej Mysiadło, położonej na przedsionku Warszawy, znajdziecie niewielki bar orientalny, wzniesiony na pamiątkę kambodżańskiej świątyni Bajon. Brzmi jak bajka? Rzeczywistość jest taka, że w kraju zdominowanym przez wietnamo-taje w rytmie polo, zapominamy o istnieniu innych krajów Azji Południowo-Wschodniej, a Kambodża (i Laos) mają kulinarnie wiele do zaoferowania.
RestauracjeZakupy
Miejski ogrodnik: uprawa azjatyckich ziół
Skończyły się czasy, kiedy azjatyckie zioła przylatywały do Polski samolotami, a każdy aromatyczny listek był na wagę złota. Najpierw Czesi przetestowali uprawę egzotycznych roślin na własnej ziemi, a teraz i w Polsce ścielą się plantacje pachnotki. Nawet w naszym domu.