main

[SZORTY]

Nowe phở bò tái gầu w Wólce!

2017-11-25 — 1

To, co najlepsze w Wólce to jej ciągła zmienność. Kiedy wydaje nam się, że już wszystko jedliśmy nagle pojawia się nowy dostawca, kolejny domowy kucharz, dzielący się swoimi przysmakami albo zachęcająco otwarte drzwi do baru, pachnącego zupą phở.

RestauracjeWydarzenia

Omakase w Mizu Sushi

2017-11-22 — 5

mizu-omakase-2-1190x793.jpg

Doczekaliśmy się omakase w stolicy! Chociaż chodzą słuchy, że w restauracji Mizu, itamae Paweł Trzaskowski, przygotowuje omakase już od niespełna roku nam nigdy nie udało się na nie załapać. Oficjalnie jednak od listopada ruszyły zapisy na indywidualne spotkania z szefem kuchni, więc szybko zarezerwowaliśmy pierwsze wolne miejsca przy barze.

PoradnikiSkładnikiZakupy

Wielki test sosów Sriracha

2017-11-19 — 0

sriracha-test-1-1190x793.jpg

Przyznajemy się! Zabraliśmy się do tego testu z wypiekami na twarzy, motywowani nieposkromioną ciekawością – jak to jest w jednej chwili spróbować blisko dwudziestu sosów chili typu Sriracha? Na dodatek niektóre z nich jeszcze przed chwilą stały na sklepowej półce w Tajlandii i trafiły do nas dzięki najlepszym na świecie czytelnikom!

Restauracje

Udon & Tempura – brokuły i marchew nas zwiodły

2017-11-15 — 0

udon-and-tempura-8-1190x793.jpg

W warszawskim Wilanowie ulokowała się japońska restauracja, do której skradaliśmy się długo jak nigdy. Wprawdzie od początku jej istnienia wiedzieliśmy, że główna specjalność – makaron pszenny udon – robiony jest na miejscu przy użyciu specjalnej maszyny (tak jak w Uki Uki), jednak zdjęcia gotowych dań odstraszały nas doborem składników w stylu fusion-confusion.

Restauracje

Kuroneko – Japonia w Łodzi

2017-11-13 — 0

kuroneko-10-1190x793.jpg

Sama nie wiem jak to się stało, że ostatnio coraz częściej odwiedzamy Łódź. Przyciąga nas jej złożona tkanka miejska, pełna gryzących się ze sobą estetycznych sprzeczności, ciągle ewoluująca, a jednocześnie hibernująca odłamki przeszłości. No i nie oszukujmy się – prawdopodobnie najlepszej jakości sushi w Polsce. W łódzki eklektyzm zaskakująco dobrze wpisują się inne kultury, więc pewnie nikogo już nie dziwi, że to właśnie na Piotrowskiej odkrywamy ostoję japońskiej kuchni domowej.

PrzepisySkładniki

Kacze żołądki w sajgońskim stylu (phá lấu mề vịt)

2017-11-12 — 0

zoladki-2-1190x793.jpg

Jesienią mamy ochotę na jedzenie proste, pikantne i pełne mocnych smaków, dlatego kacze żołądki przyprawiamy tak jak phá lấu, pełne podrobów (żołądków, serc, języków, jelit, uszu świńskich lub wołowych) danie z ulic Sajgonu. Ten dość kontrowersyjny z naszej perspektywy skład budzi w wietnamskich studentach sentymentalne wspomnienia, ponieważ sprzedawcy phá lấu od dziesiątek lat ustawiają się przed budynkami wydziałów uniwersytetów w mieście Ho Chi Minha. Zresztą jeśli będziecie mieli okazję to sami spróbujcie – najlepsze znajdziecie w maleńkiej uliczce w 4. dzielnicy (hẻm 243 Tôn Đản).

LudzieWydarzenia

The Cool Cat: pop-upowa kolacja!

2017-11-10 — 0

cool-cat-5-smakow-3-1190x793.jpg

Rzadko zdarza nam się pisać zapowiedzi, ale robimy wyjątek. Dokładnie rok temu braliśmy udział w pop-upowej kolacji, towarzyszącej Festiwalowi Filmowemu Pięć Smaków, której autorami byli twórcy The Cool Cat. Emocje, które wtedy nam przekazali za pomocą jedzenia sprawiły, że na wieść o kolejnej edycji pobiegliśmy do ich wypełnionego muzyką lokalu na warszawskim Powiślu, aby podejrzeć co też szalonego szykują dla nas tym razem!

Poradniki

Jak jeść koreański bibimbap?

2017-11-08 — 0

onggi-8-1190x793.jpg

Koreański ryż mieszany z dodatkami to danie-wytrych w mojej kuchni, ponieważ ma ogromny potencjał łączenia wielu, pozornie niepasujących składników w coś absolutnie pysznego. Doprawiony olejem sezamowym oraz pastą sojową z chili, bibimbap (비빔밥) rozgrzewa w jesienne i zimowe dni oraz pozwala na zjedzenie naprawdę sporej ilości warzyw w comfort-foodowej formie.

Restauracje

Pho 206 – więcej niż standard

2017-11-05 — 0

pho-206-5-1190x793.jpg

Co nas przywiało na Chłodną, stołeczną ulicę pełną gastronomicznych skrajności? Miejska legenda o znajomej wegance, która dla zupy phở z Pho 206 porzuca (oczywiście, gdy nikt nie patrzy) weganizm. Takiej rekomendacji po prostu nie godzi się ignorować. 😉