main

PrzepisySkładniki

Powrót do podstaw – tofu po hanojsku

2014-04-30 — 0

tofu1
tofu1-2
tofu1-3
tofu1-4
tofu1-5
tofu1-6

Na naszym instagramowym profilu spotkaliśmy się z opinią, że Pyza made in Poland to blog o kuchni adventurous. Śmiałej, prowokującej, przekraczającej granice.

Za potwierdzenie niech posłuży anegdota z jednego z odcinków Top Chefa. Maciej Nowak patrząc na stół, na którym piętrzyły się kontrowersyjne (przynajmniej w naszym kontekście kulturowym) składniki – żywe owady, świeża krew, ślimaki, podroby, świński łeb – stwierdził, że spośród tego bogactwa nie jadł jedynie drewnianych przykrywek. My przeciwnie, doświadczyliśmy nawet drewna w postaci chipsów z brzozowego kambium.

Restauracje

Bar Ramen Amen

2014-04-23 — 0

ramen101.jpg

Doczekaliśmy się! W stolicy pojawił się pierwszy lokal gastronomiczny dedykowany słynnej zupie ramen. Na Zachodzie ramenbary (znane w Japonii jako ramenya) są już stałym elementem krajobrazu, my musieliśmy poczekać trochę dłużej na kuchnię japońską pauperum. Czy było warto?

PrzepisySkładniki

Ceviche – okoń morski marynowany w tygrysim mleku

2014-04-10 — 0

seviche1.jpg

Dlaczego na azjatyckim blogu kulinarnym pojawia się ceviche – danie będące klasykiem Ameryki Południowej? Mimo trwających sporów, co do jego pochodzenia jedno jest pewne – popularność zyskało dzięki skróceniu sposobu marynowania, a przyczynił się do tego Peruwiańczyk o japońskich korzeniach – Dario Matsufuji. Przypadek? Nie sądzę. Skojarzenie z sashimi jest jak najbardziej zasadne – z tą różnicą, że surowe plasterki białej ryby lub owoce morza marynowane są krótko w soku z cytrusów, dzięki czemu pod wpływem kwasu cytrynowego zawarte w nich białko ścina się – mięso staje się bardziej zwarte i zmienia kolor.

SkładnikiWegeZakupy

Coś więcej niż banany w cieście

2014-03-27 — 0

slodycze01
slodycze02
slodycze03
slodycze04
slodycze05
slodycze06
slodycze07
slodycze08
slodycze09
slodycze10
slodycze11
slodycze12
slodycze13
slodycze14
slodycze15
slodycze16
slodycze17
slodycze18
slodycze19
slodycze20

Na talerzu z plastiku, ozdobionym ponętnymi chińskimi kurtyzanami, smokami czy feniksami, leży smętny banan w cieście, przesiąknięty starym tłuszczem. Na nim zaczyna się i właściwie kończy oferta wietnamskich deserów w Polsce.

A mogło być tak pięknie! Trudno przecież uwierzyć, że Wietnamczycy, pochodzący z kraju kokosowych palm, trzciny cukrowej i bogactwa tropikalnych owoców, nie przywieźli ze sobą sposobu na osłodę życia…

PrzepisySkładniki

Ostra zupa ze ślimakami

2014-03-13 — 1

zupa61.jpg

Nie oglądam telewizji z wyboru. I z braku telewizora. Lecz ostatnio stała się rzecz zadziwiająca – po dwóch latach medialnego odwyku już drugi środowy wieczór spędzam wpatrując się w srebrny ekran, powiększając szeregi widzów doprawionego zgodnie z amerykańską konwencją show Top Chef. Pretekstem do obejrzenia pierwszego odcinka było uczestnictwo znanej z warsztatów kulinarnych Inessy Kim, do drugiego skusiło mnie zastosowanie owadów i dość kontrowersyjnych składników (płucka, móżdżek, krew itp.) w kulinarnych zmaganiach. Inicjatywa zacna i choć w głównej mierze bazująca na emocjach, to jednak poszerza granice tego, co jadalne oraz popularyzuje entomofagię wśród ogólnokrajowej publiczności.

LudziePrzepisyWydarzenia

Szczypta smaku

2014-02-26 — 0

BSH_PrzyprawyiZiola_small-7
BSH_PrzyprawyiZiola_small-15
BSH_PrzyprawyiZiola_small-57
BSH_PrzyprawyiZiola_small-76
BSH_PrzyprawyiZiola_small-99
BSH_PrzyprawyiZiola_small-108
BSH_PrzyprawyiZiola_small-160
BSH_PrzyprawyiZiola_small-189
BSH_PrzyprawyiZiola_small-208
BSH_PrzyprawyiZiola_small-227
BSH_PrzyprawyiZiola_small-229
BSH_PrzyprawyiZiola_small-240
BSH_PrzyprawyiZiola_small-761

Aromatyczna para bucha nad rozgrzaną patelnią, chili szczypie w oczy. Dzień jak co dzień w Kobyłce prawie city.

Bez przypraw i ziół nie wyobrażamy sobie gotowania, ale wbrew pozorom ograniczamy się do sprawdzonych kombinacji. Jak poszerzyć własne granice możliwych połączeń smakowych? Spotykając się z ludźmi pełnymi pasji, których kulinarne ścieżki biegną w zupełnie innych kierunkach. Okazję ku temu stwarza Akademia Smaku Siemens, której szóste z cyklu spotkanie Przyprawy i zioła: szczypta smaku odbyło się w drugiej połowie stycznia.

PrzepisySkładnikiWegeZakupy

Pudding z czarnego ryżu z jogurtem

2014-02-21 — 0

jogurt_ryz2.jpg

Wietnam to kraina skondensowanym mlekiem płynąca. Ocieka nim większość deserów (na zmianę z kokosową śmietanką lub syropem cukrowym). Na tym tle nasz ulubiony pudding sữa chua nếp cẩm wypada niezwykle dietetycznie. Jego podstawą jest czarny kleisty ryż, zwany również fioletowym, ponieważ po ugotowaniu przybiera kolor głębokiej purpury.

PrzepisySkładnikiZakupy

Ekspresowa kolacja ku pokrzepieniu serc

2014-02-15 — 0

fasolna_fermentowana_puszka
fermentowana_fasola
ostrygi_gotowanie
ostrygi_naStole
ostrygi_rynna
ostrygi_sos1
ostrygi_talerz
ostrygi_talerz_caly

Nie przemawia do Was wyświechtane hasło przez żołądek do serca? W Wietnamie wątek miłosno-kulinarny przybrał bardziej mroczną postać. W czasach kiedy kuchenki elektryczne, gazowe czy indukcyjne nie były tak popularne trzy kamienie paleniska symbolizowały trzech bogów kuchennych – dwóch panów (ông) i jedną panią ().

Restauracje

Pakta. Pikantny związek Peru i Japonii

2014-02-09 — 2

17.jpg

Wyruszam na łowy zaczytując się w recenzjach kulinarnych. Wybór restauracji to w końcu poważna sprawa, której lekceważenie skutkuje niesmakiem i rozczarowaniem kubków smakowych. Czy kierować się raczej zbiorowym aplauzem, apetycznymi zdjęciami czy szczegółami dającymi wgląd w to, co na talerzu i poza nim? A w końcu: czym kierują się mniej lub bardziej znani krytycy? Czy aby nie tak zwanym widzimisię?