main

[SZORTY]

Vegan Ramen Shop pop-up x Fokim

2016-12-03 — 1

Kiedy pytamy znajomych Japończyków o bezmięsny ramen zwykle tylko uśmiechają się z politowaniem dla europejskich fanaberii. Tak się jednak złożyło, że na przełomie lipca i sierpnia zamieszkaliśmy z wegańską rodziną na przedmieściach Nagoi i na własnej skórze przekonaliśmy się, że kuchnia japońska to nie monolit i świetnie się czuje nawet bez składników pochodzenia zwierzęcego.

Restauracje

Ramen w Weranda Bistro

2016-11-26 — 1

weranda-960x768.jpg

W mieście Warszawa pojawił się nowy ramen! Nie myśląc wiele (i oblizując się na widok instagramowych zdjęć), pomknęliśmy do Werandy Bistro znajdującej się w najbardziej zhejtowanej hali targowej świata. Koszyki welcome to przywitały nas powiewem listopadowego chłodu, więc z miejsca byliśmy gotowi przetaczać sobie kolagenową esencję prosto do serca.

Przepisy

Kacze embriony smażone w sosie tamaryndowym (trứng vịt lộn xào me)

2016-11-25 — 0

embrion-960x768.jpg

Kiedy je kupuję w jednym z wietnamskich sklepów spożywczych wyglądają jak najzwyklejsze w świecie kurze jaja. W ich wnętrzu kryje się jednak magia. Na dodatek sympatyczna. Jej podstawą jest założenie, że poprzez spożywanie określonych produktów przejmiemy ich właściwości. Brzmi znajomo? Przejawy tego sposobu myślenia można znaleźć w wielu kulturach, choćby w polskiej – mądrość dziecka ma zapewnić jedzenie orzechów włoskich przez kobietę ciężarną. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego? Ich forma przywodzi na myśl… mózg.

PoradnikiZakupy

Mini-przewodnik po Marywilskiej

2016-11-20 — 2

marywilska-960x768.jpg

Na warszawskiej Białołęce znajdziecie centrum handlowe, które chociaż składa się z sześciu hal to dla nas jest labiryntem, niekończącym się ciągiem krętych korytarzy. Ten dziwny wietnamsko-polsko-turecko-ukraiński świat zasysa nas, a jaskrawe lampki, salony paznokci czy filcowe kapcie w kratkę Burberry ogłupiają zmysły.

Wydarzenia

Zorientowany The Cool Cat

2016-11-19 — 1

coolcat-960x768.jpg

The Cool Cat, intrygujące fusion bistro na warszawskim Powiślu, chociaż kusi kulinarnymi hitami Azji (wymieńmy chociaż bao, kimchi czy bibimbap), początkowo zawiodło nas nierówną kuchnią. Teraz już wiemy, że po prostu nie mieliśmy do tego miejsca klucza. Tym kluczem jest gastro-duet: Jakub Kaftański i Zosia Pazik.

Przepisy

Danmuji, czyli żółta piklowana rzodkiew (단무지)

2016-11-18 — 0

rozdkiew-960x768.jpg

W Polsce żółta piklowana rzodkiew znana jest głównie z japońskich restauracji pod nazwą takuan (沢庵). Jej intensywny słodko-słono-kwaśny smak może być nieco przytłaczający w porównaniu z polskimi marynatami, ale jest na to wytłumaczenie. Zgodnie z pierwotną intencją jest niejako przerywnikiem w jedzeniu, a nie samodzielnie funkcjonującym daniem.

Przepisy

Syryjskie placki z pietruszki (ajjah)

2016-11-12 — 0

placki-960x768.jpg

Od chwili kiedy poznałam Karimę kupuję po kilka pęczków pietruszki – jest częstym składnikiem syryjskich dań, a nie tylko elementem dekoracyjnym. Przygotowane z niej placki ajjah z wierzchu są chrupiące, a w środku wilgotne i pachnące arabskimi przyprawami.

PodróżePoradniki

10 przykazań jedzenia pałeczkami

2016-11-08 — 0

paleczki-960x768.jpg

Pałeczki powstały w starożytnych Chinach początkowo jako utensylia służące do gotowania posiłków, a nie ich spożywania. Łatwość ich wykonania sprawiła jednak, że szybko rozpowszechniły się. Miało to niebagatelny wpływ na kulinaria, ponieważ posługiwanie się pałeczkami wymagało zmiany w sposobie obróbki składników – stały się mniejsze i łatwe do uchwycenia.

Wydarzenia

Regina: włosko-chińskie spotkanie trzeciego stopnia

2016-11-02 — 1

regina-960x768.jpg

Słowo koncept jest ostatnio wyśmiewane przez ruch antyhipsterowców, ale w przypadku Reginy trudno o lepsze określenie. Już za samą nazwą kryje się historia z polsko-żydowskim rodowodem i Nowym Jorkiem w tle, a w środku kolejnych osobliwości jest bez liku. Zacznijmy jednak od kuchni. Nazwanie jej włosko-chińskim mariażem byłoby zbyt proste. To kuchnia, która nie istnieje – stworzona z wyobrażeń, miejskich legend i wspomnień z podróży. Każdy z nas zna jednak te smaki i rezonuje emocjonalnie pochłaniając kolejny kurczęcy kąsek generała Tso czy bakłażany zatopione w sosie z czarnej fasoli. W menu znajdziemy klasyki amerykańskiej chińszczyzny przygotowane na dobrej jakości składnikach, we współczesnej gastro-nowomowie można by je określić jako neo-fastfood. Nie nasza bajka, ale pomysł wykonany z pełną świadomością, premedytacją i żelazną konsekwencją.