Wycieczka do Wrocławia w porze kwitnienia wiśni powinna być zalecana wszystkim chorym na Azję. Spacerując po Ogrodzie Japońskim leczymy melancholię zbyt zimnej wiosny, deszczowych poranków przechodzących niezauważenie w wieczory i depresyjnych białych chmur zastygłych nad stolicą. Wytarzalibyśmy się w tych uroczych sakurowych płatkach, gdyby nie prawdziwie japońska atmosfera porządku i harmonii panująca w tym miejscu. Nasyciwszy się estetycznie ruszamy więc w miasto, żeby sprawdzić inne azjatyckie tropy, o których donieśli nam Pyzowi czytelnicy.
main
PodróżeRestauracje
Kraków – 3 nietypowe miejsca, do których koniecznie musisz zajrzeć
Wpadliśmy do Krakowa, aby przed sezonem urlopowym przetestować dla Was miejscówki, które mają swoje korzenie w różnych końcach świata (albo początkach, bo to w końcu zależne od perspektywy).
Restauracje
Vegan Ramen Shop – najlepszy ramen w Polsce
Po pierwszych pop-upowych testach wyczekiwaliśmy otwarcia Vegan Ramen Shop z wywieszonymi językami. Nikt nie spodziewał się jednak, że będzie aż tak umamistycznie dobrze.
Restauracje
Ramen w OM NOM NOM
Po wejściu nasze zmysły bombarduje tryskający kolorami mangowy mural. Żarówiasty koncept tego miejsca nie bardzo trafia w nasz gust, ale trzeba przyznać, że jest charakterny i nie da się go odzobaczyć 😉
Restauracje
Matcha ramen w MOD
Nowy ramen w MOD to fetysz dla głodnych trendów foodie. Bo czy może być coś bardziej foodpornowego niż idealne jajko 63-stopnie, którego białko rozkosznie trzęsie się, a żółtko pokrywa doprawiony najmodniejszą zieloną herbatą sprężysty makaron? Do tego garść nowalijek, boczniaki, plasterki trufli i wyrazisty wywar, pachnący morskimi głębinami. Nie wiem jak Wy, ale będę go jadła. W każdej ilości!
Restauracje
Warung Jakarta – drugie podejście
W nie jednym warungu jedliśmy, ale niestety nie udało nam się jeszcze zajechać do samej Indonezji, dlatego ilekroć jemy coś z kraju 17 tysięcy wysp konsultujemy to z polskim guru kuchni tamtych rejonów – Marcinem Wojtasikiem. Tak było i tym razem, kiedy odwiedziliśmy po raz kolejny warszawski Warung Jakarta.
Przepisy
Pad thai – przepis
Podstawowym składnikiem pad thaia jest dobry makaron – w Tajlandii oznacza to świeży makaron ryżowy, pocięty w dokładnie 3mm wstążki. Jego zapach i konsystencja są uzależniające! Niestety poza Azją jego zdobycie to sztuka, dlatego najczęściej do przygotowania pad thaia stosowana jest wersja suszona. Sekretem idealnej konsystencji jest jego wcześniejsze namoczenie w zimnej wodzie przez pół do godziny (w zależności od marki) – nawet nie myślcie o gotowaniu! Wstążki al dente dojdą podczas smażenia nasiąkając złożonym smakiem sosu.
Restauracje
Nowe rameny w Poznaniu
Nowe lokale z ramenami rosną jak grzyby po deszczu. Tym razem przyglądamy się miejscówkom, które nie specjalizują się w japońskich nudlach, ale wprowadzają je do swoich menu idąc za głosem serca lub światowych trendów. Rzecz dzieje się w Poznaniu, który coraz bardziej rozsmakowuje się w Azji. Ruszamy!
PoradnikiSkładnikiZakupy
Co i gdzie kupić w sklepach azjatyckich?
Wchodzisz do azjatyckiego sklepu spożywczego, a tam bombarduje Cię egzotyka? Na podstawie własnych zakupów podpowiadamy na co warto zwrócić uwagę, zdradzamy ceny (nie zawsze są podane) i dzielimy się adresami sklepów. Ruszajcie na łowy, azjatyccy zakupoholicy! Na samym dole znajdziecie mapy.
Restauracje
Viet Point: Warszawa jest na to gotowa!
Kiedy myśleliśmy, że już niewiele może wydarzyć się w wietnamskiej gastronomii w Polsce okazało się, że jest wręcz przeciwnie – robi się coraz lepiej!