main

PodróżeRestauracje

Wrocław po japońsku – cztery miejsca i dwie wpadki

2017-05-01 — 0

wroclaw10--1190x793.jpg

Wycieczka do Wrocławia w porze kwitnienia wiśni powinna być zalecana wszystkim chorym na Azję. Spacerując po Ogrodzie Japońskim leczymy melancholię zbyt zimnej wiosny, deszczowych poranków przechodzących niezauważenie w wieczory i depresyjnych białych chmur zastygłych nad stolicą. Wytarzalibyśmy się w tych uroczych sakurowych płatkach, gdyby nie prawdziwie japońska atmosfera porządku i harmonii panująca w tym miejscu. Nasyciwszy się estetycznie ruszamy więc w miasto, żeby sprawdzić inne azjatyckie tropy, o których donieśli nam Pyzowi czytelnicy.

Restauracje

Ramen w OM NOM NOM

2017-04-24 — 0

om-nom-nom-1-1190x793.jpg

Po wejściu nasze zmysły bombarduje tryskający kolorami mangowy mural. Żarówiasty koncept tego miejsca nie bardzo trafia w nasz gust, ale trzeba przyznać, że jest charakterny i nie da się go odzobaczyć 😉

Restauracje

Matcha ramen w MOD

2017-04-22 — 1

mod-menu-7-1190x793.jpg

Nowy ramen w MOD to fetysz dla głodnych trendów foodie. Bo czy może być coś bardziej foodpornowego niż idealne jajko 63-stopnie, którego białko rozkosznie trzęsie się, a żółtko pokrywa doprawiony najmodniejszą zieloną herbatą sprężysty makaron? Do tego garść nowalijek, boczniaki, plasterki trufli i wyrazisty wywar, pachnący morskimi głębinami. Nie wiem jak Wy, ale będę go jadła. W każdej ilości!

Restauracje

Warung Jakarta – drugie podejście

2017-04-19 — 0

warung-jakarta-10-1190x793.jpg

W nie jednym warungu jedliśmy, ale niestety nie udało nam się jeszcze zajechać do samej Indonezji, dlatego ilekroć jemy coś z kraju 17 tysięcy wysp konsultujemy to z polskim guru kuchni tamtych rejonów – Marcinem Wojtasikiem. Tak było i tym razem, kiedy odwiedziliśmy po raz kolejny warszawski Warung Jakarta.

Przepisy

Pad thai – przepis

2017-04-18 — 0

PAD-THAI-PRZEPIS-3-1190x793.jpg

Podstawowym składnikiem pad thaia jest dobry makaron – w Tajlandii oznacza to świeży makaron ryżowy, pocięty w dokładnie 3mm wstążki. Jego zapach i konsystencja są uzależniające! Niestety poza Azją jego zdobycie to sztuka, dlatego najczęściej do przygotowania pad thaia stosowana jest wersja suszona. Sekretem idealnej konsystencji jest jego wcześniejsze namoczenie w zimnej wodzie przez pół do godziny (w zależności od marki) – nawet nie myślcie o gotowaniu! Wstążki al dente dojdą podczas smażenia nasiąkając złożonym smakiem sosu.

Restauracje

Nowe rameny w Poznaniu

2017-04-16 — 0

poznan-5-1190x793.jpg

Nowe lokale z ramenami rosną jak grzyby po deszczu. Tym razem przyglądamy się miejscówkom, które nie specjalizują się w japońskich nudlach, ale wprowadzają je do swoich menu idąc za głosem serca lub światowych trendów. Rzecz dzieje się w Poznaniu, który coraz bardziej rozsmakowuje się w Azji. Ruszamy!