Korean Fried Chicken to jeden z najbardziej znanych klasyków koreańskiego street foodu. Koreański smażony kurczak, zwykle nazywany „chikin” (치킨), odnosi się do różnych dań smażonego kurczaka przygotowywanych w Korei Południowej, w tym prostego kurczaka huraideu-chicken (후라이드 치킨, od angielskiego „smażony kurczak” ) i pikantny kurczak yangnyeom (양념 치킨, „przyprawiony kurczak”). W Korei jest spożywany jako posiłek, przystawka, anju (dania podawane i spożywane z napojami) lub jako przekąska po posiłku.
main
PrzepisySkładniki
Katsu sando – kultowa japońska kanapka
Kotlety tonkatsu to już niemal kultowy element kuchni japońskiej, ale nie tej tradycyjnej (Washoku), lecz nowoczesnej, z wpływami zachodnimi (Yōshoku). My nie dyskryminujemy, bo dobrze zrobiony kotlet tonkatsu pozwala błyskawicznie zapomnieć o polskim schabowym. Jest bardziej chrupiący, bardziej soczysty – po prostu lepszy. Jeśli to rani Wasze uczucia, trudno. Nie można wiecznie walczyć z rzeczywistością i żyć wspomnieniami.
PrzepisySkładnikiWege
Chleb tostowy z blaszki – na drożdżach, mleku i maśle
Chleb tostowy w naszym domu zwyciężył w sposób ostateczny. Nie dla tego, że jest najlepszy czy najłatwiejszy, ale dzięki… dość miękkiej skórce. Jak się okazało pięknie wyrośnięte bochenki chleba pszenno-żytniego na zakwasie nie sprostały wyśrubowanym kryteriom Małych Pyz. Ma być miękko, ma być szybko i ma być pysznie. I taki właśnie jest drożdżowy chleb tostowy na mleku, wypiekany w blaszce.
LudziePodróżePoradnikiZakupy
Jaki ramen Japończycy jedzą w domu?
To pytanie, które zadałam sobie po przeczytaniu niedawno wydanej, pierwszej książki Marty Skorupskiej, znanej w internetach jako Mochiko. Takie debiuty rządzą się swoimi prawami – to esencja osobistego doświadczania Japonii na przestrzeni lat, połączona z ewidentną ciekawością poznawczą dotyczącą historii ramenu. I chociaż początki takiej pasji mogą być spontaniczne, to wraz z czasem wiedza zdobywana i rozbudowywana jest coraz bardziej celowo. Ta podróż trwa.
PrzepisySkładnikiZakupy
Bibimbap – przepis na koreański klasyk
BIbimbap, czyli dosłownie mieszany ryż to danie, które najczęściej można spotkać w koreańskich restauracjach w Polsce w wersji ciepłej, przygotowywanej w ceramicznym naczyniu ddukbaegi (뚝배기). Precyzyjnie ułożone składniki oraz ryż lekko przywierający do dna łączymy dokładnie z sosem i jemy łyżką. Ta mieszanka smaków i konsystencji to sedno bibimbap, a sam zwyczaj jedzenia przypominać może niszczenie mandali. Wyrafinowana forma przechodzi transformacje w komfortowe ugly delicious.
RestauracjeWydarzenia
Sassy – lepsze jest wrogiem dobrego, ale…
Gdańskie Sassy to nie jest miejsce trudne do zdefiniowania – wiedzą o tym wszyscy, którzy lubią ekstrawaganckie rozrywki. Na trzech piętrach kamienicy ze spektakularnym widokiem na Motławę poczuć można nocny vibe niczym z Moulin Rouge. Klub z DJ-em oraz muzyką na żywo, restauracja i koktajl bar z rooftopem – każdy element, każdy pracujący tu człowiek, jest jak trybik maszyny, która zapewnić ma nieskrępowaną rozrywkę w różnych postaciach. Czy jednak na tę przyjemność składa się jedzenie?
Bez kategoriiLudziePrzepisyWydarzenia
Co się je na kolację ramadanową iftar?
Spotkanie i dzielenie się jedzeniem to element obecny we wszystkich kulturach. Coś tak podstawowego i wszystkim nam znanego okazuje się jednak nie tak proste, kiedy wykraczamy poza grupę, z którą się identyfikujemy, kiedy doświadczamy innego.
PoradnikiRestauracje
Happa to Mame wreszcie w Warszawie
Happa to mame Warszawa, to filia poznańskiego lokalu, specjalizującego się w herbacie i japońskich słodyczach. Właściciele poświęcili temu miejscu mnóstwo uwagi, dbając o zachowanie specyficznego dla nich stylu charakteryzującego zarówno wystrój, kartę, ale i też relacje obsługi z gośćmi.
Bez kategoriiPrzepisySkładniki
Wietnamski pasztet pate gan gà na 3 sposoby
Wyobraźcie sobie, że po pokonaniu blisko 8500 km dzielących Polskę i Wietnam trafiacie wczesnym rankiem na uliczne stoisko z jedzeniem w pełnym gwaru trąbiących skuterów Hanoi. Obserwując szybkie ruchy kucharzy i słysząc syk rozgrzanej patelni wiecie, że tylko sekundy dzielą Was od wgryzienia się w smaki Azji Południowo-Wschodniej. W rozedrganych z emocji rękach ląduje zawinięte w gazetę zamówienie i bam! Spod papieru łypie na Was oko smażonego jajka, które wygodnie umościło się na pasztecie w samym centrum pszennej bagietki. Nie o takie street foody nic nie robiliśmy, prawda?
PodróżePoradnikiWydarzenia
Jordania, nowy popularny kierunek podróży?
„Jordan, you’re welcome” to słowa, które słyszeliśmy na każdym kroku naszego wyjazdu. I chociaż wkrada się w nie błąd tłumaczeniowy (zamiast zamierzonego „witaj” jest „nie ma za co”), to w gruncie rzeczy, paradoksalnie, hasło to jest bliskie skomplikowanej gościnności Jordanii.