main

LudziePoradnikiPrzepisy

Korean Fried Chicken – przepis z Jeju Korea

Piotr Górecki - 2024-03-07

Korean Fried Chicken to jeden z najbardziej znanych klasyków koreańskiego street foodu. Koreański smażony kurczak, zwykle nazywany „chikin” (치킨), odnosi się do różnych dań smażonego kurczaka przygotowywanych w Korei Południowej, w tym prostego kurczaka huraideu-chicken (후라이드 치킨, od angielskiego „smażony kurczak” ) i pikantny kurczak yangnyeom (양념 치킨, „przyprawiony kurczak”). W Korei  jest spożywany jako posiłek, przystawka, anju (dania podawane i spożywane z napojami) lub jako przekąska po posiłku.

W nowym filmie na naszym Kanale YouTube znajdziecie wideo przepis, a właściwie live cooking z gościem specjalnym. Przemysław Milanowski to właściciel oraz szef kuchni w Jeju Korea oraz BBQ Ramenya oraz współwłaściciel w Yatta Ramen. Przemek podzielił się z nami niemal wszystkimi sekretami, dzięki którym odtworzycie Korean Fried Chicken w wersji restauracyjnej.

Składniki (na 2 porcje)

  • 400 g kurczaka bez kości (najlepiej udko)
  • 150 g ryżu krótkoziarnistego
  • 300 g oleju do smażenia
  • 30 g orzeszków ziemnych

Marynata do kurczaka

  •  15 g sosu sojowego
  • 20 g cukru
  • 5 g proszku wołowego Dasida (opcjonalnie)

Panierka do kurczaka

  • 100 g wody
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
  • 50 g mąki pszennej typ 400-550
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 g soli
  • 5g kurkumy
  • 20 g zielonej części cebuli dymki
  • 3 g glutaminianu sodu MSG (opcjonalnie)

Sos do kurczaka

  • 40 g cukru
  • 30 g octu ryżowego
  • 40 g miodu
  • 40 g pasty gochujang
  • 30 g ketchupu
  • 15 g sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego (lub zwykłego oleju)
  • 30 g dżemu truskawkowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 g imbiru
  • 5 g glutaminianu sodu MSG (opcjonalnie)

Marynowana rzodkiew (chicken-mu)

  • 200 g rzodkwi japońskiej (daikon)
  • 80 g wody
  • 40 g octu ryżowego
  • 40 g cukru
  • 8 g soli

Sposób przygotowania

  1. Pokroić rzodkiew w kostkę ok 6-8 mm i zamarynować w zalewie (woda, ocet, cukier, sól – zagotowane na patelni). Najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce pod przykryciem.
  2. Pokroić kurczaka na kawałki około 4×3 cm.
  3. Zmieszać w misce wszystkie składniki marynaty o dodać do niej kurczaka. Odstawić do marynowania na minimum 20 minut.
  4. W tym czasie pokroić zieloną część cebuli dymki (ok 2 mm grubości) i zacząć gotować ryż.
  5. Zmieszać w rondlu wszystkie składniki na sos i zagotować na małym ogniu. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, regularnie mieszając.
  6. Zmieszać w misce wszystkie składniki panierki (składniki mokre, suche i na koniec zielona część dymki).
  7. Do zamarynowanego kurczaka dodać odrobinę mąki (ok. 10 g), żeby go „osuszyć”. Dokładnie wymieszać.
  8. Kurczaka dodać do panierki i dokładnie wymieszać.
  9. Rozgrzać rondel z olejem do ok. 160 stopni.
  10. Usmażyć kurczaka po raz pierwszy – około 2-3 minut, w zależności od wielkości kawałków.
  11. Po wyciągnięciu kurczaka z rondla pozwolić mu odczekać na ręczniku papierowym lub kratce do odciekania minimum 15 minut.
  12. Usmażyć kurczaka drugi raz w temperaturze 190 stopni – około 2-3 minut.
  13. Wyjąć kurczaka na ręcznik papierowy.
  14. Złożyć porcję – kurczaka układamy na ryżu, a następnie polewamy sosem. Serwujemy z piklowaną rzodkwią. Możemy przyozdobić zieloną częścią cebuli dymki i uprażonymi na patelni orzeszkami ziemnymi.