Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.
main
PrzepisyWegeWydarzenia
Syryjskie podpłomyki z paprykową pastą
Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.
PodróżeZakupy
Japonia: ramen tańszy niż w Polsce
Wszystko jedno czy jesteście typem gastroturysty czy wręcz odwrotnie: podczas podróży zdobycie i spożycie posiłku ma Wam zająć minimalną ilość czasu. W Japonii będziecie zadowoleni.*
[SZORTY]
Przedsmak Japonii: kolacja washoku w Onggi
W koreańskiej restauracji Onggi o wiele ważniejsza od kulinariów jest przestrzeń.
[SZORTY]
Wagashi na japońskie święto Tanabata
Tanabata (七夕羊羹) to w dosłownym tłumaczeniu siódmy wieczór. Ten najbardziej szczęśliwy, w którym spełniają się marzenia przypada na 7. lipca, kiedy w dacie pojawiają się aż dwie zapewniające pomyślność cyfry.
[SZORTY]
SHOKU: ulepszony ramen
Ramen to tylko ułamek bogatej karty Shoku, warszawskiej restauracji fusion, dlatego zamiast z uporem maniaka doskonalić się w produkcji alkalicznego makaronu zdecydowano się wprowadzić nowatorskie rozwiązanie.
[SZORTY]
Sato gotuje: nowy udon w stolicy
Na to otwarcie czekaliśmy naprawdę długo. Na Ochocie powstało wyjątkowe miejsce, łączące oldschoolowy warszawski klimat i japoński minimalizm. W autorskim menu Satoru Yaegashi znajdziecie proste dania kuchni japońskiej, które w zamyśle mają być na tyle małe, aby podczas jednego posiłku spróbować ich wiele.
PrzepisySkładniki
Syczuańskie mapo tofu
Wiecie co jest najtrudniejsze przy zamawianiu chińskich dań? Ich metaforyczne nazwy! Czego się bowiem możemy spodziewać po tofu, które w dosłownym tłumaczeniu dedykowane jest kostropatej staruszce?
[SZORTY]
Omami: nowe menu, nowy szef kuchni
Żar lejący się z nieba nie sprzyja objadaniu się ramenem – ciężkim wieprzowym wywarem oblepiającym usta i zatykającym żołądki pszennym makaronem, dlatego w Omami lato przyniosło zmiany. Po rotacjach personalnych ster przejął Johann Franks, który specjalizuje się w kuchni fusion. Jego interpretacja smaków Wschodu i Zachodu nie jest może odkrywcza (żongluje znanymi połączeniami składników), ale dopracowana pod względem smaku i formy.
[SZORTY]
Czekolada Café: endorfinowy odlot
Chociaż na naszych językach rządzą zwykle kuchnie Azji, to w przypadku deserów Europa nie ma sobie równych. Nowoczesne trendy cukiernictwa zaczynają powoli docierać do Polski, dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się im z bliska na zorganizowanych w Airport Hotel Okęcie warsztatach z Mistrzem Czekolady Michałem Iwaniukiem.