main

PoradnikiZakupy

Ranking 20 makaronów instant na lockdown

2020-11-04 — 0

zupki-instant-test-stuff-1-1190x793.jpg

Ranking, Top 20, Najlepsze. Wszystkie te kuszące nazwy nie oddają tego, co zadziało się w naszej kuchni, kiedy rzuciliśmy hasło zbiorowego (dokładnie, 5 osób spoza gospodarstwa domowego, żeby nie było!) jedzenia azjatyckich dań instant. Kiedy myślimy o „chińskich zupkach”, bo tak nazywaliśmy je w zamierzchłych czasach, to przed oczami jawi nam się opcja cudownie leniwego posiłku. Trochę grzesznego z racji na niezbyt chlubny skład (i składem nie będziemy się dzisiaj zajmować!), ale i sentymentalnego – w końcu to był dominujący smak Azji z dzieciństwa, nie jakieś zamówienia na wynos, sushi, orientalne bary czy restauracje ze złotymi smokami. Nie ma co się krygować, to właśnie realia pokolenia seniorów 30+, bo w tej kategorii się podobno plasujemy.

PoradnikiRestauracje

Ranking bún chả na Bakalarskiej

2020-10-22 — 0

bun-cha-bakalarska-2-1190x793.jpg

Bún chả to jedno z najstarszych dań z Hanoi, obecnej stolicy Wietnamu. W jego składzie znajdziecie marynowany i grillowany boczek wieprzowy, czasami podawany z niewielkimi kotletami mielonymi, które to mogą (ale nie muszą) być zanurzone w słodko-kwaśnej zalewie na bazie sosu rybnego, cienki makaron ryżowy bún, pikle z zielonej kalarepy i marchwi (czasami też ogórek i kiełki fasoli mung) oraz sowitą porcję ziół (kolendra, pachnotka purpurowa, sałata, wietnamska melisa kinh giới, ale raczej nie mięta czy tajska bazylia ze względu na zbyt dominujący aromat). Do samodzielnego doprawienia często podawane są plasterki świeżej papryczki chili (odmiany zwanej tajską lub ptasim okiem) oraz limonka. Jest to danie lunchowe i tradycyjnie nie jada się go rano lub wieczorem.

Przepisy

Przepis na spring rollsy krok po kroku (świeże sajgonki, czyli nem cuốn)

2020-08-27 — 0

spring-rollsy-2-1-1190x793.jpg

To bardzo klasyczna wersja spring rollsów lub jakbyśmy to powiedzieli na południu Wietnamu gỏi cuốn, czyli dosłownie zawijanej sałatki. To właściwie streszcza ideę tego dania, ale nie wyczerpuje. Spring rollsy (w krajach anglosaskich nazywane często summer rolls) należą do kategorii potraw, które bardzo często podaje się do stołu (lub na matę z ryżowej słomy) w formie do samodzielnego przygotowania przez uczestników posiłku.

RestauracjeWydarzenia

Nobu Restaurant Warsaw – oczekiwania kontra rzeczywistość

2020-08-19 — 0

nobu-restaurant-4-1190x793.jpg

Spoglądają na nas z góry – wielcy na kilka pięter budynku stojącego przy jednej z głównych warszawskich ulic, Nobuyuki Matsuhisa i Robert De Niro we własnej osobie. Z ciepłym uśmiechem firmują najnowsze dziecko w swoim globalnym hotelowo-restauracyjnym imperium. W te letnie miesiące, w czasach (po)wirusowej gorączki, otworzyło się bowiem Nobu Warsaw. Czy w mieście, w którym znajdziemy najwięcej sushi barów na mieszkańca w Europie koncept zamerykanizowanej japońskiej kuchni może jeszcze zakręcić komuś w głowie?

RestauracjeWydarzenia

Soba Japanese Noodles – soba to nie ramen

2020-08-11 — 0

soba-sowa-8-1190x793.jpg

Soba to nie ramen. To oczywiste zdanie można interpretować na wielu poziomach. Na tym dosłownym jest najłatwiej – soba (蕎麦) oznacza grykę, ale też makaron gryczany i dania podawane z tym makaronem. Ale to nadal nie takie proste. Ze względu na to, że kiedyś w Japonii nie używano pszenicy, każdy makaron był sobą i do dzisiaj nazwa „soba” może odnosić się do makaronu pszennego, w odpowiednim kontekście. Na przykład pszenny ramen to „chuka soba”, czyli „chiński makaron”. Yaki soba? To również danie z makaronem pszennym. Najsłynniejszy oldschoolowy ramen bar w Japonii? Chuka Soba Tomita. Pierwszy ramen z gwiazdką Michelin? Japanese Soba Noodles Tsuta. Nie komplikujmy jednak sprawy i załóżmy, że soba w głównym znaczeniu to gryka/makaron gryczany i tego się trzymajmy.

Bez kategorii

Luala beauty bistro – wietnamska autentyczność w innym wydaniu

2020-08-08 — 0

luala-5-1190x793.jpg

Co to jest „spolszczenie” kuchni azjatyckich? Dostosowanie do preferencji klientów może przybierać różne formy: ugrzecznienia smaków i aromatów, ułatwienia konsumpcji (choćby widelce zamiast pałeczek) czy sposobu zamawiania (na przykład skoncentrowanie się na daniach „na osobę”, a nie „na stół”). Nie mamy złudzeń, że lokale typu pol-viet, zakładane głównie przez starsze pokolenia Wietnamczyków wciąż będą miały rację bytu. Ba, poza naszą foodie-bańką, to właśnie takie miejsca cieszyć się będą niesłabnącą popularnością.

Restauracje

Haci – japońskie okonomiyaki w Warszawie

2020-07-13 — 0

haci-3-1190x793.jpg

Haci (八) to po japońsku osiem. Nazwa lokalu wymaga zatem omówienia kontekstu. W japońskiej numerologii cyfra ta uważana jest za szczególnie pomyślną, ponieważ jej zapis przywodzi na myśl krzywą wzrostu. Trzeba przyznać, że otwieranie restauracji podczas lockdownu wymaga zaklinania rzeczywistości, a przede wszystkim wytrwałości. Ta natomiast również wiąże się z japońskim powiedzeniem: upaść siedem razy, wstać za ósmym (nanakorobi yaoki, 七転び八起き). Sami widzicie – po japońsku nic nie jest takie proste na jakie wygląda. Przyjrzyjmy się zatem okonomiyaki przygotowywanemu przez szefa kuchni Masanori Oki.

Restauracje

Nonna Pizzeria – klasyczna pizza neapolitańska

2020-06-06 — 0

nonna-1-1190x793.jpg

Warszawa wstaje z kolan! A przynajmniej w kwestii pizzy neapolitańskiej. Po długich latach chudych, rok 2020 może stać się tym tłustym, w jak najlepszym tego słowa znaczeniu.
Pizzerie serwujące pizzę neapolitańską (klasyczną lub nowoczesną w stylu „canotto”) powstają jak grzyby po deszczu, a jakość zarówno składników jak i – co najważniejsze – samego ciasta, nieustannie idzie w górę.