Dynie stosunkowo rzadko spożywane są w Polsce na słodko, a szkoda! Do deserów najlepiej nadawać się będzie odmiana Hokkaido (ウチキクリ) – jak sama nazwa wskazuje, pochodząca z jednej z najzimniejszych wysp Japonii. Trafiła tam w XIX wieku i dostosowując się do lokalnych, trudnych warunków (długie i mroźne zimy oznaczają krótki okres wegetacji) i przybrała mniejszą formę niż jej amerykańska kuzynka. Niestety nie udało mi się (jeszcze!) dotrzeć na północne rubieże Japonii, ale w jesiennym sezonie dyniowy krem znaleźć można dosłownie na każdym kroku (dokładniej: w najbliższym sklepie typu konbini).
main
Restauracje
Sushiya – być może najlepsze sushi w Polsce
Nazwa, oznaczająca po prostu lokal specjalizujący się w sushi, to kwintesencja bezpretensjonalności tego miejsca. Tu przychodzi się (albo przyjeżdża po 200 km w jedną i drugie tyle w powrotną drogę), żeby w skupieniu zjeść ryż i ryby.
Restauracje
Ato Ramen bombarduje smakiem
W Japonii stanie w kolejkach po ramen to standard i na nikim nie robi wrażenia. Kiedy jednak ogonek ustawia się przed ramenya w Łodzi, to znak, że coś się dzieje. Coś dobrego!
Restauracje
Kame – japońska domowa kuchnia we Wroclawiu
Tego się nie spodziewałam: podczas, gdy my ekscytujemy się coraz wyższym poziomem polskich sushi masterów, a w Łodzi ludzie stoją po rameny w kolejkach bardziej wykręconych niż do Manekina, po cichutku żołądki Kowalskich zdobywają japońskie jadłodajnie. Takie od serca, ale z kurczakiem i wieprzowiną na dłoni.
Restauracje
Peko Peko – kuchnia japońska jakiej nie znacie
Czy wiecie o tym, co decyduje, że goście wracają do restauracji? Wbrew pozorom jedzenie nie jest głównym czynnikiem, ale obsługa i atmosfera miejsca. W Peko Peko, niewielkim bistro w samym centrum Warszawy, znajdziecie mało znane oblicze japońskiej kuchni.
PrzepisyZakupy
Bún bò Nam Bộ (makaron z wołowiną w stylu południowo-wietnamskim)
Jak to się stało, że jest to jedno z ulubionych wietnamskich dań Polaków? Bún bò Nam Bộ, zwane sałatką z wołowiną, jest tak proste w przygotowaniu, że aż szkoda wychodzić po nie z domu 😉 Trudno ustalić jeden właściwy przepis – w podstawowej wersji marynaty znajdziemy jedynie sos rybny, cukier, sól, pieprz biały i czosnek, ale każdy lubi dorzucić coś od siebie, więc spodziewać możemy się również imbiru, trawy cytrynowej czy sosu ostrygowego, sojowego, a nawet wietnamskich przypraw granulowanych i glutaminianu sodu.
SkładnikiWydarzeniaZakupy
6 nowości z Wólki Kosowskiej
Każdy wyjazd z czytelnikami bloga poprzedzają czasochłonne poszukiwania nowych przysmaków w szarej strefie gastronomicznej Chińskiego Centrum Handlowego w Wólce Kosowskiej. Tym razem udało nam się zamówić bardzo oryginalne dania, których nie znajdziecie nigdzie indziej w Polsce. To najlepszy dowód na to, że gotowanie staje się coraz bardziej modne wśród Wietnamczyków i chętnie eksperymentują z mniej znanymi, a modnymi obecnie w ojczyźnie potrawami. Aż nie mogę się doczekać, co nasi dostawcy przygotują kolejnym razem! Jest pysznie. 🙂
PodróżePoradnikiSkładnikiZakupy
Mołdawia: przewodnik po winnicach
To nietypowy kierunek turystyczny. Wciśnięte między Ukrainę a Rumunię niewielkie państwo o liczbie ludności porównywalnej z aglomeracją warszawską zmaga się z procesem tworzenia nowoczesnej tożsamości kulturowej. Jej specyfika określana jest kontrastami, a znajduje się gdzieś między niezależnością a współpracą, jednością narodową a złożoną wieloetnicznością, słodko-gorzką przeszłością a wiarą w lepsze jutro.
[SZORTY]Bez kategorii
Powidoki, czyli polsko-koreańskie fusion
Biały sześcian Muzeum Sztuki Nowoczesnej lewituje nad tłumem warszawiaków owładniętych ideą leżakowania nad Wisłą. Jedni go obchodzą, drudzy zasysani są w jego pulsujące muzyką elektroniczną wnętrze, a trzeci próbują się w gryźć w kulinarny koncept znajdujących się tutaj Powidoków.
[SZORTY]
Azjatyckie congee [kondżi] w Reginie
Kleik ryżowy – to nie brzmi zbyt dobrze. Ani apetycznie. W końcu najbliższe skojarzenie to szpitalna dieta, a nie kulinarny trend podbijający kuchnie restauracyjne i domowe od Nowego Jorku do Berlina.