main

Przepisy

Słodki krem z dyni z perełkami tapioki

2017-09-08 — 0

bakoma-10-1190x793.jpg

Dynie stosunkowo rzadko spożywane są w Polsce na słodko, a szkoda! Do deserów najlepiej nadawać się będzie odmiana Hokkaido (ウチキクリ) – jak sama nazwa wskazuje, pochodząca z jednej z najzimniejszych wysp Japonii. Trafiła tam w XIX wieku i dostosowując się do lokalnych, trudnych warunków (długie i mroźne zimy oznaczają krótki okres wegetacji) i przybrała mniejszą formę niż jej amerykańska kuzynka. Niestety nie udało mi się (jeszcze!) dotrzeć na północne rubieże Japonii, ale w jesiennym sezonie dyniowy krem znaleźć można dosłownie na każdym kroku (dokładniej: w najbliższym sklepie typu konbini).

Restauracje

Kame – japońska domowa kuchnia we Wroclawiu

2017-08-31 — 0

kame-9-1190x793.jpg

Tego się nie spodziewałam: podczas, gdy my ekscytujemy się coraz wyższym poziomem polskich sushi masterów, a w Łodzi ludzie stoją po rameny w kolejkach bardziej wykręconych niż do Manekina, po cichutku żołądki Kowalskich zdobywają japońskie jadłodajnie. Takie od serca, ale z kurczakiem i wieprzowiną na dłoni.

PrzepisyZakupy

Bún bò Nam Bộ (makaron z wołowiną w stylu południowo-wietnamskim)

2017-08-25 — 0

bun-bo-nam-bo-7-1190x793.jpg

Jak to się stało, że jest to jedno z ulubionych wietnamskich dań Polaków? Bún bò Nam Bộ, zwane sałatką z wołowiną, jest tak proste w przygotowaniu, że aż szkoda wychodzić po nie z domu 😉 Trudno ustalić jeden właściwy przepis – w podstawowej wersji marynaty znajdziemy jedynie sos rybny, cukier, sól, pieprz biały i czosnek, ale każdy lubi dorzucić coś od siebie, więc spodziewać możemy się również imbiru, trawy cytrynowej czy sosu ostrygowego, sojowego, a nawet wietnamskich przypraw granulowanych i glutaminianu sodu.

SkładnikiWydarzeniaZakupy

6 nowości z Wólki Kosowskiej

2017-08-20 — 0

wolka17-6-1190x793.jpg

Każdy wyjazd z czytelnikami bloga poprzedzają czasochłonne poszukiwania nowych przysmaków w szarej strefie gastronomicznej Chińskiego Centrum Handlowego w Wólce Kosowskiej. Tym razem udało nam się zamówić bardzo oryginalne dania, których nie znajdziecie nigdzie indziej w Polsce. To najlepszy dowód na to, że gotowanie staje się coraz bardziej modne wśród Wietnamczyków i chętnie eksperymentują z mniej znanymi, a modnymi obecnie w ojczyźnie potrawami. Aż nie mogę się doczekać, co nasi dostawcy przygotują kolejnym razem! Jest pysznie. 🙂

PodróżePoradnikiSkładnikiZakupy

Mołdawia: przewodnik po winnicach

2017-08-18 — 0

moldova-62-1190x793.jpg

To nietypowy kierunek turystyczny. Wciśnięte między Ukrainę a Rumunię niewielkie państwo o liczbie ludności porównywalnej z aglomeracją warszawską zmaga się z procesem tworzenia nowoczesnej tożsamości kulturowej. Jej specyfika określana jest kontrastami, a znajduje się gdzieś między niezależnością a współpracą, jednością narodową a złożoną wieloetnicznością, słodko-gorzką przeszłością a wiarą w lepsze jutro.

[SZORTY]Bez kategorii

Powidoki, czyli polsko-koreańskie fusion

2017-08-12 — 0

Biały sześcian Muzeum Sztuki Nowoczesnej lewituje nad tłumem warszawiaków owładniętych ideą leżakowania nad Wisłą. Jedni go obchodzą, drudzy zasysani są w jego pulsujące muzyką elektroniczną wnętrze, a trzeci próbują się w gryźć w kulinarny koncept znajdujących się tutaj Powidoków.