Zgodnie z noworoczną obietnicą co środę publikujemy przepis na nasze azjatyckie, szybkie śniadanie. Tym razem wystarczy tylko 15 minut, jeśli macie akurat ryż ugotowany poprzedniego dnia i wywar drobiowy z kawałkami kurczaka. 😉
main
Restauracje
Nowe menu w MODzie
Zanim wpadniecie w panikę – spokojnie – paitan ramen i pieczone bułeczki z masłem niezmiennie brylują w menu i sądząc po zainteresowaniu gości dalej tam pozostaną. 🙂 Nie jest to menu super-nowe, ale nowe dla nas – w MODzie nie byliśmy już kilka długich tygodni (jak to się stało?!) i nie było okazji, żeby przetestować najciekawiej zapowiadające się pozycje z karty.
Restauracje
Co zjeść w Oh My Phở?
Przyszliśmy za tłumami, kiedy wszyscy już o Oh My Phở dawno słyszeli i zdążyli już wygrzać tam miejsca. Zanurzyliśmy się w podrasowanym wietnamskim blichtrem wnętrzu, które pod warstwą złota i purpury skrywa ślady secesyjnej przeszłości kamienicy z początku XX wieku. I kiedy mrugały do nas psychodeliczne kwiaty lotosu, a w nosie kręcił zapach sosu rybnego, my pozwoliliśmy oczarować się Viet Mamie.
PrzepisySkładniki
Kimchi jjigae – ta „zupa” Cię rozgrzeje!
Kiedy przygotowujemy kimchi jest go nie mniej niż 5 litrów – tyle właśnie pomieści nasz słój, który zajmuje honorowe miejsce w lodówce. Chociaż jest to ilość śmieszna z koreańskiego punktu widzenia, jesteśmy dumni z naszej kiszonej kapusty, intensywnie czerwonej i pachnącej sosem rybnym nước mắm cốt, czyli z pierwszej maceracji. Tę esencję sardeli do kwadratu przywieźliśmy z maleńkiej manufaktury na maleńkiej wyspie Quan Lạn, należącej do Bái Tử Long, mniejszej siostry zatoki Ha Long. Jeśli do przygotowania kimchi nie stosujecie świeżych owoców morza, to wybór odpowiedniego sosu rybnego jest jednym z najważniejszych czynników smakowych – nadaje kapuście głębi nieosiągalnej „bez morskiej wkładki”. Na polskim rynku dobrym zamiennikiem dla nước mắm cốt jest nuoc mam ca com marki Hanh Phuc z wysoką zawartością białka, co rozpoznacie po oznaczeniu śladu azotowego na opakowaniu (60 N).
Przepisy
Azjatyckie śniadanie: temari sushi
Czasami najprostsze pytania zadane w odpowiednim momencie karzą nam się zatrzymać i wyłączyć autopilota, który pozwala przemierzać życie w monotonnym takcie bezpiecznej rutyny. Banalnie brzmiące „co jemy na śniadanie?” stało się początkiem zmiany. Może nie rewolucyjnej w kontekście tego, co dzieje się w Polsce i na świecie, ale poważnej bo zmieniającej nasze wypracowane przez ponad 30 lat nawyki żywieniowe. Nie jesteśmy mistrzami spełniania noworocznych postanowień, dlatego postanowiliśmy wykorzystać bloga jako dodatkowy czynnik motywacyjny i przy okazji podzielić się (dla odmiany) prostymi przepisami, które wykorzystać można na co dzień.
Przepisy
Kalmary faszerowane (mực nhồi thịt)
To jedno z najbardziej efektownych dań, ale wcale nie wymaga wiele pracy. Inspiracją przepisu był nasz pobyt w położonym w centralnym Wietnamie – Hội An, gdzie absolutną królową lokalnej gastronomii jest Trịnh Diễm Vy. Restauratorka i szefowa kuchni specjalizuje się w podkręconym streetfoodzie – kultowe dania z ulicznych stoisk udoskonala i podaje w atrakcyjnej formie.
[SZORTY]
9 najpopularniejszych zdjęć 2017 r. na Instagramie Pyzy
Końcówka grudnia to czas podsumowań. To też dobra okazja, żebyście zaczęli śledzić mojego Instagrama, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście. 😉 Zrobiłam dla Was zestawienie 9 najlepszych (a właściwie najbardziej popularnych) zdjęć z Instagrama Pyzy, z roku 2017.
Restauracje
Kociołki w Harbińskich Pierożkach
Powiedzieć, że ten bar jest niepozorny to jak nie powiedzieć nic. I chociaż po latach, mierzonych w tysiącach zjedzonych pierożków, sami już nie wiemy jak to się stało, że dotarliśmy w jego kebabowo-burgerowo-polvietowo-zapiekankowe sąsiedztwo, to jedno jest pewne: musieliśmy przyjść za jakimiś wygłodniałymi ojczystych smaków Chińczykami.
PrzepisySkładniki
Pikle z wasabi
W Polsce od niedawna grudzień jest porą kwitnienia wasabi, a to za sprawą podradomskich upraw tej japońskiej rośliny. Kiedy pierwszy raz trzymam w rękach bukiet delikatnych białych kwiatów wpadam w euforię. Za nic mam melancholijny zachwyt nad ulotnością ich piękna, palcami uciskam już łodygi, aby wgryźć się w nie i wydobyć ich pikantny smak.
PrzepisySkładniki
Świąteczne ciastka z matchą
Lubimy podkręcać Azją nawet najbardziej banalne wypieki, a japońska matcha nadaje się do tego idealnie, ponieważ zmienia nie tylko kolor ciasta, ale również jego smak. Nie jest zaskoczeniem, że najlepszy efekt w tej kwestii osiągamy stosując dobrej jakości sproszkowaną zieloną herbatę – ta, która określana jest jako spożywcza, z powodu wysokiego stopnia utlenienia, miewa niestety barwę khaki.