main

Restauracje

Pierogi na szczęście

2014-01-30 — 0

014
025
034
044
054
063
073
093
102

Gong Xi Fa Cai! W przeddzień Nowego Lunarnego Roku dopadł nas smak na chińskie pierożki.

Takie w biegu, ale smaczne i zróżnicowane. Najlepiej, żeby serwowane były w parowniku, co sprzyja pochłanianiu ich w zatrważającej ilości. Koniecznie w akompaniamencie pomruków zadowolenia i oblizywaniu szczypiących od oleju chili ust. Czy ta krótka lista noworocznych życzeń możliwa jest do realizacji w Polsce?

Gdzie szukać prawdziwych jiaozi dowiedzieliśmy się dzięki rekomendacji w chińskim serwisie mikroblogowym Weibo. Dziao na warszawskiej starówce to gorąca miejscówka wśród Chińczyków, którzy stanowią 70% klientów. Statystyka nie kłamie, pierogi są tu naprawdę przyzwoite.

Kiedy schowaliśmy się przed śnieżną zadymką we wnętrzu w maleńkiego lokalu na naszych twarzach malowało się przerażenie. Toż to orientalny fast food z polską obsługą, plastikowymi sztućcami, kiczowatym menu i najgorszą ze wszystkiego – MIKROFALÓWKĄ. W tej chwili grozy jedyną słuszną opcją wydawała się ucieczka. Zostaliśmy jednak spacyfikowani uśmiechem stojącego za kontuarem chłopaka, a na dokładkę do Dziao wparowali kolejni chińscy klienci. Nie walczyliśmy dłużej z przeznaczeniem – postanowiliśmy zaryzykować i zamówiliśmy pierwsze parowniki wypełnione soczystymi pierogami.

Jak się okazało wszystkie potrawy przygotowywane są przez kucharzy z naszej ulubionej restauracji China Garden, a na miejscu jedynie w ekspresowym tempie podgrzewane. Nie uświadczymy tutaj wyrafinowanych smaków – jest prosto, szybko i o dziwo smacznie! Tak jak w prawdziwym fast foodzie powinno być. Współcześnie określenie to niesie ze sobą szereg negatywnych skojarzeń dotyczących serwowanych dań oraz samej, tego typu przybytków, klienteli. W Chinach jednak to właśniexiaochi, czyli drobne przekąski przyciągają smakoszy do stoisk, oferujących kilku lub nawet jednodaniowe menu. Pierogarnię Dziao cechuje podobny styl, ale czego więcej do szczęścia trzeba niż osiem rodzajów pierogów w kolorach tęczy i o smakach tak intrygujących jak choćby makrelowy! Jiaozi farbowane są naturalnymi barwnikami (np. sokiem z buraka), dzięki czemu nie łatwiej rozpoznać jakie zawierają nadzienie. Jest to szczególnie przydatne, kiedy decydujemy się na zamawianie po ½ porcji dwóch rodzajów w jednym parowniku. Poza pierogami warto spróbować innej typowo noworocznej przekąski – herbacianych jajek na twardo, które pod skorupką kryją marmurkowy ornament. Zwykle jedzone są na zimno, mają przyjemny ziołowy aromat, a nawet – właściwości zdrowotne.

Podobno dzielenie się chińskimi jiaozi jest jak życzenie sobie bogactwa i dobrobytu. My dzielimy się Dziao z Wami!

PrzepisySkładnikiZakupy

Duszony móżdżek na pobudzenie szarych komórek

2014-01-24 — 0

062.jpg

Na języku rozpływa się mózg – to fetyszystyczna przyjemność nie tylko dla psychologa. Poprzedza ją jednak dramatyczna walka z błonką powlekającą szarą maź, profanacja sacrum. Trzymając w palcach tę marność, pofałdowany kawałek mięsa przychodzą do głowy rozmaite myśli. Gdzie mieszka nasze „ja” ciągle komentujące otaczający świat? Gdzie znajduje się nasza świadomość albo i świadomość świadomości? Mózg, najwspanialszy z organów, stał się składnikiem kolejnego dania. Czy zjadając go pochłaniam sedno świni, źródło świńskich zachowań? Wietnamczycy przedstawiają bardziej optymistyczne zdanie na ten temat – „ăn óc bổ óc” – jedząc mózg zyskujesz dodatkowe punkty IQ.

LudziePrzepisySkładnikiWegeWydarzenia

Zjeść choinkę

2014-01-11 — 0

012
023
032
042
052
071
081

Stoi tam w kącie i nieznośnie przypomina, że to już koniec. Choinka. Czeka na dokonanie żywota w pobliskim śmietniku w międzyczasie sypiąc igłami na złość. A gdyby tak w nowym roku spróbować odmienić jej los? I po prostu ją zjeść.

Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Dawniej kulinarne eksperymenty na świerkach czy sosnach były kwestią przeżycia na przednówku, obecnie to dobrowolne poszerzenie kategorii tego, co jadalne jest. Jak dobrać się do choinki podpowiedział nam duet artystyczno-kulinarny: Karolina Brzuzan i Jerzy Nogal podczas warsztatów w ramach projektu Historie Kuchenne.

PrzepisySkładniki

Ramen Burger w natarciu

2014-01-04 — 0

161.jpg

Sushi niczym godzilla pochłonęło świat, ale inne japońskie wynalazki kulinarne to jedynie zabawne fakapy. Masło w sztyfcie, kwadratowe arbuzy, nigiri z proszku? W minionym roku z kolaboracji Wschodu z Zachodem powstało jednak coś wyjątkowego – Ramen Burger. Jak to się stało, że połączenie „chińskiej zupki” z amerykańskim klasykiem zdobyło serca nowojorczyków? To fenomen, któremu warto przyjrzeć się z bliska.

PrzepisySkładniki

Gorzko na koniec roku

2014-01-01 — 0

01
02
03
04
05
06

Sylwestrową noc spędziliśmy przy wspólnym stole z Hannibalem Lecterem. Kiedy podawał swoim gościom ekstremalnie świeży móżdżek, my delektowaliśmy się carpaccio, pozostaliśmy jednak wierni dziczyźnie.

LudziePrzepisyWydarzenia

Kuchnia koreańska z ZSRR

2013-12-21 — 0

091.jpg

Dzieje się! Grudzień to miesiąc ekscytacji – warsztaty kulinarne, dyskusje, targi – nieustannie jemy i pęczniejemy od wiedzy, doświadczeń, no i kalorii. Sowicie podkarmiono nas w ramach projektu Historie Kuchenne – cyklu spotkań z kuchnią migrantów mieszkających w Polsce. Do wspólnego stołu przyciągnął nas intrygujący wątek kuchni koreańskiej przetworzonej przez pokonywanie kolejnych granic na drodze z Korei do Kazachstanu, a w końcu do Polski.

PrzepisySkładnikiZakupy

Kokosowe naleśniki bánh xèo

2013-12-01 — 2

01.jpg

Danie to budzi we mnie ekscytację wspólnego ucztowania. Proste, skromne, ale sycące – łączące przy stole rozentuzjazmowanych biesiadników, którzy nie muszą nawet umieć posługiwać się pałeczkami – zjadają chrupiące naleśniki zawijając je w liście sałaty.

RestauracjeSkładniki

Owadożerstwo

2013-11-11 — 0

022.jpg

Lubię jeść owady. Bynajmniej nie ze względu na wrażenia estetyczne czy wzniosłe doznania smakowe. Jem, bo widzę w tym sens. To tanie, wartościowe i ekologiczne pożywienie. Jeśli do tego jego źródłem jest gatunek inwazyjny lub szkodnik niszczący plony (np. szarańcza), osiągamy podwójny zysk – napełniając własne żołądki, wspieramy ekosystem, w którym żyjemy.

PoradnikiPrzepisySkładnikiWege

Foodpairing – łączenie smaków dla zaawansowanych

2013-11-01 — 0

02.jpg

Jak powstają zaskakujące połączenia smaków? Co stoi za przebłyskami kulinarnego geniuszu? Czy istnieją jakieś ogólne wzorce determinujące dobór składników? Aby odpowiedzieć na te pytania naukowcy poddali analizie blisko 60 tysięcy przepisów i odkryli pewną zależność – najczęściej łączone w potrawach są składniki zawierające te same związki smakowo-zapachowe. Co to oznacza w praktyce?

PoradnikiSkładnikiWegeZakupy

Przewodnik po kawie

2013-10-27 — 3

111.jpg

Przemierzanie Wietnamu szlakiem kulinarnym niemożliwe byłoby bez sporej dawki kofeiny, którą w postaci kawy z lodem, ratowaliśmy się przed żarem tropików każdego dnia.  Swoją przygodę rozpoczęliśmy od gęstej jak smoła kawy Legendee Trung Nguyên w jednej z sieciówkowych kawiarni w samym centrum Sajgonu, a zakończyliśmy w górskich okolicach miast Đà Lạt i Buôn Ma Thuột, gdzie mieliśmy okazję przyjrzeć się kolejnym krokom powstawania słynnej cà phê chồn – wietnamskiego odpowiednika Kopi Luwak.