Jak najszybciej dostać się do Wietnamu? Jedź na targowisko na Włochach. Idąc alejką pełną błota, zagub się w piramidach staników wydzielających silną woń sztucznych materiałów, wsłuchaj się w nawoływania naprędce skleconą polszczyzną i kuluarowe rozmowy we wszystkich językach świata. Tak właśnie odnajdziesz klimat z Bazaru Europa na dawnym Stadionie X-lecia. Jeśli z tej podróży w przeszłość chcesz na dodatek wrócić najedzony pozwól się nam poprowadzić, bo łatwo tu wpaść w sidła kurczaka w cieście i sajgonek smażonych w starym tłuszczu.
main
PrzepisySkładniki
Ryżowe naleśniki bánh cuốn (bezglutenowe)
Mieszkając w Wietnamie znacznie ograniczyłam spożywanie glutenu jedząc głównie ryż, zrobione z niego makarony, spring rollsy, kluski i naleśniki. I chociaż czasami brakowało mi świeżego pieczywa (wietnamskie dmuchane bułki nadają się niemal wyłącznie do kanapek bánh mì), to kuchnia wietnamska oferuje takie bogactwo bezglutenowych potraw, że nigdy nie czułam się jakbym była na diecie.
Przepisy
Tort naleśnikowy mille crêpes z matchą
Gâteau mille crêpes to klasyka francuskiego cukiernictwa, ale zdecydowanie wolę jego japońskie oblicze ze sproszkowaną herbatą matcha. Chociaż nazwa tortu sugeruje konieczność wysmażenia tysiąca naleśników w rzeczywistości wystarczy tylko 14 do 20 sztuk.
RestauracjeWydarzenia
The Cool Cat (brunch z Davidem Changiem)
Kiedy dowiedzieliśmy się, że w pierwszy weekend nowego roku na warszawskim Solcu zjemy jak u Davida Changa, nie mogliśmy doczekać się aż zgasną fajerwerki. The Cool Cat to restauracja Jakuba Kaftańskiego, uczestnika ostatniej edycji Top Chefa.
PodróżeRestauracje
Cztery gwiazdki Michelin
Na wstępie: żadni z nas kolekcjonerzy gwiazdek, ale tym, czego doświadczyliśmy dzielimy się z Wami. Tak po prostu.
Przepisy
Ceviche z karpia
W naszej wielokulturowej rzeczywistości świątecznych dni jest aż nadmiar, dlatego wybieramy z nich to, co naszym zdaniem jest najlepsze. W Boże Narodzenie najlepszy jest karp.
Restauracje
Najdroższy ramen w Polsce
W kwestii ramenu nie jesteśmy purystami, dlatego łakomie przyglądamy się kreatywnym interpretacjom tego japońskiego klasyka. Łatwo się zatem domyślić, że pojawienie się na naszym facebookowym horyzoncie nowego dania, które łamie system, na dodatek zapisanego w pastafariańskim stylu, zaintrygowało nas ponad miarę. Oto on: polski Rrr…amen! Findiningowej wariacji na temat podjął się Michał Bryś – Chef Jutra 2016 polskiej edycji przewodnika Gault&Millau. I chociaż wydawać się może, że restauracja L’Enfant Terrible oddalona jest o galaktykę od japońskiego streetfoodu, to gwiazdka Michelin przyznana na dniach tokijskiej ramenya Tetsu, pokazuje że ramen rządzi na językach wszystkich.
Restauracje
Ramen w Omami
Warszawę opanował szał. O ramenie się mówi, ramen się jada, ramen wciska się w karty restauracji, które specjalizują się w kuchni odległej o galaktykę od zupy legitymującej się streetfoodowym rodowodem. I cieszę się z tego powodu, bo choć do japońskiego autentyzmu nie wszystkim po drodze, to pojawiają się interpretacje tego dania całkiem przyjemne dla polskich języków.
PodróżePoradnikiRestauracjeZakupy
Zorientowani w Wiedniu
Jedni rozkoszują się ciszą i kontaktem z naturą, my urlop lubimy spędzać w mieście. W ciągu dwóch intensywnych dni wychodziliśmy sobie Wiedeń, żeby odkryć przed Wami jego azjatyckie oblicze. Chodźcie naszym śladem!
PrzepisySkładniki
Sałatka z zielonej papai z suszoną wołowiną
Przepis jest ekstremalnie prosty i szybki. Najtrudniejszym zadaniem będzie zdobycie zielonej papai, ponieważ dojrzała pod względem smaku i struktury zupełnie się do tej potrawy nie nadaje. Nasza przyjechała prosto z Wietnamu (wielkie dzięki Mai!), a Wy swoją możecie upolować na przykład w jednym ze sklepów z owadem w nazwie czy w azjatyckim sklepie spożywczym.