Kiedy myślimy o jedzeniu typu fast-food najczęściej przed naszymi oczami ukazują się złote łuki. Czy wiecie jednak, że wietnamskich lokali gastronomicznych jest w Polsce około 30 tysięcy, czyli blisko 100 razy więcej niż McDonaldsów?
main
[SZORTY]
5 najlepszych azjatyckich food-youtuberów
O kant z tymi wszystkimi suchymi przepisami, które nawet zdjęć nie mają. Siedzę później sfrustrowana i lepię te pierogi za Chiny nie wiedząc jak cienkie ciasto przemienić w kształt złożonych dłoni (chao shou 抄手) i czym to się właściwie różni od klasycznego wontona. Na szczęście problemy foodie pierwszego świata rozwiązują nagrania z Youtube’a! Moim sekretem jest wyszukiwanie zarówno po angielsku, jak i po oryginalnej nazwie – nawet bez znajomości języka od Youtuberów z całego świata nauczyć się można technik gotowania i wstępnej obróbki składników.
[SZORTY]
Wi-Taj, selfie z sajgonką
Jaskółki zmiany wietnamskiej sceny gastronomicznej były dwie. Najpierw na warszawskim Placu Konstytucji zapłonął biały neon Wi-Taj, intrygując nowoczesnym wzornictwem z azjatyckim sznytem. Chwilę później fanpejdż lokalu zapełnił się smakowitymi zdjęciami wietnamskich i tajskich specjałów. I to nie byle jakich – tych znanych bywalcom alejki barów na ś.p. Stadionie X-lecia czy streetfoodowym wyjadaczom stołującym się w Hanoi, Sajgonie i Bangkoku. Z każdym kolejnym dniem napięcie rosło, a w ten weekend podczas nieoficjalnego otwarcia Wi-Taj sięgnęło zenitu.
PodróżeRestauracje
Cafe La Ruina i Raj, lepiej niż w Azji
Jestem taka sama jak inni. Kiedy wchodzę do poznańskiego Raju mam w głowię jedną myśl: co Ci biali wiedzą o jedzeniu z Azji?!.* Brzmi paradoksalnie, przecież sama promuję azjatyckie kuchnie będąc z krwi i kości polską Pyzą! Jednak fałszywe przekonanie o wyższości kucharzy o azjatyckiej urodzie tkwi we mnie głęboko. Może już czas obalić ten mit?
[SZORTY]
Ramen w poznańskim Yetztu
Jadąc do Poznania z Kobyłki prawie city już w połowie drogi byliśmy na tyle głodni, aby pokłócić się o najlepsze miejsce z sycącym azjatyckim lunchem. Spór rozwiązał Duncan, Tajwańczyk z miasta doznań, który bloguje o swoich przygodach z polską azjatycką gastronomią. Za jego namową na pierwszy rzut poszły testy ramenu w Yetztu, który pretenduje do miana najlepszego w Polsce.
PrzepisySkładnikiWegeZakupy
Perskie oliwki z melasą z granatów
Dlaczego przystawka z Iranu trafiła na bloga o kuchniach azjatyckich? Bo to jedna z najlepszych i najbardziej zaskakujących rzeczy jaką jedliśmy w 2015 roku.
[SZORTY]
Superfood z zamrażalnika
To najfajniejsza przesyłka jaka do nas dotarła – pojemnik termiczny po brzegi wypełniony lodem i mrożonymi owocami od Acaimania! Nie ma co ukrywać – pod koniec zimy nasze zapasy zamrożonych sezonowych owoców są na wyczerpaniu, tęsknimy za słońcem i ciepłym wiatrem. To wszystko przed nami, ale w międzyczasie mam zamiar przenieść się w tropiki za sprawą śniadań pachnących marakują, papają czy ananasem.
PrzepisySkładnikiWegeZakupy
Przepis na wodę (i ciastka!)
Zapewne nie raz słyszeliście, aby pić minimum dwa litry wody dziennie. Nie jest to jednak do końca prawda – na jej zapotrzebowanie wpływa wiele czynników takich jak: wiek, płeć, waga, aktywność fizyczna, dieta, klimat czy stan zdrowia. Szacując nasze dzienne zapotrzebowanie na wodę powinniśmy pamiętać, że zawierają ją wszystkie produkty, które spożywamy w ciągu dnia (w tym soki, napary, herbata i kawa).
[SZORTY]
Dlaczego pijemy
Wszystko zaczęło się od policzenia butelek. Ekologiczny koszmar! Pijąc wodę mineralną w miesiącu produkowaliśmy 30 butelek, co w roku daje zawrotną sumę 480 sztuk. Jedną decyzją zredukowaliśmy tę liczbę do 2… na 2 lata.
PrzepisySkładniki
Bánh mì, czyli najlepsze na świecie kanapki
Słowa Bánh mì to po wietnamsku pieczywo, ale na całym świecie (w 2011 wyraz ten trafił do Oxford English Dictionary) kojarzone są jednoznacznie z kanapkami idealnymi. Jak to zwykle bywa w azjatyckich kuchniach sekret tkwi w kontrastach.