main

[SZORTY]

5 najlepszych azjatyckich food-youtuberów

2016-03-20 — 1

O kant z tymi wszystkimi suchymi przepisami, które nawet zdjęć nie mają. Siedzę później sfrustrowana i lepię te pierogi za Chiny nie wiedząc jak cienkie ciasto przemienić w kształt złożonych dłoni (chao shou 抄手) i czym to się właściwie różni od klasycznego wontona. Na szczęście problemy foodie pierwszego świata rozwiązują nagrania z Youtube’a! Moim sekretem jest wyszukiwanie zarówno po angielsku, jak i po oryginalnej nazwie – nawet bez znajomości języka od Youtuberów z całego świata nauczyć się można technik gotowania i wstępnej obróbki składników.

[SZORTY]

Wi-Taj, selfie z sajgonką

2016-03-19 — 1

Jaskółki zmiany wietnamskiej sceny gastronomicznej były dwie. Najpierw na warszawskim Placu Konstytucji zapłonął biały neon Wi-Taj, intrygując nowoczesnym wzornictwem z azjatyckim sznytem. Chwilę później fanpejdż lokalu zapełnił się smakowitymi zdjęciami wietnamskich i tajskich specjałów. I to nie byle jakich – tych znanych bywalcom alejki barów na ś.p. Stadionie X-lecia czy streetfoodowym wyjadaczom stołującym się w Hanoi, Sajgonie i Bangkoku. Z każdym kolejnym dniem napięcie rosło, a w ten weekend podczas nieoficjalnego otwarcia Wi-Taj sięgnęło zenitu.

PodróżeRestauracje

Cafe La Ruina i Raj, lepiej niż w Azji

2016-03-18 — 0

raj-960x768.jpg

Jestem taka sama jak inni. Kiedy wchodzę do poznańskiego Raju mam w głowię jedną myśl: co Ci biali wiedzą o jedzeniu z Azji?!.* Brzmi paradoksalnie, przecież sama promuję azjatyckie kuchnie będąc z krwi i kości polską Pyzą! Jednak fałszywe przekonanie o wyższości kucharzy o azjatyckiej urodzie tkwi we mnie głęboko. Może już czas obalić ten mit?

[SZORTY]

Ramen w poznańskim Yetztu

2016-03-13 — 6

Jadąc do Poznania z Kobyłki prawie city już w połowie drogi byliśmy na tyle głodni, aby pokłócić się o najlepsze miejsce z sycącym azjatyckim lunchem. Spór rozwiązał Duncan, Tajwańczyk z miasta doznań, który bloguje o swoich przygodach z polską azjatycką gastronomią. Za jego namową na pierwszy rzut poszły testy ramenu w Yetztu, który pretenduje do miana najlepszego w Polsce.

[SZORTY]

Superfood z zamrażalnika

2016-03-09 — 0

To najfajniejsza przesyłka jaka do nas dotarła – pojemnik termiczny po brzegi wypełniony lodem i mrożonymi owocami od Acaimania! Nie ma co ukrywać – pod koniec zimy nasze zapasy zamrożonych sezonowych owoców są na wyczerpaniu, tęsknimy za słońcem i ciepłym wiatrem. To wszystko przed nami, ale w międzyczasie mam zamiar przenieść się w tropiki za sprawą śniadań pachnących marakują, papają czy ananasem.

PrzepisySkładnikiWegeZakupy

Przepis na wodę (i ciastka!)

2016-03-08 — 0

sodaStream-960x768.jpg

Zapewne nie raz słyszeliście, aby pić minimum dwa litry wody dziennie. Nie jest to jednak do końca prawda – na jej zapotrzebowanie wpływa wiele czynników takich jak: wiek, płeć, waga, aktywność fizyczna, dieta, klimat czy stan zdrowia. Szacując nasze dzienne zapotrzebowanie na wodę powinniśmy pamiętać, że zawierają ją wszystkie produkty, które spożywamy w ciągu dnia (w tym soki, napary, herbata i kawa).

[SZORTY]

Dlaczego pijemy

2016-03-07 — 1

Wszystko zaczęło się od policzenia butelek. Ekologiczny koszmar! Pijąc wodę mineralną w miesiącu produkowaliśmy 30 butelek, co w roku daje zawrotną sumę 480 sztuk. Jedną decyzją zredukowaliśmy tę liczbę do 2… na 2 lata.