Rzadko bywa tak, że podczas wizyty w restauracji zagra zupełnie wszystko – obsługa, jedzenie, nastrój i koncepcja menu. Dzisiaj w Rozbrat 20 (Bakery and Wine Corner), w ramach Restaurant Week, wszystko było tak, jak powinno być.
main
Składniki
Wólka Kosowska: menu jesienno-zimowe
Jesteśmy w Wólce regularnie, ale i tak trudno nam nadążyć za zmianami dostępności produktów spożywczych i gotowych wyrobów w azjatyckich sklepach spożywczych oraz w opcji na telefon. Głównym motorem sezonowości jest oczywiście temperatura – jej spadek oznacza pożegnanie z krabami, które w reakcji na zimno zasypiają snem wieczystym, za to jak spod ziemi pojawiają się zbiorniki z żywymi rybami – interes kręci się dalej.
Przepisy
Wietnamska bagietka z klopsami w sosie pomidorowym (bánh mì xíu mại)
Jeśli wyobrażaliście sobie połączenie kuchni Wschodu i Zachodu jako wysublimowaną grę smaków to będziecie zawiedzeni. Bánh mì xíu mại to bowiem proste danie, sycące i swojskie, z jedynie lekkim akcentem wietnamskim. W bagietce znajdziemy wieprzowe klopsy ugotowane na parze, a następnie uduszone w pomidorowym sosie, do tego ogórek, świeża kolendra oraz pikle z marchwi i zielonej papai (lub świetnie ją zastępującej kalarepy).
PoradnikiSkładniki
Jak ugotować kleisty ryż?
Ugotowanie ryżu kleistego wymaga trochę gimnastyki. Zwyczajny garnek elektryczny daje średnie rezultaty – ziarna lepią się, ale są zbyt miękkie. Garnek z sitkiem do parowania to już zdecydowanie lepszy wybór, ale my decydujemy się na powrót do korzeni, czyli wybór parownika z Tajlandii/Laosu – krajów, w których kleisty ryż jest chlebem powszednim.
Ludzie
Nhất i jej wózeczek pełen wietnamskiego dobra (Bakalarska i Marywilska)
Restauracje restauracjami, bary barami, ale czasami najlepsze azjatyckie jedzenie znajdziecie ukryte w wózeczkach, których właściciele pojawiają się w skupiskach potencjalnych klientów – Wietnamczyków stęsknionych za ojczystą kuchnią.
Przepisy
Fatteh, czyli śniadanie po syryjsku
To bardzo popularne w Syrii danie śniadaniowe w swojej najbardziej podstawowej formie (inne wersje zawierają np. kurczaka, jagnięcinę czy bakłażany). W naszym domu to też sprytny sposób, aby zużyć twarde chlebki pita z poprzedniego dnia. Smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że stają się chrupiące, a to jest właśnie najważniejsza cecha fatteh (فتّة), które dosłownie oznacza kruszyć.
Restauracje
Min’s Onigiri w Warszawie
Ryżowe trójkąty to absolutna miłość Małej Pyzy, a wyjazd do Japonii tylko ją wzmógł. Przetestowaliśmy onigiri ze sklepów konbini, wypasionych delikatesów, restauracji (grillowane onigiri zatopione w zielonej herbacie!), a nawet z… kulinarnego muzeum. Dzięki temu nieposkromionemu obżarstwu wreszcie możemy zabrać się jak pro do testowania ryżowych kanapek dostępnych na polskim rynku.
Restauracje
Restauracja Sinh Sinh – wietnamski oldschool
Moda na gotowanie rozpowszechniła się wśród polskich Wietnamczyków (albo wietnamskich Polaków) do tego stopnia, że Facebook dosłownie zalany jest zdjęciami domowego azjatyckiego jedzenia. Kulinarna szara strefa kwitnie, a my jesteśmy na bieżąco z plotkami o nowych żywicielkach z wózkami wypełnionymi najlepszymi smakołykami, które pojawiają się tylko w określonych miejscach i w bardzo konkretnych godzinach.
[SZORTY]
Wietnamskie menu Fokim x Pyza made in Poland x Diep z Viet Street Food
Regularnie dostajemy maile z zapytaniem o adres naszej restauracji 😉 I chociaż zwykle kulinarna magia dzieje się w domu, to tym razem mieliśmy szanse poznać jak profesjonalna kuchnia funkcjonuje od… kuchni. Wspólnie z restauracją Fokim i Diep z Viet Street Food przez cztery dni karmimy Was daniami z naszego autorskiego menu. To dla nas ważne doświadczenie uczące pracy w zespole, pokory i dbałości o szczegóły w gotowaniu na dużą skalę. Do jutra (16.10.2016) będziecie mogli jeszcze spróbować trzech dań powstałych przy współpracy Pyzy i Diep – wydawanych pod czujnym okiem chefa Karola Jaszaka.
Restauracje
Viet Street Food Bistro
Wszystko zaczęło się od spotkania trójki foodie. I chociaż każde z nich dało już o sobie znać w polskim światku gastronomicznym, to właśnie projekt Viet Street Food połączył ich potencjały: miłość do jedzenia i ciężkiej pracy, okraszone poczuciem humoru i misji: pokazania wietnamskiej kuchni z tej lepszej strony.