main

[SZORTY]

Rozbrat 20 umie w Restaurant Week

2016-10-30 — 0

Rzadko bywa tak, że podczas wizyty w restauracji zagra zupełnie wszystko – obsługa, jedzenie, nastrój i koncepcja menu. Dzisiaj w Rozbrat 20 (Bakery and Wine Corner), w ramach Restaurant Week, wszystko było tak, jak powinno być.

Składniki

Wólka Kosowska: menu jesienno-zimowe

2016-10-29 — 0

wolka_kosowska-960x768.jpg

Jesteśmy w Wólce regularnie, ale i tak trudno nam nadążyć za zmianami dostępności produktów spożywczych i gotowych wyrobów w azjatyckich sklepach spożywczych oraz w opcji na telefon. Głównym motorem sezonowości jest oczywiście temperatura – jej spadek oznacza pożegnanie z krabami, które w reakcji na zimno zasypiają snem wieczystym, za to jak spod ziemi pojawiają się zbiorniki z żywymi rybami – interes kręci się dalej.

Przepisy

Wietnamska bagietka z klopsami w sosie pomidorowym (bánh mì xíu mại)

2016-10-26 — 0

banh-mi-1-960x768.jpg

Jeśli wyobrażaliście sobie połączenie kuchni Wschodu i Zachodu jako wysublimowaną grę smaków to będziecie zawiedzeni. Bánh mì xíu mại to bowiem proste danie, sycące i swojskie, z jedynie lekkim akcentem wietnamskim. W bagietce znajdziemy wieprzowe klopsy ugotowane na parze, a następnie uduszone w pomidorowym sosie, do tego ogórek, świeża kolendra oraz pikle z marchwi i zielonej papai (lub świetnie ją zastępującej kalarepy).

PoradnikiSkładniki

Jak ugotować kleisty ryż?

2016-10-24 — 0

ryz-kleisty-960x768.jpg

Ugotowanie ryżu kleistego wymaga trochę gimnastyki. Zwyczajny garnek elektryczny daje średnie rezultaty – ziarna lepią się, ale są zbyt miękkie. Garnek z sitkiem do parowania to już zdecydowanie lepszy wybór, ale my decydujemy się na powrót do korzeni, czyli wybór parownika z Tajlandii/Laosu – krajów, w których kleisty ryż jest chlebem powszednim.

Przepisy

Fatteh, czyli śniadanie po syryjsku

2016-10-20 — 0

fatta-960x768.jpg

To bardzo popularne w Syrii danie śniadaniowe w swojej najbardziej podstawowej formie (inne wersje zawierają np. kurczaka, jagnięcinę czy bakłażany). W naszym domu to też sprytny sposób, aby zużyć twarde chlebki pita z poprzedniego dnia. Smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że stają się chrupiące, a to jest właśnie najważniejsza cecha fatteh (فتّة‎‎), które dosłownie oznacza kruszyć. 

Restauracje

Min’s Onigiri w Warszawie

2016-10-17 — 0

mins-onigiri-960x768.jpg

Ryżowe trójkąty to absolutna miłość Małej Pyzy, a wyjazd do Japonii tylko ją wzmógł. Przetestowaliśmy onigiri ze sklepów konbini, wypasionych delikatesów, restauracji (grillowane onigiri zatopione w zielonej herbacie!), a nawet z… kulinarnego muzeum. Dzięki temu nieposkromionemu obżarstwu wreszcie możemy zabrać się jak pro do testowania ryżowych kanapek dostępnych na polskim rynku.

Restauracje

Restauracja Sinh Sinh – wietnamski oldschool

2016-10-16 — 0

sinh-sinh-960x768.jpg

Moda na gotowanie rozpowszechniła się wśród polskich Wietnamczyków (albo wietnamskich Polaków) do tego stopnia, że Facebook dosłownie zalany jest zdjęciami domowego azjatyckiego jedzenia. Kulinarna szara strefa kwitnie, a my jesteśmy na bieżąco z plotkami o nowych żywicielkach z wózkami wypełnionymi najlepszymi smakołykami, które pojawiają się tylko w określonych miejscach i w bardzo konkretnych godzinach.

[SZORTY]

Wietnamskie menu Fokim x Pyza made in Poland x Diep z Viet Street Food

2016-10-15 — 0

Regularnie dostajemy maile z zapytaniem o adres naszej restauracji 😉 I chociaż zwykle kulinarna magia dzieje się w domu, to tym razem mieliśmy szanse poznać jak profesjonalna kuchnia funkcjonuje od… kuchni.  Wspólnie z restauracją Fokim i Diep z Viet Street Food przez cztery dni karmimy Was daniami z naszego autorskiego menu. To dla nas ważne doświadczenie uczące pracy w zespole, pokory i dbałości o szczegóły w gotowaniu na dużą skalę. Do jutra (16.10.2016) będziecie mogli jeszcze spróbować trzech dań powstałych przy współpracy Pyzy i Diep – wydawanych pod czujnym okiem chefa Karola Jaszaka.

Restauracje

Viet Street Food Bistro

2016-10-12 — 2

viet-street-food-960x768.jpg

Wszystko zaczęło się od spotkania trójki foodie. I chociaż każde z nich dało już o sobie znać w polskim światku gastronomicznym, to właśnie projekt Viet Street Food połączył ich potencjały: miłość do jedzenia i ciężkiej pracy, okraszone poczuciem humoru i misji: pokazania wietnamskiej kuchni z tej lepszej strony.