main

Składniki

Wólka Kosowska: menu jesienno-zimowe

Wiktoria Górecka - 2016-10-29

Jesteśmy w Wólce regularnie, ale i tak trudno nam nadążyć za zmianami dostępności produktów spożywczych i gotowych wyrobów w azjatyckich sklepach spożywczych oraz w opcji na telefon. Głównym motorem sezonowości jest oczywiście temperatura – jej spadek oznacza pożegnanie z krabami, które w reakcji na zimno zasypiają snem wieczystym, za to jak spod ziemi pojawiają się zbiorniki z żywymi rybami – interes kręci się dalej.

Jesienno-zimowe menu w Wólce zdominowane zostało przede wszystkim przez fasole w różnym wydaniu – od deserów po dania wytrawne. Zresztą zobaczcie sami, co udało nam się zamówić podczas naszej ostatniej wyprawy do Chińskiego Centrum Handlowego, a może kolejnym razem wybierzemy się razem:

Thạch rau câu 3D

Galaretka 3d to prawdziwy hit w Azji! Być może estetycznie odbiega od europejskich gustów, ale trzeba przyznać, że jej przygotowanie wymaga niezwykłych umiejętności. W smaku dość neutralna, delikatnie słodka, o interesującej strukturze, którą zawdzięcza agarowi z krasnorostów.
Galaretka 3d to prawdziwy hit w Azji! Być może estetycznie odbiega od europejskich gustów, ale trzeba przyznać, że jej przygotowanie wymaga niezwykłych umiejętności. W smaku dość neutralna, delikatnie słodka, o interesującej strukturze, którą zawdzięcza agarowi z krasnorostów.

Bánh trôi tàu

Ryżowe pyzy wypełnione są pastą z czarnego sezamu i zatopione w imbirowym syropie. Pyszne!
Ryżowe pyzy wypełnione są pastą z czarnego sezamu i zatopione w imbirowym syropie. Pyszne!

Bánh bao

Wietnamskie pampuchy wypełnione farszem z wieprzowego mięsa, grzybów mun i gotowanego kurzego jaja.
Wietnamskie pampuchy wypełnione farszem z wieprzowego mięsa, grzybów mun i gotowanego kurzego jaja.

Sữa chua nếp cẩm

Słodki jogurt z czarnym kleistym ryżem (często sfermentowanym). Dobry, ale w domu przygotowujemy wersję bardziej sfermentowaną ;)
Słodki jogurt z czarnym kleistym ryżem (często sfermentowanym). Dobry, ale w domu przygotowujemy wersję bardziej sfermentowaną 😉

Chè đỗ đen

Deser z czarnej fasoli, z niewielką ilością lodu oraz prażonych orzechów arachidowych.
Deser z czarnej fasoli, z niewielką ilością lodu oraz prażonych orzechów arachidowych.

Chè khoai môn

wolka23

Chè bưởi

wolka22
Deser zagęszczony skrobią z tapioki, z ziarnami fasoli mung i delikatnym aromatem kwiatów pomelo. Co ciekawego do jego przygotowania wykorzystuje się albedo – biały miąższ spod skórki tego największego z cytrusów.

Bánh chưng

Tradycyjne wietnamskie ciasto ryżowe z pasta z fasoli mung oraz boczkiem. Najlepiej smakuje usmażone i maczane w sosie rybnym, ale znamy Wietnamczyków, którzy wegetariańską wersję tego dania zjadają z cukrem.
Tradycyjne wietnamskie ciasto ryżowe z pasta z fasoli mung oraz boczkiem. Najlepiej smakuje usmażone i maczane w sosie rybnym, ale znamy Wietnamczyków, którzy wegetariańską wersję tego dania zjadają z cukrem.

Bánh gai

To najbardziej intrygujące spośród ciastek wypełnionych pastą z fasoli mung ;) Składają się z ciasta ryżowego zabarwionego na czarno liśćmi szczmielu białego (Boehmeria nivea, cây gai), wiórków kokosowych, sezamu, orzechów arachidowych, a czasami również ziaren lotosu. Mimo niepozornego wyglądu ciastka te odgrywają niemałą rolę w wietnamskiej kulturze i medycynie naturalnej – mają swoje miejsce w wielu rytuałach m.in. składane są w ofierze przodkom.
To najbardziej intrygujące spośród ciastek wypełnionych pastą z fasoli mung 😉 Składają się z ciasta ryżowego zabarwionego na czarno liśćmi szczmielu białego (Boehmeria nivea, cây gai), wiórków kokosowych, sezamu, orzechów arachidowych, a czasami również ziaren lotosu. Mimo niepozornego wyglądu ciastka te odgrywają niemałą rolę w wietnamskiej kulturze i medycynie naturalnej – mają swoje miejsce w wielu rytuałach m.in. składane są w ofierze przodkom.

Bánh rán

Smażone na głębokim tłuszczu pączki z ciasta ryżowego wypełnione pastą z fasoli mung.
Smażone na głębokim tłuszczu pączki z ciasta ryżowego wypełnione pastą z fasoli mung.

Bánh dày ngọt

Ciastka z ciasta ryżowego wypełnione pastą z fasoli mung.
Ciastka z ciasta ryżowego wypełnione pastą z fasoli mung.

Ngô nếp

Absolutny rarytas dla Wietnamczyków mieszkających w Polsce – kukurydza woskowa (zwana chińską). Jest bardziej słodka, ale najważniejsze, że smakuje Wietnamem.
Absolutny rarytas dla Wietnamczyków mieszkających w Polsce – kukurydza woskowa (zwana chińską). Jest bardziej słodka, ale najważniejsze, że smakuje Wietnamem.