main

Podróże

Mit ramenu, czyli „kebab Japonii”

2017-03-14 — 2

tokyo-44-1190x793.jpg

Prawie każda dyskusja między fanami azjatyckiego jedzenia przebiega podobnie: po podróżniczych wyliczankach następuje krytyka polskiego rynku gastro z finalną kropką nad i w postaci zamykającego usta stwierdzenia: nie jadłeś ramenu w Japonii, więc co ty wiesz o życiu. Czas skończyć z mitami i odczarować japońską kulinarną rzeczywistość.

Podróże

Izakaya – oaza wyluzowanych Japończyków

2017-03-08 — 0

izakaya-17-1190x793.jpg

Odkryłam magiczny przełącznik trybów funkcjonowania Japończyków*. Wystarczy, że w dłoni pojawi się zmrożona szklanka piwa lub czarka z sake: relax mode on! Nawet nie trzeba tego alkoholu pić, nadchodzi czas odpoczynku, więc idziemy do izakaya!

Restauracje

Jak smakuje ramen z gwiazdką Michelin?

2017-03-06 — 4

tokio-tsuta-ramen-8-1190x793.jpg

Kolejki, kolejki, kolejki. Będą mi się śnić po nocach, bo chociaż jedzenie w Tokio dostępne jest na każdym kroku (no może co 20 kroków… w konbini), to wszystkie lepsze przybytki przeżywają oblężenie. W najsłynniejszej na świecie ramenya, Tsuta, odczuć to można nawet podwójnie – wpierw kiedy przed 7:00 stawiam się po bilet na lunch i później, kiedy przychodzę na konkretną godzinę, ale przesunięcie się na przód w ciągnącym się na ulicy łańcuszku ramen otaku to wyzwanie ponad moje siły.

[SZORTY]

Kuchnia Malezji w Polsce

2017-02-21 — 0

pyza-12-1190x952.jpg

Zdarza się Wam narzekać na lokale z azjatycką kuchnią w Warszawie? Czas z tym skończyć i zabrać się do gotowania, bo nie ma żadnego usprawiedliwienia dla słodkiego i rozgotowanego pad thaia 😉

RestauracjeWydarzeniaZakupy

Nowe menu w Wólce

2017-02-19 — 2

wolka-kosowska-11-1190x793.jpg

Mimo depresyjnej aury, w Wólce Kosowskiej nadal panuje świąteczny nastrój – w końcu całkiem niedawno obchodzony był Księżycowy Nowy Rok. W barze Yến Béo przypominają nam o tym gałęzie brzoskwini cieszące oczy świeżymi, różowymi kwiatami, na dodatek obwieszone złotymi sakiewkami. O właścicielach dobrze świadczy ołtarzyk po brzegi wypełniony darami, ale ich gościnność dotyczy nie tylko przodków, ale i klientów, którzy przyjmowani są zieloną herbatą i słodyczami.

PrzepisySkładniki

Sos z ananasa i fermentowanych sardeli (mắm nêm)

2017-02-17 — 0

mam-nem-1-1190x793.jpg

Kolejny z cyklu sosów – mắm nêm, pochodzi ze środkowego Wietnamu. Region ten to kolebka kuchni wietnamskiej, powstawały tu pierwsze szkoły kulinarne i pierwsza (pisana wierszem) książka kucharska. Chociaż okolice głównego miasta – Huế odwiedzałam wielokrotnie, to już w maju planujemy poważną eksplorację kulinarną, bo wiele osób podpytuje nas o inne słynne dania regionu np. bún bò Huế (zupę wołowo-wieprzową z cienkim makaronem ryżowym). W kuchni środkowego Wietnamu wyraźnie wyczuwalne jest zamiłowanie mieszkańców do fermentacji i słodkich smaków, czego najlepszym przykładem jest właśnie mắm nêm.