Naszą ulubioną kategorią wietnamskich potraw są wszelkiego rodzaju bánh. Ich wspólnym mianownikiem jest ciasto, reszta jest nieprzewidywalna. Mogą być słodkie, wytrawne, smażone, gotowane, parowane czy pieczone (tak jak w przypadku bánh mì – słynnych bułek na francuską modłę). Odświętne i całkiem zwyczajne.
main
LudziePodróżeSkładnikiZakupy
Chorwacja: wypad kulinarny
Niezależnie od tego, gdzie się udamy odnajdujemy Azję. Tym razem jednak jej cząstkę, w postaci wietnamskiej kawy, musieliśmy zabrać ze sobą. Klimat wybrzeża Adriatyku jakoś nie sprzyja smakom orientalnym i z żalem musimy przyznać: Chorwacja i sajgonki nie mają ze sobą po drodze.
PrzepisySkładniki
Karmelizowane słodko-kwaśne żeberka
Szykujemy się do kulinarnego wyjazdu do Chorwacji, ale pomiędzy pakowaniem a planowaniem trasy postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na nasze „danie powrotowe” – takie, które smakuje dla nas domem.
PrzepisySkładnikiWegeWydarzenia
Warsztaty: karczochy
Na polskim podwórku gastronomicznym szparagi, kurki czy dynie, jako produkty sezonowe, zwykle przerabiane są przez kucharzy na tysiące sposobów i dostępują zaszczytu specjalności dnia, a nawet kolorowej rozkładówki w menu. Tymczasem sezon karczochowy w pełni i wciąż cisza. Okazuje się, że moda na dodawanie kwiatów do wszystkiego i wszędzie nie obejmuje tych, które naprawdę mają smak. I to jaki!
PrzepisySkładniki
Sałatka z korzeni lotosu i kurzych łapek
Ten post miał być o tym jak kompensuję sobie pustkę po ostatnim odcinku ostatniego sezonu Hannibala, przygotowując kurze łapki, nożyczkami obcinając pazury, odrywając skórę pokrywającą kości. Tak się jednak zmęczyłam tym procederem, że moje myśli popłynęły zupełnie w innym kierunku.
PodróżeRestauracje
Weekend w mieście: Novo Square Lounge Bar
W letni piątek wydostanie się ze stolicy graniczy z cudem, dlatego zamiast stać w korkach postanowiliśmy przeczekać ewakuację warszawiaków i zorganizować sobie wakacje w mieście. Czego nam było do szczęścia potrzeba? Strefy komfortu.
PrzepisySkładniki
Kukurydza w mleku kokosowym
O mleku kokosowym opowiada się bardzo tajemnicze historie. Oczywiście w rozsiewaniu mitów celują producenci określając je mianem wody życia. Dlaczego?
LudzieRestauracje
MOD na nowo definiuje fusion
Czy zastanawialiście się kiedyś nad ostatnim w życiu posiłkiem? Zamiast zanurzać się w melancholii ulotności życia wolę fantazjować na temat jedzenia doprowadzającego ślinianki do szaleństwa.
PrzepisySkładnikiWege
Kokosowy ryż z mango
Czy wiecie, że w większości języków narodowych i etnicznych Azji Południowo-Wschodniej podstawowym pytaniem jest: czy jadłeś ryż (w znaczeniu czy jadłeś już posiłek)?
PrzepisySkładnikiWydarzenia
Warsztaty: wołowina pod nóż
Spotkaliśmy się na osiemnastym piętrze słynnego wieżowca na Powiślu, gdzie od niedawna funkcjonuje studio kulinarne Smolna 8. Pochłaniający uwagę widok na Warszawę, doskonale wyposażona kuchnia, wysokiej jakości składniki oraz galeria kulinarnych osobowości. To musiało skończyć się dobrze.