Załapaliśmy się na prapremierę nowego foodtracka z wietnamskim ulicznym jedzeniem. W jego menu znajdziecie to, czego brakowało na mieście:
main
PrzepisySkładnikiWege
Tofu flan z matchą i kandyzowanymi fiołkami
Kuchnia japońska sezonowością stoi. I chociaż kwiecień to czas zachwytu nad delikatnymi kwiatami sakury (wiśni), to mnie urzeka piękno, które można zatrzymać. Chodząc po lesie zerwijcie kilka fiołków wraz z liśćmi – można je zjeść na surowo, ale dzięki prostemu zabiegowi kandyzowania wytrwają z nami nawet rok.
[SZORTY]
Singapur miasto streetfoodu
Właściwie każde warsztaty kolektywu Asian Food Foundation są wyjątkowe, ale te miały zupełnie nową formułę. Zamiast redukować czy upraszczać przepisy na czasochłonne dania prowadzący zdecydowali się przygotować potrzebne składniki z wyprzedzeniem. Dlatego ugotowali chińskie jajka herbaciane, kurze łapki i kleisty ryż z sosem sojowym, a 2 tygodnie wcześniej nastawili żółtka marynowane w solance. Było pysznie!
LudziePrzepisyWegeWydarzenia
Warsztaty Restaurant Week: Kuchnia roślinna by Michał Gniłka
Uparcie staramy się wprowadzić nasz siedmioletni plan zmiany diety na wegetariańską. Idea jest prosta: z każdym rokiem wprowadzamy kolejne bezmięsne dni tygodnia. Wierzymy w takie zmiany – powolne, pozwalające na zmianę nawyków, naukę nowej kuchni roślinnej, a co najważniejsze – dające czas na pożegnanie z wszystkimi rodzajami mięsa, które tak bardzo kochamy.
Restauracje
Miss Kimchi oswaja Koreę
Przyglądaliśmy się Miss Kimchi od samego początku, od pierwszych kroków, czyli pop-upu na targach. I chociaż zwykle po dobrze zapowiadającym się starcie, następuje dramatyczny spadek jakości, to w Miss Kimchi od początku było dobrze, a jest tylko lepiej.
[SZORTY]
5 najpopularniejszych zup na pyzowym Instagramie
Ostatnio znajoma zapytała: czym różni się ramen od phở? – No jak to, wszystkim!
Pytanie zaskoczyło nas nie mniej niż sama odpowiedź, dlatego postanowiliśmy rozpocząć długi cykl krótkich wpisów o zupach Azji. Jak to się dzieje, że miska makaronu z wywarem staje się sublimacją kultury kulinarnej danego narodu? Odkryjcie to z nami!
[SZORTY]
Pyza dla Windows 10 już w sklepie (za darmo)
Windows 10 i Windows 10 Mobile trafiły na urządzenia ponad 300 milionów osób. Z myślą o nich (czyli o Was!) przygotowaliśmy aktualizację naszej appki – aktualizację, która przynosi szereg nowych funkcji, między innymi:
RestauracjeWydarzenia
Ramen Girl w ramach Restaurant Week Polska
Zajrzyjcie ze mną do specjalnego 3-daniowego menu Ramen Girl Warsaw w ramach festiwalu Restaurant Week | Kwitnąca scena restauracyjna, który odbędzie się od 1 do 10 kwietnia w dziewięciu miastach Polski.
PrzepisySkładniki
Jajka herbaciane 茶叶蛋 (cha ye dan)
Przepis jest prosty, ale nigdy nie jadłam dwóch takich samych jajek herbacianych. Tak wiele czynników ma wpływ na efekt finalny – jakość jajek, sosu sojowego, użytych przypraw, a w końcu najważniejsze – zbalansowanie smaków: słodkiego, słonego i gorzkiego. Moim sekretem jest dodatek melasy kokosowej, która sprawia, że wzór pęknięć jest wyrazisty.
PrzepisySkładnikiZakupy
Tofu po koreańsku 두부조림 (dubu jorim)
Czy można ugotować coś, co jest zarówno wegańskie i bezglutenowe, a smaczne? Koreańczycy udowadniają, że tak! Na dodatek dubu jorim (두부조림), czyli duszone tofu, można jeść na ciepło i zimno, a następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Jak dla mnie ideał.








