main

PrzepisySkładnikiWege

Tofu flan z matchą i kandyzowanymi fiołkami

2016-04-11 — 1

tofu_plan-960x768.jpg

Kuchnia japońska sezonowością stoi. I chociaż kwiecień to czas zachwytu nad delikatnymi kwiatami sakury (wiśni), to mnie urzeka piękno, które można zatrzymać. Chodząc po lesie zerwijcie kilka fiołków wraz z liśćmi – można je zjeść na surowo, ale dzięki prostemu zabiegowi kandyzowania wytrwają z nami nawet rok.

[SZORTY]

Singapur miasto streetfoodu

2016-04-08 — 0

Właściwie każde warsztaty kolektywu Asian Food Foundation są wyjątkowe, ale te miały zupełnie nową formułę. Zamiast redukować czy upraszczać przepisy na czasochłonne dania prowadzący zdecydowali się przygotować potrzebne składniki z wyprzedzeniem. Dlatego ugotowali chińskie jajka herbaciane, kurze łapki i kleisty ryż z sosem sojowym, a 2 tygodnie wcześniej nastawili żółtka marynowane w solance. Było pysznie!

LudziePrzepisyWegeWydarzenia

Warsztaty Restaurant Week: Kuchnia roślinna by Michał Gniłka

2016-04-04 — 3

warsztaty_food_lab-960x768.jpg

Uparcie staramy się wprowadzić nasz siedmioletni plan zmiany diety na wegetariańską. Idea jest prosta: z każdym rokiem wprowadzamy kolejne bezmięsne dni tygodnia. Wierzymy w takie zmiany – powolne, pozwalające na zmianę nawyków, naukę nowej kuchni roślinnej, a co najważniejsze – dające czas na pożegnanie z wszystkimi rodzajami mięsa, które tak bardzo kochamy.

Restauracje

Miss Kimchi oswaja Koreę

2016-04-03 — 0

miss_kimchi-960x768.jpg

Przyglądaliśmy się Miss Kimchi od samego początku, od pierwszych kroków, czyli pop-upu na targach. I chociaż zwykle po dobrze zapowiadającym się starcie, następuje dramatyczny spadek jakości, to w Miss Kimchi od początku było dobrze, a jest tylko lepiej.

[SZORTY]

5 najpopularniejszych zup na pyzowym Instagramie

2016-04-01 — 0

Ostatnio znajoma zapytała: czym różni się ramen od phở? – No jak to, wszystkim!

Pytanie zaskoczyło nas nie mniej niż sama odpowiedź, dlatego postanowiliśmy rozpocząć długi cykl krótkich wpisów o zupach Azji. Jak to się dzieje, że miska makaronu z wywarem staje się sublimacją kultury kulinarnej danego narodu? Odkryjcie to z nami!

PrzepisySkładniki

Jajka herbaciane 茶叶蛋 (cha ye dan)

2016-03-26 — 1

jajko-960x768.jpg

Przepis jest prosty, ale nigdy nie jadłam dwóch takich samych jajek herbacianych. Tak wiele czynników ma wpływ na efekt finalny – jakość jajek, sosu sojowego, użytych przypraw, a w końcu najważniejsze – zbalansowanie smaków: słodkiego, słonego i gorzkiego. Moim sekretem jest dodatek melasy kokosowej, która sprawia, że wzór pęknięć jest wyrazisty.