I stało się. Mieliśmy niepowtarzalną okazję zjeść (i przyrządzić we własnej kuchni) ramen z Tsuta – pierwszej na świecie restauracji specjalizującej się w daniach typu ramen, odznaczonej gwiazdką Michelin. Nasze marzenia spełnili Asia i Kondi z bloga Byłem tu. Tony Halik. – specjalną limitowaną zupę instant wypatrzyli na zapleczu sklepu typu kombini w Kobe. Oficjalnie można ją było nabyć jedynie na przełomie maja i czerwca za 498 jenów (niecałe 20 złotych).
main
[SZORTY]
To To Pho: homary w streetfoodowym menu
Tego jeszcze nie było – podczas niedzielnego brunchu w To To Pho pojawiły się homary. Wprawdzie w Wietnamie te skorupiaki rzeczywiście można zjeść na ulicy, ale nie czarujmy się – nie jest to chleb powszedni dla przeciętnego zjadacza ryżu czy chleba.
PoradnikiPrzepisySkładniki
10 wietnamskich świeżych ziół, które powinieneś znać
To właśnie świeże zioła sprawiają, że kuchnia wietnamska jest tak wyjątkowo aromatyczna. Towarzyszą wielu potrawom, piętrząc się na stołach zielonymi kopcami. Szkoda, że większość właścicieli orientalnych barów zupełnie o tym zapomniała 😉
PodróżePrzepisySkładniki
Kupiłam żywe kraby i co dalej?
Odkrywamy Wólkę Kosowską, a właściwie znajdujący się tam kompleks hal targowych o dominująco azjatyckim profilu, wciąż na nowo. Dlaczego? Bo jesteśmy zasypywani pytaniami o składniki, które piętrzą się na półkach wietnamskich sklepów spożywczych. Postanowiliśmy więc wykorzystać ten nagły przypływ energii twórczej i pokazać Wam jak wykorzystujemy to, czym Wólka Kosowska bogata. Idea jest prosta: po każdej wspólnej wyprawie kulinarnej przywozimy do domu jeden intrygujący składnik i zamieniamy go w coś jadalnego. A może nawet bardzo jadalnego, bo tym razem pod nóż poszły kraby.
PrzepisySkładniki
Wołowe policzki po wietnamsku (bò kho)
Istnieje tysiąc wersji przepisu na duszoną wołowinę po wietnamsku, ale w żadnej z nich nie stosuje się policzków wołowych. A szkoda, bo są pełne wołowego smaku i rozpływającego się w ustach, kleistego kolagenu. Dzielę się więc z Wami moją interpretacją bò kho, dania prosto z ulic Sajgonu, ale z wyraźnie francuskim rodowodem.
WydarzeniaZakupy
Wyprawy kulinarne do Wólki Kosowskiej
Od lipca razem z Linh Nguyen, szefową kuchni i właścicielką To To Pho, organizujemy wyprawy kulinarne do Wólki Kosowskiej, w której znajduje się Chińskie Centrum Handlowe. W tym kulturowym tyglu, znajdującym się całkiem blisko Warszawy, znaleźć można produkty spożywcze, przybory do gotowania oraz potrawy, o których nie śniło się bywalcom orientalnych barów.
PrzepisyWegeWydarzenia
Bób po syryjsku (foul moudamas)
Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.
PrzepisyWydarzenia
Tatar cielęcy z kaszą bulgur (kibbeh nayeh)
Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.
PrzepisyWegeWydarzenia
Smażone ciasto z kwiatami pomarańczy (kunafa)
Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie. To mój absolutny faworyt wśród syryjskich deserów – cienkie niteczki ciasta smażonego w klarowanym maśle, rozpływający się ser i subtelny aromat wody z kwiatów gorzkiej pomarańczy.
PrzepisyWegeWydarzenia
Syryjski domowy falafel
Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.