Otworzyć się w okresie tak trudnym dla gastronomii? To wymaga odwagi i… przemyślenia. Dlatego Niigata Onigiri (dawna Pani Onigiri) w formie okienka, z szybką obsługą i sporym wyborem japońskich ryżowych kanapek to opcja szyta na miarę obecnej rzeczywistości. My kibicujemy rodzinie stojącej za tym projektem od samego początku – po drodze nam z tą jakością i zaangażowaniem jakie wkładają w to co robią. Zawędrowali do Japonii (na zaproszenie Japończyków, którzy zachwycili się smakiem onigiri przygotowywanego w Pani Onigiri), a Kasia odbyła nawet staż w słynnej onigirowni Bongo w Tokio i sama sadziła ryż w prowincji Niigata. Kto ma lepsze CV niechaj pierwszy rzuci ryżem.
main
PoradnikiPrzepisySkładniki
Uprawa kiełków fasoli mung
Czasowe ograniczenia związane z przemieszczaniem się, a szczególnie odwiedzaniem parków i lasów, sprawiły że jak nigdy brakuje nam kontaktu z naturą. Kompensujemy więc sobie na potęgę ten fakt jej skromnymi przejawami – hydroponiką dla zaawansowanych (o tym innym razem) i tą skromniejszą, czyli uprawą kiełków fasoli mung.
Przepisy
Moo Grob (หมูกรอบ) – tajski chrupiący boczek
Trzy powody, dla których powinniście wprowadzić ten przepis w życie? Jest prosty, w podstawowej wersji nie trzeba do niego żadnych trudno dostępnych składników, a co najważniejsze – boczek wygląda jak złoto, a smakuje tak, że sama myśl o nim sprawia mi przyjemność.
Przepisy
Domowy chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie własnej roboty to wielka frajda nie tylko z jedzenia, ale też z jego przygotowywania. A żeby jego przygotowywanie było jeszcze przyjemniejsze, postanowiliśmy uprościć przepis, aby:
- nie wymagał ręcznego zagniatania ciasta,
- nie wymagał wielokrotnego dokarmiania zakwasu,
- pozwalał na komfortową pracę w kuchni bez zamieniania jej w białe od mąki glutenowe laboratorium,
- wymagał jak najmniej specjalistycznego sprzętu.
Z tym ostatnim było trochę kombinacji – podstawowy przepis wykorzystuje koszyki do wyrastania chleba i żeliwny garnek do wypieku, ale na koniec podpowiemy jak poradzić sobie nie mając tych sprzętów.
Przepisy
Przepis na zakwas żytni – tylko mąka i woda!
Zacznijmy od przepisu. Na samym dole, za przepisem znajdziecie trochę teorii (naprawdę tylko trochę – jeśli interesują was technikalia – w Internecie znajdziecie mnóstwo materiałów na wiele godzin czytania), obalonych mitów i praktycznych wskazówek. Mnie przed pieczeniem własnego chleba na zakwasie przez lata powstrzymywała myśl, że zakwas to nie tylko trudna sprawa, ale też konieczność ciągłego jego pielęgnowania. Dokarmianie, wyrzucanie nadmiaru zakwasu, kontrola temperatury… To było nie dla mnie. Okazuje się, że jest dużo prostszy sposób. Bez dokarmiania, bez marnowania, bez zmartwień.
Do dzieła, czas stworzyć własny zakwas używając tylko mąki i wody!
Przepisy
Pizza Barese – przepis na chrupiącą pizzę po baryjsku
Pytacie często co wtedy, kiedy macie ochotę zjeść wieczorem pizzę, ale na ten pomysł wpadliście dopiero koło południa. Dzisiaj mamy dla Was rozwiązanie! Pizza Barese, czyli pizza w stylu baryjskim, której ciasto wyrasta „tylko” 5-6 godzin. Cieniutki lekki placek (tylko 180 g), bardzo chrupiące ciasto przypominające trochę podpłomyk (lub klasyczną pizzę rzymską) i świetnie pasujące do siebie dodatki. Przepis nie jest nasz, skompilowaliśmy go na podstawie wskazówek maestro Vito Iacopelli, znanego pizzaiolo (koniecznie odwiedźcie jego kanał na YouTube) pochodzącego z Bari. Dzięki! To było NAPRAWDĘ dobre i pozwoliło na bardzo przyjemne wieczorne „Netflix & pizza”.
[SZORTY]
Prosty przepis na pizzę
Królowa jednak jest tylko jedna. Pizza neapolitańska. Według naszej zupełnie prywatnej opinii – najlepsza pod każdym względem.
PoradnikiSkładniki
Typy i parametry mąki pszennej – o co w tym chodzi?
Ostatnio w naszej kuchni króluje mąka pszenna. I to nie dlatego, że zrobiliśmy wielkie zapasy – po prostu od jakiegoś czasu jemy dużo makaronów (japońskich i włoskich), pieczemy chleby, lepimy chińskie pierogi, eksperymentujemy z tempurą, okonomiyaki, naleśnikami i robimy różne style pizzy.
Restauracje
SHISO Ramen
Na to czekaliśmy od dawna. Wreszcie powiew świeżości w warszawskim ramenowym światku. Przez ostatni rok narzekaliśmy po cichu na niektóre stołeczne ramenownie – nie dlatego, że podają kiepski ramen (pod tym względem Warszawa pozytywnie wyróżnia się na tle całej Europy), ale ze względu na brak wyraźnego postępu jakościowego jeśli chodzi o makaron, wywary czy tare.
[SZORTY]
Japońskie noże od Kamimoto
Na nadchodzące urodziny postanowiłem zrobić sobie prezent – być jak Pani Pyza.