main

RestauracjeSkładniki

Niigata Onigiri – najlepszy japoński ryż w Warszawie!

Wiktoria Górecka - 2020-05-26

Otworzyć się w okresie tak trudnym dla gastronomii? To wymaga odwagi i… przemyślenia. Dlatego Niigata Onigiri (dawna Pani Onigiri) w formie okienka, z szybką obsługą i sporym wyborem japońskich ryżowych kanapek to opcja szyta na miarę obecnej rzeczywistości. My kibicujemy rodzinie stojącej za tym projektem od samego początku – po drodze nam z tą jakością i zaangażowaniem jakie wkładają w to co robią. Zawędrowali do Japonii (na zaproszenie Japończyków, którzy zachwycili się smakiem onigiri przygotowywanego w Pani Onigiri), a Kasia odbyła nawet staż w słynnej onigirowni Bongo w Tokio i sama sadziła ryż w prowincji Niigata. Kto ma lepsze CV niechaj pierwszy rzuci ryżem.

Wracając jednak do Niigaty – to właśnie stamtąd pochodzi ryż, który jest podstawą onigiri trafiającego w nasze ręce! Co w tym niezwykłego? Porównywalną jakością rzadko pochwalić mogą się nawet najlepsze lokale sushi w Polsce. I nie chodzi tylko o jakość ryżu, ale też o odpowiednie jego ugotowanie. Ziarna powinny być dobrze odseparowane, gładkie, a jednocześnie kleić się do siebie, uwalniając przyjemną słodycz przy każdym kęsie. Pamiętajcie, onigiri to nie sushi – ryż nie jest zakwaszony, a jedynie lekko osolony przed samym podaniem.

Co w środku?

ja zajadam się rozpływającym żółtkiem

Wypełnienie onigiri jest mniej i bardziej ortodoksyjne – ja zajadam się rozpływającym żółtkiem, Pan Pyz idzie w jurajskiego łososia, ale lubi sobie poszaleć z fusion (np. miso i orzechy włoskie), dla pięcioletniej Małej Pyzy nie istnieje nic lepszego niż suszone płatki tunka (katsuobushi), a na ośmiomiesięcznym Małym Pyzie testujemy mocne smaki wege: umeboshi czy wodorostów kombu.

Zwróćcie uwagę na godziny otwarcia, żeby nie odbić się od zamkniętego stylowego okienka!

PS. Onigiri wydawane są jeszcze ciepłe i najlepiej zjeść je od razu. Jeśli jednak chcecie z nimi wędrować trochę dłużej to nie martwcie się – na zimno też są dobre, a zapakowane w specjalną folię wodorosty nie tracą chrupkości. Wystarczy pociągnąć wzdłuż czerwonej linii, a następnie delikatnie zsunąć każdy z boków.

PPS. Nie chcemy nawet słyszeć, że „ale w Lawsonie kosztuje 120 jenów za sztukę”. To nie ta kategoria jakościowa.

Menu (każde onigiri kosztuje 11 zł)

  • ebi (krewetka)
  • katsuobushi (płatki bonito)
  • okaka (płatki bonito)
  • sake (łosoś)
  • tuna-mayo (tuńczyk z majonezem)
  • tofu z chilli
  • shiitake
  • konbu tsukudani
  • bongo (jajko)
  • umeboshi (kiszona morela japońska)
  • kurumi miso (orzech włoski)
  • natto (fermentowana soja)

Niigata Onigiri

Adres: ul. Noakowskiego 8, Warszawa
Godziny otwarcia: niedz.-pon. zamknięte, wt.-sob. 12:00-18:00
Telefon: 502 467 565