X

20 najlepszych (?) phở w Warszawie

Na Pyzie dawno nie było żadnego rankingu, a mam wrażenie, że czasami właśnie tego mi trzeba – zestawienia najlepszych opcji. W czasach, kiedy w restauracjach dominuje sezonowość i zmienność menu mam czasami ochotę na najlepszą wersję klasyków: pizzy, naleśników Suzette czy phở, czyli reprezentanta wietnamskiego streetfoodu, który tak dobrze zadomowił się w Warszawie, że można go znaleźć w blisko 150 lokalach.

Nie wierzę w obiektywizm – w końcu nie chodzi o to, żeby prześwietlić phở pod mikroskopem, ale wskazać te lokale, w których nie musi smakować wszystkim, ale właśnie mi – osobie, która je to danie od dziecka, w Polsce i Wietnamie, gotuje je i regularnie testuje zarówno w kuchniach restauracyjnych, jak i domowych. Z całym zespołem Pyzy postanowiliśmy przygotowaliśmy zestawienie lokali oparte na dwudniowym, intensywnym porównywaniu phở, aby nie kierować się wspomnieniami smaku tylko stanem faktycznym. Mamy jednak świadomość, że takie podejście nie jest wolne od wad – w lokalach, które charakteryzują się dość dużą zmiennością jakości mogliśmy trafić na gorszy dzień.

Do testów wybieraliśmy jedynie klasyczne phở bò chin, czyli zupę z wołowiną gotowaną (ewentualnie wersję mieszaną – dodatkowo z parzoną wołowiną tái lub tłustą gầu). Wiemy, że phở z wołowiną smażoną (phở bò tái lăn) cieszy się dużą popularnością w Polsce, ale uznaliśmy, że nie nadaje się do porównywania, ponieważ sposób obróbki mięsa zmienia kompletnie smak i klarowność wywaru.

Co zatem braliśmy pod uwagę w ocenie?

  1. Wywar – esencjonalność, proporcje kości i mięsa wołowego do innych rodzajów oraz klarowność
  2. Mięso – dobór, sposób obróbki, smak i konsystencję
  3. Dodatki – zgodność ze standardami (np. nigdy do phở nie dodajemy pachnotki czy mięty) oraz sposób podania (jeśli dodatki są w stylu południowym powinny znajdować się na osobnym talerzu – np. kiełki „rozwadniają” wywar, więc nie powinny się w nim podgotowywać)
  4. Makaron – prawidłowe podanie (nie powinien być sklejony)

Zaczynamy!

#20 Waw Pho

Testowane było phở bò tái chin (z wołowiną parzoną i gotowaną). Najgorsze phở jakie jadłam w życiu – cienki, mieszany wywar, smakujący jak woda doprawiona wietnamską przyprawą granulowaną. Mięso z udźca zmiękczone sodą. Makaron w porządku.

Mięso: ☆☆☆☆☆
Wywar: ☆☆☆☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 18 zł

Adres: ul. Stanisława Noakowskiego 14, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-sob. 10:00-20:00, niedz. 11:00-20:00
Telefon:22 629 54 68

#19 Ambia

Testowane było phở bò chin gầu (z gotowaną wołowiną i tłustą z mostka). Bardzo klarowne, ale prawie zupełnie pozbawione smaku, brak przyprawienia (lub śladowe). Wołowiny bardzo mało, twarda, sucha i w grubych plastrach. Plus za meksykańską kolendrę (ngò gai) w dodatkach. Makaron świetnie ugotowany.

Mięso: ☆☆☆☆☆
Wywar: ★☆☆☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★★★★★
Cena: 16 zł

Adres: ul. Domaniewska 37B, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-sob. 10:00-20:30, niedz. 10:00-17:30
Telefon: 22 323 61 56

#18 Viet Mama

Testowane było phở bò chin (z wołowiną gotowaną). Wywar mieszany, lekko doprawiony. Niestety dodatek mięty sprawił, że zupa smakowała głównie tym ziołem. Na mięsie lekkie błyszczenie, co może świadczyć o tym, że długo czekało przed podaniem. Makaron rozgotowany.

Mięso: ★☆☆☆☆
Wywar: ★☆☆☆☆
Dodatki: ★★★☆☆
Makaron: ★☆☆☆☆
Cena: 18 zł

Adres: ul. Chmielna 4, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 14:00-21:00

#17 Spring Roll

Testowane było phở bò chin (z wołowiną gotowaną). Wywar cienki, mieszany, słabo doprawiony. Twarde, suche mięso, a niektóre kawałki okazały się też parzone i były okropne w smaku.

Mięso: ★☆☆☆☆
Wywar: ★☆☆☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 20 zł

Adres: ul. Szpitalna 3, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-czw. 11:00–22, pt. 11:00–23:00, sob. 12:00–23:00, niedz. 12:00–22:00

#16 Toan pho

Testowane było phở bò tái chin (z wołowiną parzoną i gotowaną). Bardzo dziwny smak wywaru, który pozostawiał posmak przypominający wodę po groszku z puszki. Brzmi to abstrakcyjnie, ale widocznie było to najbliższe skojarzenie dla związku chemicznego zawartego w tej zupie. Ciekawe cięcia mięsa. Makaron zlepiony. Dużym plusem jest obsługa, która po prośbie o świeże chili dorzuciła je prosto do miski – dla jednych może być to naruszenie nietykalności porcji, dla mnie wyraz serdecznej bezpośredniości, którą znam jeszcze z czasów funkcjonowania tego lokalu na Stadionie X-lecia.

Mięso: ★★★☆☆
Wywar: ★☆☆☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ☆☆☆☆☆
Cena: 19 zł

Adres: ul. Chmielna 5, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 10:00-22:00

#15 Meet&Eat 

Testowane było phở bò chin (z wołowiną gotowaną). Najmniejsza porcja że wszystkich jakie jedliśmy. Wywar mieszany, ale z wyczuwalną wołowiną, doprawiony., Mięso twarde i dość grube plastry. Makaron ok.

Mięso: ★☆☆☆☆
Wywar: ★★★☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 20 zł

Adres: ul. Wołoska 12, 02-675 Warszawa (Galeria Mokotów)
Godziny otwarcia: pon-sob 10:00-22:00; nd 10:00-21:00
Telefon: 720 887 288

#14 Ukim

Testowane było phở bò chin (z wołowiną gotowaną). Wywar mieszany, cienki, prawie bez smaku, bardzo klarowny. Niestety wołowina się świeci, makaron ok. Bardzo mało zieleniny – zielonej części dymki i kolendry. Na plus meksykańska kolendra, na minus szczypiorek,

Mięso: ★☆☆☆☆
Wywar: ★★☆☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 20 zł

Adres: ul. Chłodna 2/18, Warszawa
Godziny otwarcia:
pon. 11:00–21:30, wt.-czw. 10:00–21:30, pt.-sob. 10:00–22:00, niedz. 12:00–21:00
Telefon: 535 800 698

#13 Hanoi Street

Testowane było phở bò chin (z wołowiną gotowaną). Wywar cienki, mieszany, słabo doprawiony. Dobre cięcia mięsa, sporo ziół. Makaron ok.

Mięso: ★★★☆☆
Wywar: ★★☆☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 16 zł

Adres: Postępu 5, Warszawa
Godziny otwarcia: pn-pt 10:00-20:00, sob-nie 11:00-20:00
Telefon: 888 910 924

#12 La Vietnamita

Testowane było phở bò chin (z wołowiną gotowaną). Wywar cienki, mieszany, słabo doprawiony. Mięso dość chude, ale suche. Dość dużo dodatków, makaron ok.

Mięso: ★★☆☆☆
Wywar: ★★☆☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 25 zł

Adres: al. Jana Pawła II 52/54, Warszawa
Godziny otwarcia: niedz.-czw. 10:00-21:00, pt.-sob. 10:00-22:00

#11 Pho 206

Testowane było phở bò tái chin (z wołowiną parzoną i gotowaną). Mieszany cienki wywar, prawie w ogóle nie doprawiony, ale klarowny. Niestandardowy dodatek czerwonej cebuli, ale nie zaburza to smaku. Nie wiem dlaczego kilka kiełków pływało w zupie. Mięso z łaty i udźca, połyskujące, co świadczy o tym, że dość długo leżało. Niektóre grube kawałki nie do pogryzienia. Na plus wielkość porcji i makaron.

Mięso: ★☆☆☆☆
Wywar: ★★☆☆☆
Dodatki: ★★★☆☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 16 zł

Adres: ul. Chłodna 39 lok.12, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-pt. 9:00-21:00; sob.-niedz. 10:00-19:00
Telefon: 668 843 623

#10 Pho Mai Hien

Testowane było phở bò chin (z wołowiną gotowaną). Wywar cienki, mieszany, słabo doprawiony. Cięcia mięsa dobre (pyszna pręga!), mało dodatków, dobrze ugotowany makaron.

Mięso: ★★★★☆
Wywar: ★★☆☆☆
Dodatki: ★★☆☆☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 15 zł

Adres: ul. Bakalarska 11, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-pt. 9:21:30, sob.-niedz. 10:00-21:00

#9 Pho Viet

Testowane było phở bò tái chin (z wołowiną parzoną i gotowaną). Wywar mocno mieszany, słabo przyprawiony. Dobre cięcia mięsa tłustego, surowe zdecydowanie nie. Nie wiemy po co dodane zostało kilka kiełków bezpośrednio do zupy – nie rozwodniły może przesadnie zupy, ale danie nie prezentowało się przez to lepiej, a wręcz dezorientowało w identyfikacji stylu (z północy czy z południa Wietnamu). Makaron sklejony.

Mięso: ★★★☆☆
Wywar: ★★☆☆☆
Makaron: ★☆☆☆☆
Dodatki: ★★★☆☆
Cena: 12 zł

Adres: Marywilska 44, Warszawa (lokal C206)
Godziny otwarcia: brak danych

#8 Xin Chao

Testowane było phở Saigon – bò chin tái chin (z wołowiną parzoną i gotowaną). Wywar mieszany, lekko przyprawiony. Mięso fajne cięcia, ale niestety połyskujące, co może świadczyć, że długo czekały na podanie. Kolendra, bazylia tajska i kiełki podane osobno – duży plus. Po co więc kiełki pływające w zupie? Makaron niestety całkowicie sklejony.

Mięso: ★★☆☆☆
Wywar: ★★★☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★☆☆☆☆
Cena: 19 zł

Adres: Marszałkowska 4, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-pt. 10:00-21:00; sob.-niedz. 11:00-20:00
Telefon: 899 830 555

#7 Oh My Pho

Testowane było phở miền Nam (z wołowiną parzoną i gotowaną). Wywar cienki, mieszany, słabo doprawiony. Cięcia mięsa dobre. Sporo ziół, ładnie pocięta biała część dymki w dłuższe paski. Makaron ok. Ciekawy dodatek srirachy i hoisin zgodnie z wersją południową phở, ale szkoda że nie było dodatkowo kiełków i tajskiej bazylii.

Mięso: ★★★☆☆
Wywar: ★★☆☆☆
Dodatki: ★★★☆☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 22 zł

Adres: ul. Wilcza 32, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 11:00–2:00
Telefon: 579 126 183

#6 Rice Bar

Testowane było phở bò chin (z wołowiną gotowaną). Wywar głównie na kurczaku, ciężki, pełen żółtych oczek tłuszczu, smaczny, ale lekko przyprawiony. Mięso dobre (pręga), łata zbyt sucha i grubo krojona. Makaron zbyt miękki, ale nie zlepiony. Sporo ziół.

Mięso: ★★☆☆☆
Wywar: ★★★☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★★★☆☆
Cena: 18 zł

Adres: ul. Żelazna 81, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-pt. 10:00–20:00, sob. 10:00-19:00, niedz. zamknięte
Telefon: +48 739 633 375

#5 Nam Saigon

Testowane było phở bò chin gầu (z wołowiną gotowaną chudszą i tłustą z mostka). Wywar mocno mieszany, lekko doprawiony. Duża ilość zielonej części dymki i niewielki dodatek kolendry (co też jest ok w stylu północnym). Mięso dobre, zwłaszcza tłuste kawałki. Makaron podany prawidłowo, niesklejony.

Mięso: ★★★★☆
Wywar: ★★★☆☆
Dodatki: ★★★☆☆
Makaron: ★★★★☆
Cena: 11 zł

Adres: Marywilska 44, Warszawa (lokal C207)
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 7:00–18:00

#4 Viet Street Food

Testowane było phở bò chin (z wołowiną gotowaną). Wywar wołowy (choć początkowo miałam wrażenie, że mieszany ze względu na dość jasny, żółty odcień), doprawiony zdecydowanie mocniej cynamonem niż pozostałymi przyprawami (czarnym kardamonem i anyżem). Mięso z łaty dość suche, makaron zlepiony, za to sporo zielonej części dymki. Naprawdę duża porcja.

Mięso: ★★★☆☆
Wywar: ★★★☆☆
Dodatki: ★★★★☆
Makaron: ★★☆☆☆
Cena: 20 zł

Adres: ul. Królowej Aldony 5/2, Warszawa
Godziny otwarcia: nie-czw: 12:00 – 21:00, pt-so: 12:00 – 22:00
Telefon: +48 512 512 654

#3 Son Nam

Testowane było phở bò chin gầu (z wołowiną gotowaną chudszą i tłustą z mostka). Mieszany wywar, dość klarowny i mocniej przyprawiony niż w innych lokalach. Mięso tłuste dobre, ale też słabsze kawałki udźca zmiękczone sodą. Dużym plusem było podanie dodatkowego sosu rybnego oraz sporo zielonej części dymki i ładne cięcia jej białej części. Makaron sklejony.

Mięso: ★★★☆☆
Wywar: ★★★★☆
Dodatki: ★★★★★
Makaron: ★☆☆☆☆
Cena: 12 zł

Adres: ul. Bakalarska 11, Warszawa
Godziny otwarcia: pon. – niedz. 7:00-19:00
Telefon: 888 209 999

#2 Vietnamka

Testowane było phở bò tái (z wołowiną parzoną i szpikiem). Wywar mieszany, ale wyczuwalny wołowy smak, lekkie przyprawienie. Cienkie plastry wołowiny dość średniej jakości (na brzegach widoczne lekkie wysuszenie), ale dodanie opalonego szpiku sprawia, że zupa staje się wyrazista. Dodatkowe zioła i kiełki na plus, ale do phở średnio pasuje mięta (na szczęście była jeszcze kolendra). Makaron ok, ogromna porcja.

Mięso: ★★★☆☆
Wywar: ★★★★☆
Dodatki: ★★★★★
Makaron: ★★★☆☆
Cena: 28 zł

Adres: ul. Poznańska 7, Warszawa (wejście od ul Wilczej!)
Godziny otwarcia: pon. – niedz. 12:00-22:00
Telefon: 570 306 609

#1 Viet Anh (Wólka Kosowska)

Testowane było phở bò gầu (z wołowiną gotowaną chudszą i tłustą z mostka). Wywar, mieszany, ale mocno wołowy, dobrze doprawiony. Dobre cięcia mięsa, genialne tłuste kawałki z okolic mostka. Sporo dodatków, w tym na plus cięta w długie paski biała część dymki. Makaron bez zastrzeżeń.

Mięso: ★★★★★
Wywar: ★★★★☆
Dodatki: ★★★★★
Makaron: ★★★★☆
Cena: 15 zł

Adres: ul. Świątkiewicz 50, lokal A56 Jabłonowo
Godziny otwarcia: pon.-pt. 2:00-14:00, sob. 3:00-14:00, niedz. zamknięte

Konkluzje

Tworząc WARSZAWSKI ranking phở chcieliśmy pokazać, że po najlepszą wersję wietnamskiej kuchni nie trzeba wcale udawać się na wyprawę kulinarną do Wólki Kosowskiej. Niestety – polegliśmy! I znowu jak mantrę powtarzamy: jedźcie z nami do Little Hanoi.

Na zaspokojenie głodu tu i teraz na phở naprawdę dobrym poziomie rekomendujemy jedynie trzy miejsca: Vietnamka, Son Nam (Targowisko Bakalarska) oraz Viet Street Food.

To, co zaskoczyło nas najbardziej podczas intensywnych testów do tego rankingu to dość niska ogólna jakość wywaru wołowego. Oceniać ją można poprzez udział kości drobiowych, a nawet wieprzowych w stosunku do tych pochodzących z krów. Wywar mocno zaprawiony glutaminianem sodu, a czasami najzwyczajniej w świecie „chrzczony” pozwala na utrzymanie bardzo niskich cen – jedynie o 1/3 wyższych niż w Wietnamie (3$ versus 2$) przy różnicy średnich zarobków na poziomie 5:1.

Tańsze bary, ale znajdujące się na terenie skupisk społeczności wietnamskiej (Targowisko Bakalarska i CH Marywilska 44) wyróżniają najbardziej tradycyjnie dobrane dodatki oraz najlepsze cięcia mięsa. Nie znaczy to, że polscy klienci będą z nich zadowoleni!

Po pierwsze oznacza to purystyczne (z północy Wietnamu) podejście do ziół – tylko zielona część dymki, biała pocięta w długie kawałki, ewentualnie plasterki dymki, odrobina kolendry klasycznej i meksykańskiej. Wiemy, że wiele osób preferuje południowy styl phở, czyli między innymi podawanie zupy z osobną porcją kiełków i ziół (w tym tajskiej bazylii).

Po drugie – cięcia mięsa mogą być dość kontrowersyjne: pełne przerostów (pręga), tłuste (bò gầu, czyli mostek z tłuszczem) czy półsurowe, jedynie lekko sparzone w wywarze (bò tái – np. surowa krzyżowa). My je uwielbiamy, ale rozumiemy, że nie wszyscy muszą podchodzić do nich tak entuzjastycznie. 😉

Jakie to ma znaczenie dla powyższego rankingu? Został on utworzony na podstawie naszych preferencji, które najczęściej pokrywają się z wietnamskimi – sami osądźcie czy również z Waszymi.

Podobne wpisy