Smak pierwszej ostrygi jest pewnego rodzaju inicjacją. Moment, w którym poddają się nam chropowate ostre brzegi muszli i spoglądamy do wnętrza. Spodziewaliśmy się cudów, za które przyszło nam słono zapłacić, jednak przed naszymi oczami żałośnie umiera galaretowaty mięczak, skąpany w morskiej wodzie. Wdarliśmy się do jego zacisza, wygrywając nie tyle siłą, ile zręcznością.
main
PrzepisyWydarzenia
9 chińskich przysmaków na Święto Lampionów
Całkiem niedawno, 15 dnia pierwszego miesiąca roku według kalendarza lunarnego, braliśmy udział w Święcie Lampionów, kończącym celebracje noworoczne. W tym dniu po zmroku, zgodnie z tradycją chińską, kolorowe latarnie ozdabiają domy, a w parkach oczy cieszą barwne iluminacje. Na tle pierwszej pełni nowego roku niebo płonie światłem tysięcy unoszących się lampionów. Zwyczaj ten zawiera w sobie głębszy sens – wypuszczając z dłoni papierową czaszę, żegnamy nasze stare „ja”, rozpoczynamy nowy cykl.
Restauracje
Don’t panic, czyli restauracja Yellow Dog na końcu świata
W wielu bardziej zrelaksowanych cywilizacjach Zewnętrznej Wschodniej Krawędzi Galaktyki przewodnik „Autostopem przez Galaktykę” zastąpił już wielką „Encyklopedię Galactica” jako standardowa skarbnica wszelakiej wiedzy i mądrości. Bo chociaż zawiera on wiele przeoczeń i fragmentów apokryficznych lub co najmniej zawrotnie nieścisłych, ma jednak przewagę nad starszymi i bardziej prozaicznymi dziełami pod dwoma ważnymi względami: po pierwsze, jest trochę tańszy; po drugie, ma na okładce napis „Bez paniki”, wydrukowany dużymi, sympatycznymi literami.
Wydarzenia
Suszenie w Sushi Club by Sensi
Powstawanie kolejnych suszarni w Polsce jest zjawiskiem dla mnie fascynującym. Nie tylko ze względu na skokowy rozwój rynku od pojedynczych, ekskluzywnych restauracji do prowincjonalnych czy osiedlowych sushi barów, ale sam fakt, że fenomen ten ma miejsce w kraju, gdzie spożycie ryb jest tak znikome.
PrzepisySkładnikiWydarzenia
Bánh chưng, czyli kolektywne gotowanie
Święta, święta i po świętach. W ten weekend obchodziliśmy Lunarny Nowy Rok, a zarazem pierwszy dzień wiosny. Tradycja ta rozpowszechniona jest w wielu krajach Azji, ponieważ zmiana pór roku, wiąże się w tym regionie świata, z zachodzeniem klimatycznych anomalii. I tak, aby uniknąć powodzi lub suszy, ludzie od dawien dawna stosowali magiczne obrzędy, odstraszające demony i przyciągające szczęście. Żyjąc zgodnie z rytmem natury, po dwunastu miesiącach pracy rozpoczynali okres odpoczynku.
RestauracjeSkładniki
Co to to je?
Jak można umilić sobie piątkowy wieczór? Czekoladą! A najlepiej płynną czekoladą, w której maczają swe odnóża chrupiące szarańcze. Taki smakołyk znaleźć można na dalekim… Ursynowie. Nie musimy już podróżować do egzotycznych krajów, żeby posilić się owadami, ponieważ od wczoraj, tj. 8 lutego br., gości nas Co To To Je. Zachęcona artykułem w GW, a w szczególności apetycznymi zdjęciami z oficjalnego otwarcia tej maleńkiej restauracji, rozemocjonowana zarezerwowałam stolik. Mąż odmówił współpracy, więc udałam się na degustację menu w towarzystwie kulinarnej tradycjonalistki, której na wszelki wypadek nie uprzedziłam o specjalności lokalu.
Składniki
O nalewkach i niefrasobliwych reporterach
A właściwie na temat niespotykanego zjawiska – zwierzęcego Armagedonu. Zauważył on bowiem, że w Wietnamie nie słychać śpiewu ptaków, szczekania psów, a nawet niepokojącego szczurzego zamieszania w okolicznych śmietnikach. Od wybiórczej obserwacji przeszedł do wniosków – zwierzęta musiały trafić na wietnamskie talerze, a właściwie jako przekąska akompaniująca wszechobecnym miseczkom z ryżem. Z tego bogactwa możliwych mięsiw autor przeszedł od razu do tematu najbardziej poruszającego zachodnie serca – spożywania przez Azjatów psiego mięsa. A szkoda, bo w Wietnamie naprawdę je się zwierzęta wszelakie.
PrzepisySkładnikiWegeZakupy
Przepis na kimchi
Sezon kiszenia kapusty w koreańskim stylu, tzw. kimjang, dotarł do Kobyłki prawie city. Wprawdzie z dużym opóźnieniem, ponieważ w swym ojczystym kraju zaczyna się pod koniec listopada, ale z pokaźnym efektem. W naszej kuchni pojawiły się już dwa pojemniki z fermentującą kapustą pekińską z dużą ilością chili. W Polsce potrawa ta znana jest jako kimchi, ale nazwa ta określa jedynie proces kiszenia
– możemy zatem przygotować kimchi z wielu innych składników, w tym m.in. z ogórków (oisobagi kimchi), szczypiorku (pa kimchi), japońskiej rzodkwi (mu kimchi), a nawet z bakłażana (kaji kimchi), na blisko 200 różnych sposobów. Słowo to stało się tak popularne, że w Korei używa się go podczas robienia portretowych zdjęć, aby wywołać szeroki uśmiech (zamiast znanego nam marmolada czy cheese).
PoradnikiSkładnikiWegeZakupy
Kawa z łasiczką
Początki uprawy kawy w Azji Południowo-Wschodniej sięgają XVII wieku, jednak w Wietnamie pierwsze plantacje pojawiły się 100 lat później, podczas francuskiej kolonizacji. Niestety za tą inwestycją krył się niezbyt szlachetny cel dostarczenia jak najtańszej kawy na europejski rynek. Oznaczało to niską jakość produktu, a tendencja ta utrzymuje się do dziś. Wietnam jest drugim największym eksporterem kawy na świecie, zaraz po Brazylii.
PrzepisySkładniki
Wietnamskie Angry Birds
Nie doczekaliśmy się końca świata, jednak wirus Majów dotarł i w nasze skromne progi. Zaatakował gorączką i osłabił morale. Nie mieliśmy innego wyjścia – przyszedł czas na odwet i odwołanie się do wietnamskiej medycyny naturalnej. Przyszedł czas na lẩu gà đen thuốc bắc! Treściwy wywar drobiowy z tajemniczymi ziołami z Północnego Wietnamu, zwany w domu „zupą kurczakową”.