main

PrzepisySkładniki

Stir fry z homara w stylu kantońskim (cong jiang longxia 蔥薑龍蝦)

2019-05-27 — 0

homar-2-1190x793.jpg

Mając do czynienia ze świeżym homarem do jego przygotowania nie trzeba wiele. Prawdziwe wyzwanie pojawia się jednak wtedy kiedy produkt ten dociera do nas mrożony, a sądząc po dyskontowej cenie nie reprezentuje najwyższej jakości. Uratować go może jednak silne doprawienie w stylu kantońskim, a szybka obróbka sprawia, że można go przygotować w biegu, w każdy dzień tygodnia. W moim przypadku ukryty w zamrażalniku homar jest najlepszym patentem na niezapowiedzianych gości. Sprawdźcie sami!

[SZORTY]

Zestawy w Korea Town

2019-05-19 — 1

Trochę zaczyna mnie już przerażać kult sezonowości, który dosłownie oznacza szparagi wszędzie i we wszystkim. Na ich koreański sposób podania jednak nie narzekam, a jak jeszcze poza nimi znajdzie się porządny bapsang (posiłek) z kultowym japchae czy tofu zajadanym smażoną wieprzowiną z kimchi to jestem ukontentowana.

[SZORTY]

Wólka Kosowska – a może edycja wegańska?

2019-05-18 — 0

Nie ma to jak śniadanie z rodziną i przyjaciółmi w Wólce, które przeciąga się do godziny 14. Już za tydzień wyjazd grupowy, ale dzisiaj rozmawialiśmy z Panią Yến i zastanawiamy się czy bylibyście chętni na wegańską ucztę w restauracji Yến Béo w Wólce?

[SZORTY]

Powrót do Hanoi

2019-05-17 — 0

Nagle ostatniego dnia wyjazdu do Wietnamu okazuje się, że aparat odmówił współpracy (a właściwie jedyna pusta karta SD). I jak ja Wam teraz pokaże te tysiące kontrastów, których spodziewać się można w tym kraju na każdym kroku?

[SZORTY]

Domowa kombucha

2019-05-15 — 0

Nawet najbardziej zimna wiosna nie powstrzyma naszej energii do upraw i hodowli. W domu dżungla, na tarasie przywiezione z podróży zioła, a w słoiku – grzyb herbaciany! Wystarczy dolewać mu świeże napary i dosypywać z umiarem cukru. Rośnie na schwał dając lekko gazowany, kwaśny napój o (jak donosi „internet”) cudownych właściwościach zdrowotnych.

[SZORTY]

Zatoka Hạ Long

2019-05-14 — 0

Być na północy Wietnamu i nie odwiedzić zatoki Hạ Long? Nie godzi się! Zwłaszcza, że ten skarb światowego dziedzictwa UNESCO niedługo może stracić swój tytuł w konsekwencji zanieczyszczenia i nadmiernego rozwoju turystyki. Razem z teamem To To Pho Food Trip 2019 postanowiliśmy ominąć tłumy i popłynąć na małą wyspę Quan Lạn.

[SZORTY]

Omakase w Sushiya – family and friends

2019-05-13 — 0

Do Wietnamu wrócimy (na fejsbuku) niebawem, ale najpierw dzielimy się z Wami zdjęciami z wyjątkowej kolacji w Sushiya, gdzie zaskakiwał produkt, smak i techniki, a atmosfera wspólnej uczty stawała się z każdym kolejnym nigiri coraz mniej formalna. I to, że smak zaskakiwał nie jest żadną kokieterią – w kilku przypadkach to był prawdziwy szok i wyjątkowo nietypowe skojarzenia. Chyba czas, żeby na blogu pojawił się kolejny tekst o tym miejscu, bo wszystko tak szybko się zmienia.

[SZORTY]

Hanoi z To To Pho

2019-05-12 — 0

A z Osaki tylko 4,5 godziny do Hanoi – szkoda nie skorzystać, prawda? Wsiadłam więc w samolot, żeby przywitać na miejscu tegorocznych zwycięzców konkursu organizowanego przez wietnamskie restauracje To To Pho.