Dzisiaj krótka prasówka.
main
PrzepisySkładniki
Stir fry z homara w stylu kantońskim (cong jiang longxia 蔥薑龍蝦)
Mając do czynienia ze świeżym homarem do jego przygotowania nie trzeba wiele. Prawdziwe wyzwanie pojawia się jednak wtedy kiedy produkt ten dociera do nas mrożony, a sądząc po dyskontowej cenie nie reprezentuje najwyższej jakości. Uratować go może jednak silne doprawienie w stylu kantońskim, a szybka obróbka sprawia, że można go przygotować w biegu, w każdy dzień tygodnia. W moim przypadku ukryty w zamrażalniku homar jest najlepszym patentem na niezapowiedzianych gości. Sprawdźcie sami!
[SZORTY]
Aleja Smaków Azjatyckich w Wólce Kosowskiej
Nawet nie wiecie jak się dla Was poświęcamy! Po porannej uczcie „do pełna” w Yến Béo poszliśmy testować bánh mì i kozinę (dê tái chanh) z nowo powstającej „Alei Smaków Azjatyckich” (lokalizacja Google Maps). Jeśli to miejsce się sprawdzi – zaktualizujemy naszą wólkową listę polecanych lokali. Byliśmy jedynymi osobami w alei, które nie piły alkoholu. Może następnym razem.
[SZORTY]
Zestawy w Korea Town
Trochę zaczyna mnie już przerażać kult sezonowości, który dosłownie oznacza szparagi wszędzie i we wszystkim. Na ich koreański sposób podania jednak nie narzekam, a jak jeszcze poza nimi znajdzie się porządny bapsang (posiłek) z kultowym japchae czy tofu zajadanym smażoną wieprzowiną z kimchi to jestem ukontentowana.
[SZORTY]
Wólka Kosowska – a może edycja wegańska?
Nie ma to jak śniadanie z rodziną i przyjaciółmi w Wólce, które przeciąga się do godziny 14. Już za tydzień wyjazd grupowy, ale dzisiaj rozmawialiśmy z Panią Yến i zastanawiamy się czy bylibyście chętni na wegańską ucztę w restauracji Yến Béo w Wólce?
[SZORTY]
Powrót do Hanoi
Nagle ostatniego dnia wyjazdu do Wietnamu okazuje się, że aparat odmówił współpracy (a właściwie jedyna pusta karta SD). I jak ja Wam teraz pokaże te tysiące kontrastów, których spodziewać się można w tym kraju na każdym kroku?
[SZORTY]
Domowa kombucha
Nawet najbardziej zimna wiosna nie powstrzyma naszej energii do upraw i hodowli. W domu dżungla, na tarasie przywiezione z podróży zioła, a w słoiku – grzyb herbaciany! Wystarczy dolewać mu świeże napary i dosypywać z umiarem cukru. Rośnie na schwał dając lekko gazowany, kwaśny napój o (jak donosi „internet”) cudownych właściwościach zdrowotnych.
[SZORTY]
Zatoka Hạ Long
Być na północy Wietnamu i nie odwiedzić zatoki Hạ Long? Nie godzi się! Zwłaszcza, że ten skarb światowego dziedzictwa UNESCO niedługo może stracić swój tytuł w konsekwencji zanieczyszczenia i nadmiernego rozwoju turystyki. Razem z teamem To To Pho Food Trip 2019 postanowiliśmy ominąć tłumy i popłynąć na małą wyspę Quan Lạn.
[SZORTY]
Omakase w Sushiya – family and friends
Do Wietnamu wrócimy (na fejsbuku) niebawem, ale najpierw dzielimy się z Wami zdjęciami z wyjątkowej kolacji w Sushiya, gdzie zaskakiwał produkt, smak i techniki, a atmosfera wspólnej uczty stawała się z każdym kolejnym nigiri coraz mniej formalna. I to, że smak zaskakiwał nie jest żadną kokieterią – w kilku przypadkach to był prawdziwy szok i wyjątkowo nietypowe skojarzenia. Chyba czas, żeby na blogu pojawił się kolejny tekst o tym miejscu, bo wszystko tak szybko się zmienia.
[SZORTY]
Hanoi z To To Pho
A z Osaki tylko 4,5 godziny do Hanoi – szkoda nie skorzystać, prawda? Wsiadłam więc w samolot, żeby przywitać na miejscu tegorocznych zwycięzców konkursu organizowanego przez wietnamskie restauracje To To Pho.