main

PrzepisySkładniki

Stir fry z homara w stylu kantońskim (cong jiang longxia 蔥薑龍蝦)

Wiktoria Górecka - 2019-05-27

Mając do czynienia ze świeżym homarem do jego przygotowania nie trzeba wiele. Prawdziwe wyzwanie pojawia się jednak wtedy kiedy produkt ten dociera do nas mrożony, a sądząc po dyskontowej cenie nie reprezentuje najwyższej jakości. Uratować go może jednak silne doprawienie w stylu kantońskim, a szybka obróbka sprawia, że można go przygotować w biegu, w każdy dzień tygodnia. W moim przypadku ukryty w zamrażalniku homar jest najlepszym patentem na niezapowiedzianych gości. Sprawdźcie sami!

Składniki

  • 1 homar
  • 50 ml chińskiego wina Shaoxing
  • 4-6 łyżek sosu sojowego
  • ½ łyżki cukru
  • pęczek zielonej części dymki
  • ½ szklanki imbiru pokrojonego w zapałki
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej czy z tapioki) rozrobiona w niewielkiej ilości wody
  • sól
  • olej do smażenia o neutralnym smaku
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania

  1. Homara dokładnie myjemy, odkrawamy szczypce oraz odnóża i z wyczuciem rozbijamy je bokiem noża, aby łatwiej można dostać się było do ich wnętrza.
  2. Korpus i głowę dzielimy wzdłuż na pół i dzielimy na mniejsze segmenty wielkości kęsa.
  3. Tak podzielonego skorupiaka obtaczamy w mące i smażymy krótko na oleju do zezłocenia panierki.
  4. Zdejmujemy go z patelni, a na rozgrzany tłuszcz wrzucamy imbir pokrojony w zapałki i zieloną część dymki posiekaną na kawałki o długości ok. 3 cm.
  5. Kiedy poczujemy intensywny aromat, dodajemy homara i przyprawiamy go sosem sojowym, winem oraz cukrem.
  6. Chwilę smażymy i dolewamy wodę, aby uzyskać sos.
  7. Na koniec zagęszczamy go skrobią.
  8. Podajemy z makaronem sojowym/fasoli mung zesmażonym w dokładnie taki sam sposób (z imbirem, dymką i przyprawami).