main

Restauracje

Iggy Pizza – najlepszy lunchowy deal we Wrocawiu?

2018-07-08 — 0

iggy-pizza-1-1190x793.jpg

Wstyd (a może i nie wstyd) się przyznać, ale większe rozeznanie w pizzach neapolitańskich mamy w Neapolu i Wrocławiu niż w Warszawie. Nie jest to jednak przypadek. Nikogo nie dziwi wysyp świetnych pizzerii w kolebce tego dania, ale Wrocław? Trudno mi wyjaśnić z czego to wynika, ale obserwując ogródki restauracyjne i wrocławskie hasztagi na Insta, dochodzę do wniosku, że stolica Dolengo Śląska jest też polską stolicą pizzy. Pizzy w naszym ulubionym wydaniu – neapolitańskim.

Restauracje

Haru Kimbap w Sulejówku – Korea w domowym wydaniu

2018-07-03 — 0

koreanskie-sulejowek-4-1190x793.jpg

Na hasło „zjedzmy coś koreańskiego” w moim umyśle bezwolnie pojawia się myśl o wylaniu na siebie oleju sezamowego i wytarzaniu w połyskujących czerwienią płatkach chili. Byłoby to 1000 razy bardziej autentyczne doznanie kuchni Kraju Porannej Ciszy niż wizyta w lokalu prowadzonym przez Koreańczyków, mieszkających w Polsce.

RestauracjeWydarzenia

Shoyusz, czyli ramen pop-up Kohei Yagi x Arigator

2018-06-30 — 0

ramen-arigator-kohei-13-1190x793.jpg

To nie przypadek, że szczyt światowej popularności ramenu zbiegł się z odwrotem od kuchni wysokiej. Zerwanie z kelnerskich dłoni białych rękawiczek, obśmianie art-talerzy i przesyt wyrafinowanymi teksturami doprowadziły do skupienia na drugiej stronie kulinarnej amplitudy: swojskiej kuchni comfort-food. Przaśny ramen, z dominującym aromatem wieprza, okami smakowego oleju i porcją glutenu doprowadzającą do spazmów pseudo-dietetyków zawojował naszymi podniebieniami. Właściwie rzecz ujmując: poddaliśmy się walkowerem i pokochaliśmy na zabój (dosłownie – biorąc pod uwagę zawziętość dyskusji jakie toczą się w jego imieniu). W czasach kultu autentyczności nie łatwo być jednak kreatorem.

Restauracje

Cafe Crystal – koreański mrożony deser bingsu

2018-06-29 — 0

crystal-bingsu-3-1190x793.jpg

Czy próbowaliście kiedyś przygotować samodzielnie lody? My tak. Zdaliśmy sobie dzięki temu sprawę, że nawet najbardziej naturalna kremowość kryje w sobie tysiące kalorii. Jedno jest pewne – nasze receptory smaku przytłumione zimnem wymagają stymulacji podwójną dawką słodyczy. Czy da się jednak uniknąć chociaż odrobiny tłuszczu nie pozbawiając się przyjemnej konsystencji zamrożonego deseru?

PodróżePoradniki

Tokio: jak zjeść kulinarną stolicę świata?

2018-06-25 — 0

tokio-6-17-1190x793.jpg

W samolocie do Tokio dostaję ataku paniki. Za każdym razem! Łapię kolejne oddechy tylko po to, aby nie zapowietrzyć się pod wpływem przytłaczającej wizji możliwości zjedzenia tego miasta. Przeliczam dni, potwierdzam rezerwacje, zerkam na wirtualną mapę żarzącą się punktami-lokalami. Werdykt jest zawsze ten sam: czeka mnie nadmiarowe jedzenie w japońskim stylu.

Restauracje

10 ramenów w Mugi

2018-06-24 — 0

mugi-4-1190x793.jpg

Ramen w menu nowej restauracji to znany i sprawdzony sposób na zainteresowanie i skuszenie lokalnych foodies do odwiedzenia lokalu. My też daliśmy się skusić – szczególnie dzięki przeczytaniu o domowym, wyrabianym na miejscu makaronie. Ale po kolei…

PodróżeRestauracje

Jak smakuje sushi o którym śnił Jiro?

2018-06-20 — 1

jiro-2-1190x793.jpg

Nasze marzenia o sushi, tym lepszym, podobnie jak w przypadku wielu osób, rozpoczęły się od kultowego filmu Jiro śni o sushi. Pod otoczką wyestetyzowanych kadrów Davida Gelba kryje się opowieść o obsesyjnym perfekcjonizmie, którego efekty trudne są do zrozumienia bez równie skrajnego zagłębienia się w świat sushi.

PodróżePoradnikiRestauracje

Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

2018-06-18 — 4

napoli-2-24-1190x793.jpg

Byliśmy naprawdę zaskoczeni zainteresowaniem, jakim cieszył się nasz krótki wypad do Włoch. Jedna z ulubionych destynacji Polaków nadal budzi duże emocje i niemal każdy ma tam swoje ulubione regiony, miejsca i restauracje. Cykl wpisów o tym kraju zaczniemy od tematu chyba najbardziej oczywistego – pizzy. Najlepszej pizzy. Najlepszej pizzy w Neapolu. Najlepszej pizzy na świecie? Italia ma tyle do zaoferowania na wielu, nie tylko kulinarnych frontach, ale nadal kiedy słyszę Włochy, to myślę pizza. I mam wrażenie, że nie jestem odosobnionym przypadkiem. 😉