Restaurant Week Polska rusza już w przyszłym tygodniu (3-17.04 SzanujęJedzenie – idę na Restaurant Week!) i w tej edycji totalnie odpłynęliśmy od Azji. Z ekscytacją odkrywamy kuchnię nowoamerykańską w interpretacji Koko & Roy Warsaw. Często po naszych wywodach, polegających na rozbieraniu dań na czynniki pierwsze, pytacie nas: czy nam po prostu smakowało? I to właśnie była nasza pierwsza myśl od początkowego kęsa w Koko & Roy.
main
[SZORTY]
Bangkok z Pumpui
Ten wyjazd obalił w mojej głowie mit streetfoodu – wszyscy znamy te hasła: jedz tam, gdzie znajdziesz największą kolejkę Tajów, restauracje są tylko dla turystów, a na dowolnym bazarze czy w food courtach wystarczy wybrać dowolne stoisko – wszystkie są dobre, bo autentyczne.
[SZORTY]
Wegańskie rameny w Uki Green
Na nowy wegański ramen bar, którego twórcami są Kohei Yagi i Taira Matsuki, wiele osób czekało od dłuższego czasu. Ze skrajnymi emocjami. Wiele wysiłku zaskutkowało jednak przedotwarciem, a już wkrótce oficjalnym otwarciem w samym centrum Warszawy. Na wstępie czuję, że należy Wam się kilka słów po co właściwie są te pierwsze testy. Celem nie jest usatysfakcjonowanie garstki ramenheadów, ale jak najlepsze przygotowanie do przyjęcia gości. Usprawnienie pracy zespołu, żeby ramen dotarł w możliwe jak najkrótszym czasie i ewentualne poprawki w reakcji na wrażenia pierwszych testerów.
[SZORTY]
Biblia ramenu od Naohito Kuroki
Naohito Kuroki stworzył shio ramen (tokusei shio soba) jakiego nie było. Powstał na bazie sześciu rodzajów soli z całego świata, trzech rodzajów kurczaka oraz wielu gatunków suszonych ryb. Cienki, prosty makaron przygotowywany jest na miejscu (co wcale nie jest taką oczywistością w wielu tokijskich lokalach) z japońskich mąk z domieszką pełnego ziarna. Ten ramen w 2018 roku wygrał ranking TRY właśnie w kategorii shio.
[SZORTY]
Hon mirin
Mirin (słodkawe „wino ryżowe”) to jeden z podstawowych dodatków stosowanych w kuchni japońskiej. I choć we wczesnym okresie Edo był napojem, później używało się go niemal wyłącznie jako przyprawy do gotowania. Jakiś czas temu Magiczny Składnik zapytał nas gdzie kupić mirin o dobrym składzie, bo te ze sklepów to jakieś dziwne mieszanki (np. „skład: woda, ryż kleisty, drożdże ryżowe, syrop maltozowy, ekstrakt z limetki”). To skłoniło nas do poszukiwań, bo nie można w nieskończoność odpowiadać „najlepiej przywieźć dobry z Japonii”. Kuba z NABE pomaga nam dzielnie w poszukiwaniach i to zawsze skarbnica wiedzy o szmuglowaniu japońskich produktów do Polski. 😉 Gdy tylko namierzymy jakiś stabilny kanał przerzutowy natychmiast się z Wami nim podzielimy.
PodróżePoradnikiRestauracje
Gdzie zjeść w Bangkoku – moje 10 miejsc
Podczas relacji z wyjazdu do Bangkoku pojawiały się pytania dotyczące inspiracji Markiem Wiens z migrationology.com. I ja się tym pytaniom nie dziwię. Nie ma chyba wiele lokali w sercu Tajlandii do których ten lokalny (ale o globalnej sławie) youtuber by nie zawędrował. Z perspektywy podróżnika (turysty?) kulinarnego wykonuje on świetną pracę, ponieważ przede wszystkim znosi ograniczenia bariery językowej. Jego szczegółowe relacje dostarczają nazw dań w formie transkrypcji fonetycznej, jak i w oryginalnym zapisie (alfabet tajski). Zdjęcia lokalu ułatwiają też dotarcie we właściwe miejsce lub zlokalizowanie stoiska w większych skupiskach streetfoodu, a adres w lokalnym języku to często warunek konieczny w komunikacji z kierowcami (trudno oczekiwać od wszystkich znajomości alfabetu łacińskiego, w którym zapisane są nazwy np. w mobilnej wersji Google Maps.
[SZORTY]
Czego szukać na blogu?
Poniżej znajdziecie zestawienie popularnych tekstów z bloga – kolejność przypadkowa, ale pogrupowaliśmy wszystko w kilka głównych kategorii. Może to być szczególnie przydatne dla osób nowych, które jeszcze nie wiedzą czego tu szukać, a przede wszystkim gdzie to jest schowane.
Restauracje
“To co Pyza” – styczeń i luty 2019
Dzisiaj mamy dla Was aż 19 miejsc, więc żeby zbytnio nie przedłużać – zaczynamy! Wiele z nich już znacie z naszego bloga, ale mam nadzieję, że uda mi się czymś Was zaskoczyć.
Restauracje
Bangkok Soi – takiej Tajlandii w Warszawie jeszcze nie było
Znacie nasze podejście – zwykle polecamy konkretne dania, a nie lokal. Tym razem będzie inaczej, bo na Bangkok Soi nie mamy odpowiedniej kategorii. Na otwarcie czekaliśmy z niecierpliwością i są ku temu dwie przyczyny. Pierwsza to ekscytacja wywołana łatwiejszym dostępem do kuchni Marcina Niewiadomskiego (znanego z food trucka My Little Thailand). To taki nie-Taj, który tak bardzo wierzy w swoją wizję kuchni tajskiej, że nawet nie zastanawia się nad dostosowaniem do preferencji klientów. I dobrze! Zmęczeni jesteśmy długim i kosztownym procesem przekonywania tajskich kucharzy w Polsce, że lubimy dania ich kuchni rodzimej, a nie wymyślne fusion ograbione z podstawowych składników. Tak jakby jadalnym storczykiem dało się zamaskować brak sosu rybnego czy pasty ze sfermentowanych krewetek. 😉
Przepisy
Viet Cong ramen – przepis
Viet Cong ramen to bardzo rzadko spotykane danie, które odkryliśmy przy okazji naszej podróży do Nagoi (można go znaleźć niemalże wyłącznie w prefekturzach Gifu i Aichi).