Czy można zrobić azjatyckie śniadanie w 5 minut? Przepis na puszysty, a jednocześnie chrupiący omlet khai jiao (khai jeow, khai jiaw, ไข่เจียว) jest tak prosty, że wystarczy jedno spojrzenie na listę składników i można go robić z pamięci. Dla mnie to bardzo ważny warunek, aby danie mogło na stałe zagościć w naszym domowym repertuarze. W przeciwieństwie do temari sushi czy kleiku ryżowego, khai jiao nie wymaga wcześniejszego przygotowania i zazwyczaj wszystkie jego niezbędne elementy będziemy mieć w lodówce.
Sekret tajskiego omletu tkwi w różnicy konsystencji
Sekret wyjątkowości tajskiego omletu tkwi w różnicy konsystencji: w jego wnętrzu znajdziecie wiele, wilgotnych warstw jajka, a zarumienione brzegi powinny być chrupiące. W tym celu najlepiej użyć woka o zaokrąglonym dnie, ale jeśli nie posiadacie takiego dobrym rozwiązaniem będzie niewielki garnek, który pozwoli na utworzenie 2-3cm warstwy tak gorącego, że aż dymiącego tłuszczu. Szybkie smażenie (ok. 30 sekund z jednej i tyle samo z drugiej strony) pozwala na zminimalizowanie zaciągnięcia oleju przez omlet – to ważne, ponieważ danie ma być sytne, ale nie przytłaczająco tłuste.
Tajski omlet khai jiao (ไข่เจียว)
Składniki
- 2 jaja kurze
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soku z limonki/octu ryżowego/białego octu winnego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- olej do smażenia o neutralnym smaku
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją dokładnie z sosem rybnym i sokiem z limonki – to mój trik na to, aby nie powstawały grudki (dzieje się tak, gdy dodamy mąkę pod koniec przygotowywania omletu).
- Następnie wbijamy dwa jajka i trzepaczką/widelcem/pałeczkami z wyczuciem ubijamy aż cała powierzchnia pokryje się bąbelkami.
- Olej nalewamy do niewielkiego garnka do wysokości ok. 2-3 cm i podgrzewamy do zadymienia.
- Z wysokości 30-40cm nalewamy masę jajeczną i czekamy aż się zarumieni.
- Po około 30 sekundach zmieniamy stronę i czekamy kolejne pół minuty.
- Gotowy omlet przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Khai jiao podać możemy z ryżem, ogórkami, sosem chili sriracha albo szybkim sosem prik nam pla (พริกน้ำปลา), łączącym sos rybny z papryczkami chili i sokiem z limonki (w bardziej zaawansowanej wersji możecie dodać cukier oraz drobno pokrojony czosnek i szalotkę). Nie jest to danie stricte śniadaniowe – może stanowić jeden z posiłków albo jeden z jego elementów.
Smacznego!