main

PrzepisySkładniki

Świńskie uszy z liśćmi limonki (nem tai trộn thính)

Wiktoria Górecka - 2017-02-03

Dawniej spożywanie podrobów dyktowane było ekonomią, dzisiaj coraz częściej mówi się o świadomym jedzeniu „od nosa do ogona”. Jeśli chcemy, aby idea zmaterializowała się, a nie tylko pozostała modnym hasłem na ustach, warto sięgnąć po przepisy kuchni, która od zawsze wykorzystywała w pełni potencjał składników.

W Wietnamie głowizna traktowana była jako najsmaczniejsza część świni, dlatego ofiarowywano ją przywódcy społeczności. Można z niej przygotować wiele potraw gotowanych i fermentowanych – na pierwszy raz wybraliśmy najprostszą:

Składniki:
  • 1 świńskie ucho
  • 1 trawa cytrynowa
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 50g proszku z prażonego ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście limonki kaffir
  • ½ chili bird’s eye

Sposób przygotowania:

Świńskie ucho myjemy i pozbywamy się bardzo dokładnie wszelkiego zbędnego owłosienia (golimy/opalamy). W niewielkim garnku zagotowujemy wodę z trawą cytrynową, ½ cebuli i 1 łyżką sosu rybnego. Wkładamy świńskie ucho i gotujemy 20 minut. Następnie szybko umieszczamy je w zimnej wodzie, a kiedy ostygnie suszymy.

Kroimy je w jak najcieńsze plasterki, doprawiamy posiekanym chili i czosnkiem oraz liściem limonki pokrojonym na cienkie włoski, polewamy 1 łyżką sosu rybnego i odstawiamy w miseczce na kwadrans leżakowania (ucho nie tylko zamarynuje się, ale i lekko obeschnie). Wsypujemy proszek z prażonego ryżu i potrząsamy miską, aby plasterki dokładnie się nim pokryły.