main

PrzepisySkładnikiZakupy

Duszony móżdżek na pobudzenie szarych komórek

Wiktoria Górecka - 2014-01-24

Na języku rozpływa się mózg – to fetyszystyczna przyjemność nie tylko dla psychologa. Poprzedza ją jednak dramatyczna walka z błonką powlekającą szarą maź, profanacja sacrum. Trzymając w palcach tę marność, pofałdowany kawałek mięsa przychodzą do głowy rozmaite myśli. Gdzie mieszka nasze „ja” ciągle komentujące otaczający świat? Gdzie znajduje się nasza świadomość albo i świadomość świadomości? Mózg, najwspanialszy z organów, stał się składnikiem kolejnego dania. Czy zjadając go pochłaniam sedno świni, źródło świńskich zachowań? Wietnamczycy przedstawiają bardziej optymistyczne zdanie na ten temat – „ăn óc bổ óc” – jedząc mózg zyskujesz dodatkowe punkty IQ.

Móżdżek duszony w dyni (Óc hầm bí đỏ)

Składniki
  • 200g móżdżku wieprzowego
  • 1 niewielka dynia (1-1,5kg)
  • 200ml soku z kokosa (ewentualnie mleko kokosowe)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu białego
  • 1 łyżeczka wietnamskiej przyprawy grzybowej (hạt nêm) lub sosu sojowego
  • ½ opakowania leczniczych ziół wietnamskich thuốc Bắc  – do kupienia w wietnamskim sklepie spożywczym, zawierają zwykle: jagody goji (kỷ tử, Lycium chinense), suszony żeńszeń pięciolistny (sâm Hoa Kỳ, Panax quinquefolius), hoài sơn – bulwę rośliny z rodziny pochrzynowatych (Dioscorea persimilis), dzięgiel chiński (đương quy,Angelica Sinensis), głożynę pospolitą (táo tàu, Ziziphus jujuba).
  • imbir
  • ocet ryżowy
  • szczypior

Sposób przygotowania

Móżdżek zalewamy octem ryżowym i posiekanym imbirem (aby zneutralizować zapach i lekko ściąć białko). Odstawiamy na 15 minutowe leżakowanie. W tym czasie odkrawamy wieczko dyni i wydrążamy ją. Odlewamy zalewę imbirową i zdejmujemy błonkę z móżdżku (możemy wspomóc się wykałaczką). Następnie delikatnie przekładamy go do dyni, zalewamy sokiem kokosowym, dodajemy cukier trzcinowy, sól, pieprz biały, wietnamską przyprawę grzybową i zioła. Tak przygotowaną dynię wstawiamy do parownika na 20 minut. Podajemy w miseczkach układając porcję móżdżku, zalewając klarownym rosołem o ziołowym smaku i posypując szczypiorkiem.

Chúc các bạn thành công và ngon miệng!