X

Lista

Słodki krem z dyni z perełkami tapioki

Dynie stosunkowo rzadko spożywane są w Polsce na słodko, a szkoda! Do deserów najlepiej nadawać się będzie odmiana Hokkaido (ウチキクリ)…

Wiktoria Górecka

Sushiya – być może najlepsze sushi w Polsce

Nazwa, oznaczająca po prostu lokal specjalizujący się w sushi, to kwintesencja bezpretensjonalności tego miejsca. Tu przychodzi się (albo przyjeżdża po…

Wiktoria Górecka

Ato Ramen bombarduje smakiem

W Japonii stanie w kolejkach po ramen to standard i na nikim nie robi wrażenia. Kiedy jednak ogonek ustawia się…

Wiktoria Górecka

Kame – japońska domowa kuchnia we Wroclawiu

Tego się nie spodziewałam: podczas, gdy my ekscytujemy się coraz wyższym poziomem polskich sushi masterów, a w Łodzi ludzie stoją…

Piotr Górecki

Peko Peko – kuchnia japońska jakiej nie znacie

Czy wiecie o tym, co decyduje, że goście wracają do restauracji? Wbrew pozorom jedzenie nie jest głównym czynnikiem, ale obsługa…

Wiktoria Górecka

Bún bò Nam Bộ (makaron z wołowiną w stylu południowo-wietnamskim)

Jak to się stało, że jest to jedno z ulubionych wietnamskich dań Polaków? Bún bò Nam Bộ, zwane sałatką z…

Wiktoria Górecka

6 nowości z Wólki Kosowskiej

Każdy wyjazd z czytelnikami bloga poprzedzają czasochłonne poszukiwania nowych przysmaków w szarej strefie gastronomicznej Chińskiego Centrum Handlowego w Wólce Kosowskiej.…

Wiktoria Górecka

Mołdawia: przewodnik po winnicach

To nietypowy kierunek turystyczny. Wciśnięte między Ukrainę a Rumunię niewielkie państwo o liczbie ludności porównywalnej z aglomeracją warszawską zmaga się…

Wiktoria Górecka

Powidoki, czyli polsko-koreańskie fusion

Biały sześcian Muzeum Sztuki Nowoczesnej lewituje nad tłumem warszawiaków owładniętych ideą leżakowania nad Wisłą. Jedni go obchodzą, drudzy zasysani są…

Wiktoria Górecka

Azjatyckie congee [kondżi] w Reginie

Kleik ryżowy – to nie brzmi zbyt dobrze. Ani apetycznie. W końcu najbliższe skojarzenie to szpitalna dieta, a nie kulinarny…

Piotr Górecki