main

PrzepisySkładniki

Wietnamskie sosy #2: Mắm tôm – najbardziej śmierdzący sos świata

Wiktoria Górecka - 2017-01-19

Pasta krewetkowa jest przyprawą stosowaną w wielu krajach Azji, ale w wietnamskiej kuchni zajmuje miejsce szczególne, ponieważ zabezpiecza przed zakusami demonów. Jej silny aromat może budzić awersję, uzależnia powoli, ale skutecznie.

W zależności od użytych krewetek w wyniku fermentacji powstają trzy produkty o odmiennych smakach, konsystencji, barwie i zastosowaniach: mắm tôm, mắm ruốc, mắm tép (w kolejności od największych do najmniejszych skorupiaków).

Kiedy dodajemy ją bezpośrednio do potrawy służy głównie do nadania głębi, ale w postaci sosu potrafi zdziałać cuda – niweluje nieprzyjemne aromaty gotowanych podrobów i podkreśla delikatne składniki takie jak tofu.

Sos z pasty krewetkowej

Składniki:
  • 1 łyżka wietnamskiej pasty krewetkowej mắm tôm
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ½ łyżki cukru
  • ½ papryczki chili bird’s eye
  • ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
mam-tom(2)
mam-tom(1)
Sposób przygotowania:

Pastę krewetkową łączymy z cukrem i sokiem z limonki – intensywnie mieszamy aż do uzyskania pianki. Na wierzchu posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i chili.

Zastosowanie:

Pasta mắm tôm stosowana jest głównie na północy Wietnamu w potrawach takich jak:

  • bún đậu mắm tôm – smażone tofu z sosem z pasty krewetkowej, ziołami i cienkim makaronem ryżowym
  • chả cá Hà Nội – smażona ryby marynowana w kurkumie, z koperkiem, orzechami arachidowymi oraz cienkim makaronem ryżowym
  • lòng lợn – gotowane podroby wieprzowe
  • thịt lợn luộc – gotowany boczek
  • thịt chó – psie mięso
  • bún riêu cua – zupa krabowa
  • bún thang – delikatna zupa z kurczakiem
  • ốc nấu chuối đậu – ślimaki duszone z bananami i tofu
  • cà pháo – marynowane bakłażany