X

Stir fry z homara w stylu kantońskim (cong jiang longxia 蔥薑龍蝦)

Mając do czynienia ze świeżym homarem do jego przygotowania nie trzeba wiele. Prawdziwe wyzwanie pojawia się jednak wtedy kiedy produkt ten dociera do nas mrożony, a sądząc po dyskontowej cenie nie reprezentuje najwyższej jakości. Uratować go może jednak silne doprawienie w stylu kantońskim, a szybka obróbka sprawia, że można go przygotować w biegu, w każdy dzień tygodnia. W moim przypadku ukryty w zamrażalniku homar jest najlepszym patentem na niezapowiedzianych gości. Sprawdźcie sami!

Składniki

  • 1 homar
  • 50 ml chińskiego wina Shaoxing
  • 4-6 łyżek sosu sojowego
  • ½ łyżki cukru
  • pęczek zielonej części dymki
  • ½ szklanki imbiru pokrojonego w zapałki
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej czy z tapioki) rozrobiona w niewielkiej ilości wody
  • sól
  • olej do smażenia o neutralnym smaku
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania

  1. Homara dokładnie myjemy, odkrawamy szczypce oraz odnóża i z wyczuciem rozbijamy je bokiem noża, aby łatwiej można dostać się było do ich wnętrza.
  2. Korpus i głowę dzielimy wzdłuż na pół i dzielimy na mniejsze segmenty wielkości kęsa.
  3. Tak podzielonego skorupiaka obtaczamy w mące i smażymy krótko na oleju do zezłocenia panierki.
  4. Zdejmujemy go z patelni, a na rozgrzany tłuszcz wrzucamy imbir pokrojony w zapałki i zieloną część dymki posiekaną na kawałki o długości ok. 3 cm.
  5. Kiedy poczujemy intensywny aromat, dodajemy homara i przyprawiamy go sosem sojowym, winem oraz cukrem.
  6. Chwilę smażymy i dolewamy wodę, aby uzyskać sos.
  7. Na koniec zagęszczamy go skrobią.
  8. Podajemy z makaronem sojowym/fasoli mung zesmażonym w dokładnie taki sam sposób (z imbirem, dymką i przyprawami).

Podobne wpisy