main

Restauracje

„To co Pyza” – Warszawa, sierpień 2018

Piotr Górecki - 2018-08-13

Bardzo często w komentarzach na fanpejdżu dowiadujemy się, że jedliście w tych samych miejscach, w których my i… Wam nie smakowało. Nie ma w tym nic dziwnego. Różne gusta, różne smaki, różne oczekiwania, a czasami też po prostu gorszy dzień na kuchni czy wpadki obsługi. To się zdarza, ale równie często, po wymianie komentarzy, okazuje się, że zamówiliście zupełnie inne dania. A na Pyzie najczęściej polecamy pojedyncze pozycje z menu, a nie całe restauracje – więcej o tym pisałem tutaj.

Ale zamiast narzekać, postanowiłem wprowadzić nowy cykl na blogu, czyli „To co Pyza”. W każdym wpisie znajdziecie sześć rekomendacji restauracyjnych z wyróżnionymi daniami albo zestawami, które Wam polecamy. Wciąż będzie to całkowicie subiektywne i nie możemy zagwarantować 100% satysfakcji, ale przynajmniej ograniczymy liczbę nieporozumień. 😉 No to zaczynamy.

Harbińskie Pierożki

W Harbińskich Pierożkach możemy zamówić dania typu pol-viet, sushi (sic!) oraz gorący kociołek, grillowane chińskie szaszłyki oraz pierożki. I to właśnie te trzy ostatnie pozycje zasługują na uwagę. Nie (zawsze) warto ryzykować z innymi daniami!

  • Gorący kociołek z flakami – 28 zł (w zestawie dostaniecie 20 patyczków i garnek z wywarem) – do tego domawiacie mięsa, owoce morza, warzywa i grzyby (najlepiej: jagnięcinę, księgę wołową, grzyby enoki, kalmary, a jak szczęście dopisze, to nawet ikrę mątwy). Menu znajduje się w osobnej karcie, musicie o nią poprosić, bo nie jest dostępna domyślnie.
  • Pierożki jiaozi – 14 zł (najlepiej wieprzowo-krewetkowe)
  • Pierożki baozi – 14 zł (wieprzowe lub wołowe)
  • Szaszłyki – od 2 zł wzwyż (grillowane mięsa, podroby i inne dodatki) – nam najbardziej smakowały nerki.

Adres: Al. Wilanowska 363, lok. 45, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 11:00-21:00
Telefon: 883 451 999

Yatta Ramen

Lokal na Bartoszewicza powoli krzepnie, ale od samego początku z czystym sumieniem mogliśmy polecić Wam dwa japońskie klasyki:

  • Shoyu ramen – 30 zł (Głęboki, morski smak bulionu sprawia, że shoyu z Yatta od razu wskoczył do czołówki polskich ramenów. Solidne i uczciwe dodatki być może wymagają jeszcze odrobinę dopracowania, ale całość i tak zdecydowanie się wyróżnia na tle konkurencji.)
  • Jiro ramen – 33 zł (Ten styl nie każdemu będzie pasował – klarowny wywar z shoyu tare i dodatkami takimi jak słonina, kapusta i duże ilości mięsiwa. Ogromna porcja! Pro tip: zamówcie podwójny czosnek, to robi różnicę.)

Jeśli jesteście fanami jajek ajitsuke, zamawia się je osobno. Miso ramen, trzecie danie z głównej karty, jest jak najbardziej poprawny i już ma swoich wiernych fanów, ale w porównaniu do shoyu czy Jiro okazuje się dla nas trochę zbyt nudny. Mocne smaki miso i chilli dominują w nim całość. To jest jednak kwestia indywidualnych preferencji i być może właśnie miso zasmakuje Wam najbardziej.

Adres: ul. Bartoszewicza 3, Warszawa
Godziny otwarcia: pon. zamknięte, wt.-niedz. 12:00-21.00

Cafe Crystal

Są chyba tylko dwa miejsca w Warszawie z koreańskim deserem bingsu i Cafe Crystal robi to zdecydowanie najlepiej. Ogromne porcje lodowych deserów nie każdemu przypadną do gustu (sprawdzone info), ale jeśli już zasmakujecie w bingsu, to nie ma odwrotu. 🙂 Gigantyczne desery bazują na mleku (naturalnym, czekoladowym i kawowym), a kwestii dodatków możecie poszaleć.

  • Bingsu tradycyjne – 20 zł
  • Bingsu matcha – 24 zł

Pro tip: uważajcie, nawet mała porcja jest ogromna.

Adres: ul. Nowogrodzka 22, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-pt. 7:00-23:00, sob.-niedz. 7:00-22:00

Youmiko Vegan Sushi

W Warszawie są przynajmniej dwa lokale serwujące wegańskie sushi. Jeden robi to dobrze, drugi… nie. Dlatego wybierzcie Youmiko i skomponujcie własny zestaw lunchowy. Najprawdopodobniej pozytywnie zaskoczy Was ryż.

  • Zupa miso – 10 zł
  • Nigiri z pomidorem – 10 zł
  • 2 torciki z bakłażanem i awokado – 12 zł
  • 5 futomaki – 12 zł

lub zestaw lunch 23 zł:

  • mała zupa miso
  • chirashi don
  • zielona herbata lub lemoniada

Adres: ul. Hoża 62, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-czw. 12:00-22:00, pt.-sob. 12:00-23:00, niedz. 13:00-21:00
Telefon: 22 404 67 36

Saigonka

Podobno lubimy autentyczną kuchnię wietnamską pod warunkiem, że jest to rosołek (phở), bułka z pasztetem (bánh mì) albo boczek z grilla (bún chả). Ale jeśli ktoś poda pastę krewetkową, to nagle to zamiłowanie do autentyczności pryska. Założę się, że Saigonka będzie generować sprzeczne opinie co do smaku serwowanych tam dań. Trudno – spróbujcie naszych poleceń i dajcie znać jak wyszło. 🙂

  • Bún bò Huế – 27 zł (ostatnio śmiejemy się, że to wietnamski ramen – ma tare na bazie pasty krewetkowej, wywar, olej smakowy chilli i toppingi, a zamiast pszennego makaronu – ryżowy). Zupełnie nie rozumiem dlaczego to phở a nie bún bò Huế zdobyło globalną popularność.
  • Bánh bột lọc – 3 zł/szt (przezroczyste pierożki z tapioki z krewetkami )
  • Dồi – 22 zł (kaszanka w stylu wietnamskim podawana z pastą krewetkową – nie dla każdego będzie to comfort food).

Pro tip: poproś o dokładkę pasty krewetkowej jeśli dostałeś jej za mało. Polacy mają do niej awersję, więc obsługa jest bardzo uważna. 😉

Adres: ul. Mokotowska 27, Warszawa
Godziny otwarcia: pon.-niedz. 12:00-22:00
Telefon: 535 685 750

Regina

Regina ma swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Lokal ten nigdy nie deklarował pogoni za autentycznością, a sama idea przeniesienia do Warszawy nowojorskiej kuchni włosko-chińskiej to już właściwie definicja tego czym może być ciekawe fusion. Regina kusi wystrojem i choć nie zawsze mamy tam szczęście do jedzenia (są dania lepsze i gorsze, a wykonanie nie zawsze bywa powtarzalne), to mimo wszystko regularnie wracamy. Co polecamy?

  • Weekendowy brunch – 30 zł (Dostępny w weekendy w godzinach 10-14. Śniadanie w chińskim stylu z Negroni w cenie – do wyboru mamy 5 jajecznych wariacji oraz stałe dodatki, wspólne dla każdego zestawu. Poza “daniem głównym”, w każdym secie znajdziemy papmuchy mantou do maczania w mleku skondensowanym, pierożek jaozi, owoce, pikle i pszenny makaron w sosie sojowym posypany sezamem. Główny element całego posiłku to inspirowane Chinami danie z jajek – do wyboru mamy:
    • Jajka po benedyktyńsku podane na bao – z sosem holenderskim
    • Marmurkowe jajka herbaciane – z marynowanym imbirem, podawane z kleikiem ryżowym i paluchem drożdżowym youtiao
    • Jajeczne foo young – omlet z ryżem
    • Naleśniki jian bing – z jajkami i boczkiem
    • Jajka sadzone – z naleśnikiem z dymką
  • Pizza lunch – 20 zł (Jeśli ciasto na zakwasie odpowiednio wyrośnie, to pizza z Reginy naprawdę warta jest polecenia. W cenie pizza dnia i lemoniada.) Lunch dostępny jest od poniedziałku do piątku w godzinach 12-16.

Adres: ul. Koszykowa 1, Warszawa
Godziny otwarcia: pon. 12:00-22:00, wt.-śr. 12:00-0:00, czw.-pt. 12:00-2:00, sob. 10:00-0:00, niedz. 10:00-22:00
Telefon: 22 621 42 58

Do zobaczenia wkrótce!