main

PrzepisySkładniki

Rabokki – koreański junk food

Wiktoria Górecka - 2018-03-21

Co może powstać z kupnych ryżowych klusek (tteok-bokki, 떡볶이) i pszennego makaronu instant (ramyeon, 라면)? Koreański foodporn!

To danie palące żywym ogniem

Podkręcone przez nas rabokki 라볶이 to danie palące żywym ogniem – w końcu łączy w sobie moc pasty ze sfermentowanej soi i chili (gochujang, 고추장) oraz podstępnie pikantnych, intensywnie czerwonych płatków tejże (gochugaru, 고추가루). Paprykowy smak przełamujemy intensywnym morskim wywarem yuksu, 육수, którego moc wzmocniona została naturalnym glutaminianem sodu pochodzącym z wodorostów. Przygotowuje się je w 15 minut, ale wymaga nie lada zaopatrzenia, więc jeśli do tej pory nie wiedzieliście co kupić w koreańskich delikatesach, to lista składników poprowadzi Was przez meandry koreańskiej kuchni.

Rabokki 라볶이 - pikantne ryżowe kluski z makaronem instant
Rabokki – pikantne ryżowe kluski z makaronem instant

Rabokki 라볶이
pikantne ryżowe kluski z makaronem instant

Składniki

  • 8-10 suszonych dużych sardynek (dashi myeolchi, 다시 멸치)
  • 3-5 kawałków wodorostów (dasima 다시마, jap. kombu)
  • 4 suszone krewetki (opcjonalnie)
  • 1/2 cebuli
  • zielona część dymki
  • 2-3 łyżki ryżowego syropu ssalyeot 쌀엿 (lub cukru)
  • opakowanie ryżowych klusek (600g) tteok-bokki, 떡볶이
  • 1-2 opakowania koreańskich zup instant (używamy jedynie makaronu)
  • 2-4 łyżki pasty chili gochujang 고추장
  • 2-6 łyżek płatków chili gochugaru 고추가루
  • 4-6 rybnych ciastek pokrojonych po przekątnej (eomuk, 어묵)
  • 2-4 łyżek sosu sojowego (najlepiej koreańskiego – jin-ganjang (진간장)
  • 4 jaja kurze ugotowane na twardo i obrane
  • prażony sezam (opcjonalnie)
  • 600ml wody
Rabokki - pikantne ryżowe kluski z makaronem instant
Rabokki – pikantne ryżowe kluski z makaronem instant

Sposób przygotowania

  1. Oczyść wodorosty pocierając delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie zalej letnią wodą (600ml).
  2. Odstaw na godzinę, a następnie dodaj suszone krewetki oraz oczyszczone sardynki (należy usunąć głowę i ciemne wnętrzności, aby wywar nie nabrał gorzkiego smaku).
  3. Gotuj przez 10 minut, odłów wodorosty i kontynuuj gotowanie (10-15 minut). Możesz pominąć przygotowanie wywaru i zastosować po prostu wodę, ale danie ma bardziej złożony smak dzięki temu zabiegowi.
  4. Wywar przelej na patelnię, dodaj kluski oraz posiekaną cebulę, zagotuj.
  5. Dodaj ciastka ryżowe oraz dopraw sosem sojowym, pastą chili, płatkami chili oraz syropem ryżowym.
  6. Przemieszaj dokładnie i dołóż makaron instant. Zaczekaj aż zaciągnie sos i przełóż go na drugą stronę.
  7. Przemieszaj, dodaj jaja kurze, posyp zieloną częścią dymki oraz prażonym sezamem.