Rzadko zdarza nam się pisać zapowiedzi, ale robimy wyjątek. Dokładnie rok temu braliśmy udział w pop-upowej kolacji, towarzyszącej Festiwalowi Filmowemu Pięć Smaków, której autorami byli twórcy The Cool Cat. Emocje, które wtedy nam przekazali za pomocą jedzenia sprawiły, że na wieść o kolejnej edycji pobiegliśmy do ich wypełnionego muzyką lokalu na warszawskim Powiślu, aby podejrzeć co też szalonego szykują dla nas tym razem!
The Cool Cat (w składzie: Jakub Kaftan Kaftański i Bartosz Jakubowski), znani z kontrowersyjnego podkręcania smaków azjatyckich dań, tym razem na warsztat wzięli m.in. niedojrzałe owoce chlebowca, czarną galaretkę o smaku tajemnicznego zioła sương sáo (łac. Mesona chinensis) oraz kruszonkę doprawioną słynnym sosem sriracha (z kogutkiem – sprawdziliśmy!).
Czy wyjdą z tych kulinarnych eksperymentów obronną ręką? Czy flaki w panko zagrają z emulsją orzechową, a jajko płynące jak lawa dopełni smakiem słonecznik i dziki ryż? Nie będę zdradzać! Chociaż The Cool Cat podbili stolicę zestawami śniadaniowymi, my kochamy ich przede wszystkim za desery – po spróbowaniu fistaszkowego kremu ze srirachą mam ochotę na więcej. 🙂 Więcej ognia!
Kolacja odbędzie się 16 listopada 2017 r. godz. 20:00 w Kinotece. Miejsca możecie rezerwować na stronie Festiwalu Filmowego Pięć Smaków.
MENU (mięsne lub wegetariańskie)
- Start: domowe kim chi
- Przystawka: polik wołowy lub jackfruit w bao, marynowany ogórek, sezam
- Danie I: flaki lub dynia w panko, emulsja orzechowa, pikle
- Danie II: boczek lub tofu, grzybowe miso, dziki ryż z pestkami słonecznika, nitamago
- Deser I: krem z batatów, czarna galaretka, liczi i inne owoce
- Deser II: kruszonka ze srirachą, fistaszkowy krem
The Cool Cat
Adres: ul. Solec 38, Warszawa
Godziny otwarcia:
pon.-czw.: 8:30-23:00
piąt.: 8:30-1:00
sob.: 9:00-1:00
niedz.: 9:00-22:00
Telefon: 575 703 721