X

Wólka Kosowska – cztery godziny jedzenia non-stop

Przyszedł ten moment, kiedy wietnamskie bary w Wólce Kosowskiej zostały zdominowane przez wygłodniałych azjatyckich smaków Polaków! Pobiliśmy rekord frekwencji, ustawiliśmy stoły w L i zasiedliśmy do wspólnej uczty. Wieść się rozniosła i po chwili wietnamscy dostawcy zaczęli zwozić na hulajnogach najlepsze kąski – sami zobaczcie, co trafiło do naszego menu.

Phở bò tái chín (phở z wołowiną gotowaną, parzoną i żółtkiem jaja kurzego)
Bún chả (grillowany boczek w kwaśnej zalewie z piklami, świeżymi ziołami i makaronem ryżowym)
Ngan nướng (kaczka grillowana z trawą cytrynową, makaronem ryżowym, sosem, zupą bambusową oraz tajską bazylią)
Bánh mì thập cẩm (bagietka z wieprzowiną, pate, jajkiem, ogórkiem, kolendrą, piklami, sosem sriracha)

Cà phê sữa đá (wietnamska kawa z mlekiem skondensowanym i lodem)
Bánh trôi (ryżowe pyzy z cukrem trzcinowym i sezamem)
Bánh trôi nước (ryżowe pyzy z pastą z fasoli mung i kokosem)
Bánh trôi (ryżowe pyzy z cukrem trzcinowym i sezamem)
Lòng heo xào (smażone podroby wieprzowe)
Dê rượu mận (kozina gotowana we krwi)
Talerz ziół do podrobów (limnofila pachnąca – rau ôm oraz Paederia lanuginosa, czyli lá mơ lông)
Trà xanh (zielona herbata parzona po wietnamsku – bardzo mocna, ale można poprosić o kolejne parzenia)
Thạch rau câu 3d (galaretka 3d o smaku zielonej herbaty)
Thạch rau câu 3d (galaretka 3d o smaku kokosowym)

Jakub, dzięki za zdjęcia!

Podobne wpisy