Przyszedł ten moment, kiedy wietnamskie bary w Wólce Kosowskiej zostały zdominowane przez wygłodniałych azjatyckich smaków Polaków! Pobiliśmy rekord frekwencji, ustawiliśmy stoły w L i zasiedliśmy do wspólnej uczty. Wieść się rozniosła i po chwili wietnamscy dostawcy zaczęli zwozić na hulajnogach najlepsze kąski – sami zobaczcie, co trafiło do naszego menu.
Phở bò tái chín (phở z wołowiną gotowaną, parzoną i żółtkiem jaja kurzego)Bún chả (grillowany boczek w kwaśnej zalewie z piklami, świeżymi ziołami i makaronem ryżowym)Ngan nướng (kaczka grillowana z trawą cytrynową, makaronem ryżowym, sosem, zupą bambusową oraz tajską bazylią)Bánh mì thập cẩm (bagietka z wieprzowiną, pate, jajkiem, ogórkiem, kolendrą, piklami, sosem sriracha)
Cà phê sữa đá (wietnamska kawa z mlekiem skondensowanym i lodem)Bánh trôi (ryżowe pyzy z cukrem trzcinowym i sezamem)Bánh trôi nước (ryżowe pyzy z pastą z fasoli mung i kokosem)Bánh trôi (ryżowe pyzy z cukrem trzcinowym i sezamem)Lòng heo xào (smażone podroby wieprzowe)Dê rượu mận (kozina gotowana we krwi)Talerz ziół do podrobów (limnofila pachnąca – rau ôm oraz Paederia lanuginosa, czyli lá mơ lông)Trà xanh (zielona herbata parzona po wietnamsku – bardzo mocna, ale można poprosić o kolejne parzenia)Thạch rau câu 3d (galaretka 3d o smaku zielonej herbaty)Thạch rau câu 3d (galaretka 3d o smaku kokosowym)