X

Restauracja Sinh Sinh – wietnamski oldschool

Moda na gotowanie rozpowszechniła się wśród polskich Wietnamczyków (albo wietnamskich Polaków) do tego stopnia, że Facebook dosłownie zalany jest zdjęciami domowego azjatyckiego jedzenia. Kulinarna szara strefa kwitnie, a my jesteśmy na bieżąco z plotkami o nowych żywicielkach z wózkami wypełnionymi najlepszymi smakołykami, które pojawiają się tylko w określonych miejscach i w bardzo konkretnych godzinach.

Jeśli nie macie jednak determinacji, aby w zimne niedzielne poranki polować na ulubione wietnamskie przysmaki na bazarach czy w ogromnych halach handlowych, to mamy dla Was absolutnie wyjątkowe znalezisko w… Raszynie. W nowo otwartej restauracji Sinh Sinh poza spolszczonym menu znaleźliśmy uczciwą wietnamską kuchnie w oldschoolowym wydaniu. Co to oznacza?

Po pierwsze dbałość o autentyzm. Nie ma mowy o zamiennikach produktów, a kreatywność została zredukowana do minimum. Te dania stworzone zostały do przenoszenia Wietnamczyków do ojczyzny i ten klimat również nam się udziela. Jeden kęs parzonej koziny z imbirem, listkami limnofilii pachnącej i Paederia lanuginosa (po wietnamsku lá mơ lông) przenosi nas wprost do Hanoi. Tak, o taką autentyczność nam chodzi!

Po drugie prym wspólnego ucztowania. Porcje są cenne, ale nie do przejedzenia dla dwóch osób. Dlaczego? W Sinh Sinh je się po wietnamsku, czyli kolektywnie. Zamawiamy dania do podziału, które tworzą całość np. danie duszone, smażone, warzywa i zupę canh na koniec posiłku. Zapomnijcie o zestawach z ryżem (zresztą podczas takiej uczty możecie w ogóle nie zmieścić ryżu).

Co polecamy? Specjalnością lokalu, a dokładniej szefa kuchni Bùi Văn Ngọc, który od ponad 25 lat gotuje w wietnamskich restauracjach w Polsce, jest kaczka z chrupiącą skórką, przygotowywana w ogromnym chińskim piecu opalanym węglem. Nam do gustu przypadły również parzona kozina, chrupiące pierożki oraz krewetki w panierce z młodego ryżu. Zobaczcie nasze zdjęcia (i zanotujcie nazwy, bo w menu nie znajdziecie polskiego tłumaczenia):

Bánh gối (smażone pierożki z farszem: wieprzowina / jajko / makaron / grzyby mun / marchew / kalarepa)
Nộm sách bò (sałatka z księgą wołową)
Tôm chiên cốm (krewetki panierowane w młodym ryżu)
Dê tái chanh (parzona kozina z limonką, imbirem i wietnamskimi ziołami)
Vịt quay Sinh Sinh (kaczka pieczona w chińskim piecu węglowym)
Canh cá chua (kwaśna zupa rybna)

Restauracja Sinh Sinh

Adres: ul. Sportowa 1D, Raszyn
Godziny otwarcia: pn.-pt.: 10:00 – 22:00, weekendy: 10:00 – 23:00

Podobne wpisy