main

PrzepisySkładnikiZakupy

Tofu po koreańsku 두부조림 (dubu jorim)

Wiktoria Górecka - 2016-03-24

Czy można ugotować coś, co jest zarówno wegańskie i bezglutenowe, a smaczne? Koreańczycy udowadniają, że tak! Na dodatek dubu jorim (두부조림), czyli duszone tofu, można jeść na ciepło i zimno, a następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.  Jak dla mnie ideał.

Wybieramy dość twarde tofu – zwykle kupuję je w wietnamskim sklepie spożywczym, ale niestety ma to swoje wady. Po pierwsze – najbliższy taki sklep znajduje się 15km od naszego domu, po drugie nie wiem jaki jest skład tego tofu, a po trzecie ma bardzo krótki termin przydatności i właściwie już podczas zakupu sprawdzam jego świeżość po prostu je wąchając. Dlatego przymierzam się do własnej produkcji, ale w międzyczasie testuję alternatywy dostępne na polskim rynku.

tofu

Składniki:
  • 2 opakowania tofu (po 200g) np. Polsoja BIO, bo ma bardzo ładny (prosty) skład
  • 1 cebula (1/2 szklanki) + liście (szczypior to liście czosnku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koreańskiego chili Gochugaru (koniecznie z tegorocznego zbioru, aby miało żywo czerwony kolor)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • woda (200ml)
  • olej do smażenia o neutralnym smaku
  • 1/2 do 1 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki prażonego sezamu
tofu
tofu
tofu
tofu
Sposób przygotowania:

Łączymy ze sobą skladniki sosu – chili, sos sojowy, cukier, sól, i wodę.

Tofu dokładnie odciskamy z wody – to bardzo ważne, ponieważ mokre będzie pryskać na patelni. Dzielimy je na około 10-12 części i smażymy na ostrym ogniu aż będzie złote z obu stron, W tym czasie szatkujemy cebulę i kroimy drobno czosnek. Gotowe tofu odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a na tej samej patelni z olejem smażymy cebulę i czosnek. Z powrotem przekładamy tofu na patelnię, zalewamy wszystko sosem i dusimy na małym ogniu aż do zredukowania.

W międzyczasie przygotowujemy wstążki z liści cebuli. Tniemy je na wysokości 10 cm od czubka, a następnie każdy rozdzielamy na cztery części (możemy zrobić to palcami lub pokroić nożem). Liście wkładamy do zimnej wody z lodem, dzięki czemu skręcą się.

Tofu przekładamy na talerz, kładziemy na nim wstążki z liści cebuli, polewamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem. 맛있게 드세요!