main

[SZORTY]

Chińska herbata na Bakalarskiej

2020-03-03 — 0

Muszę Wam się przyznać, że szał na herbatę z tapioką zrozumiałam dopiero w Chinach, stojąc aż w trzech kolejkach do słynnego lokalu HEYTEA (wcześniej Royal Tea, 皇茶), w którym stworzono pierwszą wersję tego napoju z gęstą, lekko słoną pianą, czyli tzw. cheese tea (奶盖茶, sweet creamy tea).

[SZORTY]

Secret Spice – restauracja banglijsko-indyjska

2020-03-01 — 0

Jeżeli jeszcze pamiętacie o naszym badaniu indyjskiej gastronomii w Polsce to śpieszymy zawiadomić, że nie dość, że przepadliśmy w regionalnych jej odmianach, to na dodatek rozszerzyliśmy nasze zainteresowania o Bangladesz. Wszystko za sprawą Zoe i Olgi, które zabrały nas do Secret Spice Restauracja na kacchi biryani, które dostępne jest tylko na zamówienie w każdą sobotę od 14:00.

[SZORTY]

Tajskie sosy do gotowani

2020-02-17 — 0

Nasza kolekcja sosów wciąż się rozrasta i w tym momencie mamy ich około 40. Nie zawsze są to produkty o najlepszym składzie, ale pomagają nam w zbliżeniu się do smaków, które znamy z azjatyckich wojaży. Jeśli w przepisie znajduje się sos sojowy to wbrew pozorom nie jest wszystko jedno z jakiego kraju pochodzi (i nie zawsze powinien kojarzyć się z Japonią!). Nie chodzi o samą jakość, ale również o profil smakowy – co innego pasować będzie do smażonego makaronu, a co innego do lekkiego doprawienia sashimi.

[SZORTY]

Dim sum w Reginie!

2020-02-17 — 0

O tym czym jest dim sum (to nie chińskie pierożki!) pisaliśmy jakiś czas temu na blogu, ale chyba nikt w Polsce nie zrobił tak wiele dla pokazania tej tradycji kulinarnej co Trisno Hamid, szef kuchni Reginabar (i MOD). To już trzeci weekend, podczas którego (między 10:00 a 14:00) możemy zapoznać się z tym sposobem ucztowania, zamawiając spośród 26 pozycji z brunchowego menu. Wszystkie robione ręcznie na miejscu.

[SZORTY]

Yummy India Foodies

2020-02-15 — 0

Nie do końca wiemy jeszcze jak odnaleźć się w złożonych smakach kuchni indyjskiej, ale robimy co w naszej mocy, aby z osobami z różnych regionów tego subkontynentu odkryć je w Polsce. Na naszej drodze zawitaliśmy do Sheuli, która mieszka w Krakowie od lat, ale za sprawą kuchni wciąż ma łączność z rodzimą Kalkutą. Do tej pory związana była z różnymi projektami gastronomicznymi, ale wreszcie przyszedł czas na jej własny – food truck Yummy India Foodies.

[SZORTY]

The Tokio Tower – domowa kuchnia japońska

2020-02-10 — 0

Przyznajemy się bez bicia. Mamy słabość i sentyment do domowej kuchni japońskiej. Wbrew obiegowym opiniom nie zawsze jest to kuchnia produktu (choć może nią być!), a niektóre połączenia wyglądają bardzo swojsko. Bo jak inaczej nazwać schabowego w panierce z „sałatką z ogórków”. Ale niech pozory Was nie zwiodą. Wywar dashi, mirin, sake, sos sojowy czy nori sprawiają, że smaki te są nie do pomylenia.