X

Lista

Syryjska sałatka z pietruszki (tabbule)

Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.…

Wiktoria Górecka

Syryjskie podpłomyki z paprykową pastą

Ten autorski przepis Karimy Kanjo pochodzi z organizowanych przez nas warsztatów kuchni syryjskiej w Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie.…

Wiktoria Górecka

Japonia: ramen tańszy niż w Polsce

Wszystko jedno czy jesteście typem gastroturysty czy wręcz odwrotnie: podczas podróży zdobycie i spożycie posiłku ma Wam zająć minimalną ilość…

Wiktoria Górecka

Przedsmak Japonii: kolacja washoku w Onggi

W koreańskiej restauracji Onggi o wiele ważniejsza od kulinariów jest przestrzeń. (więcej…)

Wiktoria Górecka

Wagashi na japońskie święto Tanabata

Tanabata (七夕羊羹) to w dosłownym tłumaczeniu siódmy wieczór. Ten najbardziej szczęśliwy, w którym spełniają się marzenia przypada na 7. lipca,…

Wiktoria Górecka

SHOKU: ulepszony ramen

Ramen to tylko ułamek bogatej karty Shoku, warszawskiej restauracji fusion, dlatego zamiast z uporem maniaka doskonalić się w produkcji alkalicznego…

Wiktoria Górecka

Sato gotuje: nowy udon w stolicy

Na to otwarcie czekaliśmy naprawdę długo. Na Ochocie powstało wyjątkowe miejsce, łączące oldschoolowy warszawski klimat i japoński minimalizm. W autorskim…

Wiktoria Górecka

Syczuańskie mapo tofu

Wiecie co jest najtrudniejsze przy zamawianiu chińskich dań? Ich metaforyczne nazwy! Czego się bowiem możemy spodziewać po tofu, które w…

Wiktoria Górecka

Omami: nowe menu, nowy szef kuchni

Żar lejący się z nieba nie sprzyja objadaniu się ramenem – ciężkim wieprzowym wywarem oblepiającym usta i zatykającym żołądki pszennym…

Wiktoria Górecka

Czekolada Café: endorfinowy odlot

Chociaż na naszych językach rządzą zwykle kuchnie Azji, to w przypadku deserów Europa nie ma sobie równych. Nowoczesne trendy cukiernictwa…

Wiktoria Górecka