X

Czekolada Café: endorfinowy odlot

Chociaż na naszych językach rządzą zwykle kuchnie Azji, to w przypadku deserów Europa nie ma sobie równych. Nowoczesne trendy cukiernictwa zaczynają powoli docierać do Polski, dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się im z bliska na zorganizowanych w Airport Hotel Okęcie warsztatach z Mistrzem Czekolady Michałem Iwaniukiem.

Drogie desery z form, przyciągające wzrok jaskrawą kolorystyką, zamszowym lub wręcz przeciwnie – idealnie błyszczącym wykończeniem cisną na usta jedno fundamentalne pytanie: a co ze smakiem?

Wszystko zaczyna się od dobrej jakości składników, które przetestowaliśmy organoleptycznie. Czy wiecie jakie aromaty kryje w sobie czekolada? Wystarczy podczas jej jedzenia wstrzymać oddech, aby po chwili nabrać powietrze i pozwolić na wzmocnione uderzenie zapachu owoców leśnych, cytrusów, lukrecji czy karmelu. Nie pamiętam kiedy ostatnio kostce czekolady poświęciłam tyle uwagi, ale od wielozmysłowego poznania jej wyglądu, zapachu, smaku, dźwięku i konsystencji można zwariować ze szczęścia.

Prawdziwa zabawa zaczyna się jednak wtedy, kiedy czekolada leje się strumieniem, stając się składnikiem kolejnych elementów deseru: brownie, cremeux, musu, polewy. W ciągu 4 godzin udało nam się przygotować zaledwie dwa ciastka, za to dopracowane do granic możliwości. A efekt? Intensywny smak, na dodatek zamiast białego cukru poeksperymentowaliśmy dodając nierafinowany cukier trzcinowy muscovado, miód, a nawet stewię. Nie ma cos się jednak czarować – jemy desery nie dla ich zdrowotnych właściwości, ale przyjemności. Jeśli i Wam się to zdarza, to warto zajrzeć pod nowo odkryty przez nas adres na słodkiej mapie Warszawy: Czekolada Cafe.

Czekolada Café

Adres: ul. 17 Stycznia 24, Warszawa
Godziny otwarcia: codziennie od 8:00 do 22:00

Podobne wpisy