Przepis „krok po kroku” na koreańską kiszonkę z kapusty zachęcił niektórych do podjęcia własnych zmagań z azjatycką kuchnią, inni w komentarzach prosili o próbki, aby przekonać się czy potrawa z taką ilością papryki chili może być smaczna. Ostatecznie do szczęśliwców z całej Polski dotarło aż 9 słoiczków z kimchi! Mam nadzieję, że smakowało.
Tymczasem w kwietniu zima nadal się nas mocno trzyma, więc pora na powrót do koreańskiej kapusty. Po trzech miesiącach hibernacji odkrywa swą drugą naturę – kwaśną i dojrzałą. Jej złożony smak i pikantność doskonale łączą się z mięsem wieprzowym, czosnkiem, olejem sezamowym i zieloną częścią szalotki. Składniki te zatopione w chrupiącym cieście tworzą placki kimchijeon 김치부침개. Jest to przepis dla wszystkich mięsożerców, którzy narzekali, że w kimchi brakuje wkładki mięsnej 😉
Placki kimchijeon 김치부침개
Składniki:
- 1 ½ szklanki (o poj. 250ml) dojrzałego kimchi
- 4 łyżki mąki do kimchijeon (lub mieszanki mąki pszennej i ryżowej w proporcji 2:1)
- 4 łyżki marynaty z kimchi
- 1 opakowanie zielonej części dymki
- szczypta soli
Mięso:
- 200g łopatki wieprzowej
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- szczypta białego pieprzu
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy bardzo drobno tasakiem lub mielimy, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy i odstawiamy na min. ½ godziny do lodówki. Czosnek oraz imbir zgniatamy, drobno siekamy i smażymy na oleju o neutralnym smaku. Następnie dodajemy mięso, a kiedy się już zarumieni, posypujemy je pieprzem oraz ½ uprażonego sezamu. W dużej misce mieszamy ze sobą składniki placków – kimchi, mąkę, połowę pokrojonej co 2cm zielonej części szalotki, marynatę kimchi, mąkę oraz usmażone wcześniej mięso. Mieszamy dokładnie, w razie potrzeby dolewamy wodę, aby ciasto miało luźniejszą konsystencję. Placki smażymy na oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowym), do którego możemy dodać odrobinę oleju sezamowego. Kimchijeon podajemy z zieloną częścią szalotki oraz prażonym sezamem. Są pyszne, więc życzę 잘 먹겠습니다!
Gotowe kimchi oraz mąkę do kimchijeon można kupić wkoreańskich delikatesach Shilla.
Po zdjęciach zamieściłam nagranie Maangachi, która przygotowuje kimchijeon na dwa sposoby.
Zobacz też: przepis na kimchi