Nasza kolekcja sosów wciąż się rozrasta i w tym momencie mamy ich około 40. Nie zawsze są to produkty o najlepszym składzie, ale pomagają nam w zbliżeniu się do smaków, które znamy z azjatyckich wojaży. Jeśli w przepisie znajduje się sos sojowy to wbrew pozorom nie jest wszystko jedno z jakiego kraju pochodzi (i nie zawsze powinien kojarzyć się z Japonią!). Nie chodzi o samą jakość, ale również o profil smakowy – co innego pasować będzie do smażonego makaronu, a co innego do lekkiego doprawienia sashimi.
Jeśli gotujemy tajskie dania to sięgamy po butelki, które znajdziecie na zdjęciu. I chociaż wydaje się, że jest to jedna z ulubionych kuchni azjatyckich Polaków, to sosy te przyjechały do nas dzięki Przemysław Mikołaj Milanowski aż z Berlina.
Łatwo można się pogubić, co znajduje się wewnątrz butelek, kiedy na opakowaniu widać ostrygę, chłopca albo pandę, dlatego przygotowaliśmy dla Was krótką ściągawkę.
✔ See ew kao (ซีอิ๊วขาว) – jasny sos sojowy, ale jeśli pojawia się w tajskim przepisie wzmianka o sosie sojowym to właśnie o ten chodzi.
✔ Nam pla (น้ำปลา) – sos rybny. Najsłynniejsza marka to Oyster, ale to nie znaczy, że zawiera w sobie jakiekolwiek ostrygi.
✔ Hoy nang rom (ซอสหอยนางรม) – sos ostrygowy. Ten dla zmyłki potrafi mieć wizerunek pandy na opakowaniu, ale w składzie na szczęście jej nie znajdziecie. Za to warto sprawdzić czy ekstraktu z ostryg jest minimum 10%.
✔ Tao jeow (เต้าเจี้ยว) – pasta sojowa. Gęsta, o wyrazistym słonym smaku przypominającym japońskie miso.
✔ (ซอสปรุงรสฝาเขียว) – sos przyprawowy, tajskie Maggi. Słony, przypomina sos sojowy, ale jest bardziej wyrazisty. Co ciekawe w składzie ma kwas guanylowy i inozynowy, które odpowiedzialne są za smak umami.
✔ See Ew Dum (ซีอิ๋วดำ) – ciemny sos sojowy. Zwykle dodawany dla koloru, lekko słodki i słony.